Belgia, salafismen og saudiarabisk imperialisme

0

Massakrene i Paris har satt søkelyset på Belgia og Sint-Jans-Molenbeek, en kommune i Brussel som er sentrum for salafismen i landet. Terroristene skal ha operert herfra, og mens dette skrives er det fortsatt militær unntakstilstand i og rundt Brussel. Men hvorfor ble Belgia et senter for høyreekstrem islam og hva har vært drivkreftene bak denne utviklinga? Og hvorfor snakkes det ikke om pengene bak det hele?

molenbeek

Drivkreftene bak jihadismen i verden

Det snakkes og skrives som om jihadismen og den høyreekstreme islamismen er noe som bare oppstår i enkelte immigrantmiljøer. Men det snakkes desto mye mindre om kreftene bak. Krigene i Libya, Syria og Jemen og terrorismen i Afrika (Kenya, Mali, Nigeria) burde for lengst ha fått en slutt på denne tausheten. For det er ingen tvil om at oljediktaturene, og da i første rekke Saudi Arabia og Qatar, er hovedsponsorer av jihadisk terrorisme i verden, i full forståelse med USAs elite.

Det såkalte opprøret mot Gaddafi ble sponset av Saudi Arabia og Qatar. Både penger og våpen fra Gulfen la grunnlaget for de jihadistene som var NATOs infanteri på bakken i den katastrofale krigen som ødela Libya. Det samme har gjentatt seg i Syria. Eller som New York Times skriver:

Most of the arms shipped at the behest of Saudi Arabia and Qatar to supply Syrian rebel groups fighting the government of Bashar al-Assad are going to hard-line Islamic jihadists, and not the more secular opposition groups that the West wants to bolster, according to American officials and Middle Eastern diplomats.

Og Saudi Arabia fører en forbrytersk krig i Jemen i samarbeid med al-Qaida on the Arab Peninsula (AQAP). Som kjent var det samme AQAP som tok på seg ansvaret for massakren mot Charlie Hebdo. De sa at de planla, finansierte og gjennomførte drapene. Men AQAP er finansiert av Saudi Arabia, så i bunn og grunn var dette i såfall en saudiarabisk jobb, eventuelt i samarbeid med andre.

Terroristgruppene i Sahel og Nigeria finansieres og støttes fra oljediktaturene, og det gjelder for både Boko Haram og al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM).

I følge Libya Business News har Qatar investert to milliarder dollar i den «libyske revolusjonen» og vil fortsette med det for å sørge for «at det etableres et regime basert på sharia».

Wikileaks har lekket et telegram fra daværende utenriksminister i USA, Hillary Clinton, som sier at

donors in Saudi Arabia constitute the most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide.

Britiske Telegraph skriver:

General Jonathan Shaw, who retired as Assistant Chief of the Defence Staff in 2012, told The Telegraph that Qatar and Saudi Arabia were primarily responsible for the rise of the extremist Islam that inspires Isil terrorists.

ISIS tweeters

Oljeimperialisme og salafistmisjon

Oljediktaturene har noen av de største investeringsfondene i verden. De forente arabiske emiratene på 2. plass (foran Norge) med 1215 milliarder $, Saudi Arabia (4) med 674 milliarder $, Kuwait (5) 592 milliarder $ og Qatar (8) 256 milliarder $.

Disse milliardene brukes i en offensiv imperialisme. («Under imperialismen overgår kapitaleksporten vareeksporten», Lenin.) Oljediktaturene kjøper eiendom, fotballag, havner og hva som ellers måtte kunne gi profitt eller innflytelse.

Hånd i hånd med den økonomiske imperialismen går den politiske. For oljediktaturene er religion og politikk ett. De driver en aggressiv «misjon» i form av storstilt bygging av moskeer og koranskoler over hele verden og finansiering av salafistiske grupper. Dette er ikke noe annet enn en politisk arm av gulfstatenes oljeimperialisme.

Bahrain har tilbudt Palermo investeringer på minst 2 milliarder euro hvis landet får lov å bygge en kjempemoské i byen. Qatar har tilbudt å investere tungt i de kriserammede banlieus, forstedene rundt Paris.

The Independent skrev i 2011:

Yahya Birt, an academic who is director of The City Circle, a networking body of young Muslim professionals, estimates «Saudi spending on religious causes abroad as between $2bn [£960m] and $3bn per year since 1975 (comparing favourably with what was the annual Soviet propaganda budget of $1bn), which has been spent on 1,500 mosques, 210 Islamic centres and dozens of Muslim academies and schools».

Saudi-penger oversvømmer det muslimske bokmarkedet til de grader at andre utgivere må gi opp og legge ned. Og «vokteren av de to helligdommer» har reservert 85% av studieplassene ved det islamske universitetet i Medina til utlendinger, og hevder å ha 5000 studenter fra 139 land, skiver The Independent videre.

Saudi-imperialismen i Belgia

Dette bringer oss til Belgia og Sint-Jans-Molenbeek. Deutsche Welle (DW) skriver om hvordan Saudi Arabia og wahhabismen fikk sitt fotfeste i Belgia.

The Great Mosque of Brussels is financed by the Muslim World League, which receives most of its money from the Saudi Arabian government. The story of the mosque began in 1967, when Belgium’s state coffers were empty and the nation was looking for access to cheap oil.

This motivated Belgium’s King Baudoin to cut a deal with Saudi Arabia’s King Faisal Ibn Abd al-Aziz al-Saud: In exchange for cheap oil, Baudoin gave the Saudis a 99-year lease on the former Oriental Pavilion from the 1880 National Exhibition in Brussels, situated in Cinquantenaire Park.

At the same time, the Belgians allowed their Saudi friends to train Muslim Imams to preach to the growing numbers of African and Maghrebi immigrants coming into the country. It gave the House of Saud carte blanche to spread the message of Salafism.

Det var altså det belgiske kongehuset som ryddet veien for den saudiske imperialismen i Belgia gjennom sine kongelige forbindelser med hodekapperne i Riyadh.

Den store moskeen i Brussel ligger så og si vegg i vegg med EUs hovedkvarter. Derfra spres den mest militante, anti-semittiske og fascistoide salafismen. DW viser til den franske avisa Libération som bare noen dager før angrepet på Charlie Hebdo skrev at «i mer enn 30 år har Den Store Moskeen i Brussel vært at aktivt tilholdssted for salafismen, og har gitt den og dens nettverk fruktbar jord å vokse i.»

Og det er slike nettverk som styrer livet i Sint-Jans-Molenbeek, der drapsmennene fra Paris angivelig hadde sin base. I løpet av kort tid er denne kommunen forvandlet fra en ganske hipp og alternativ kommune til et Wahabistan med sine egne lover og maktstrukturer.

Flere av de artiklene jeg har vist til legger vekt på den belgiske åpenheten og liberalismen for å forklare hvorfor salafismen lyktes med å få et sånt fotfeste i Belgia, men hvis man leser Arab News får man inntrykk at det vel så mye har vært penger, som har lagt grunnlaget, igjen: Follow the money!

Nå har Saudi Arabia tilbudt å investere 3,7 milliarder euro i havna i Antwerpen, noe som eventuelt vil skape 900 nye arbeidsplasser i en by med mange sosiale problemer. Antwerpens borgermester, Bart De Wever, fra den høyreorienterte flamske alliansen, synes åpenbart at dette er en strålende idé.

Det gjør derimot ikke PVDA (Partij van de Arbeid van België), Rødts søsterparti i Belgia. Deres fraksjonsleder i Antwerpens bystyre, Peter Mertens, sier:

Vi krever at denne konsesjonen ikke blir gitt. … I stedet for å tale med to tunger er det på tide å trekke ei klar linje. Dette handler ikke om Saleh Kamel. Det handler om regimet i Saudi Arabia som sådan. Så lenge som vi fortsetter å støtte dette regimet, deres bankfamiler og så videre, så blir vi medansvarlige for å finansiere og støtte den mest voldelige formen for salafist-jihadisme.

Men pengene rår. Belgia og Norge er alliert med oljediktaturene. NATO støtter dem. Norge investerer der og norsk kapital har nære forbindelser med dem. Og norske politikere har munnen der pengene er.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelObamas drönarkrig ökar rekryteringen till IS
Neste artikkelFlertall mot EU i Storbritannia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).