Starts ukjente eier: «Mister Poker» Frode Fagerli

0
Frode Fagerli var både arrangør og spiller under NM i poker i Dublin 2018. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten.

Av Øyvind Andresen.

Pokerkongen Frode Fagerli er en av fotballklubben Starts nye eiere.  I september 2017 ble det kjent at han og fire andre søkkrike investorer fra gamblingselskapet Gaming Innovation Group (GIG) gikk inn på eiersiden i Start FK via selskapet Start En Drøm AS.

GIG er et børsnotert selskap med en verdi på 5 milliarder kroner og med hovedbase på Malta som har spesialisert seg på å være et skatteparadis for gamblingbransjen. Men Frode Fagerli er kjent også fra annen virksomhet. 

Poker NM i Dublin 2018

Fagerli starta NM i poker i 2002. Siden det er spillmonopol i Norge, må det uoffisielle NM i poker holdes i utlandet. (Dette arrangementet må ikke forveksles med det offisielle NM i poker, utlyst av Lotteritilsynet til en veldedig organisasjon).

Etter en politirazzia mot fem ulovlige pokerklubber 1/3 i år, skriver Aftenposten 26/3 under overskriften » Norske pokerspillere har ikke kastet kortene»:

Oslos illegale pokerklubber står ribbet tilbake etter politiets aksjon for tre uker siden. Spillerne har funnet sitt årlige fristed – 1200 kilometer unna.

– Se utover lokalet. Det er utrolig at norske myndigheter ikke vil ha dette, sier Thor Hansen fra Oslo. 70-åringen beskrives som norsk pokers gudfar. Sammen med 1500 andre nordmenn har han denne uken tatt turen til Irland for å delta i NM i poker.

– Til sammenligning har VM i Las Vegas 6000 deltagere – fra hele verden, påpeker NM-arrangør Frode Fagerli.

Fagerli er mannen som startet det hele, med 89 spillere i Oslo i 2002. Men norsk lovgivning gjorde at pokerspillerne måtte forlate landet. Første stoppested var Sverige, deretter et par år i både Nottingham og Riga – før mesterskapet endte opp i Dublin i 2012.

Blant deltagerne i Dublin finner også Aftenposten flere som er sikta for å drive ulovlig pokerklubber i Norge og en rekke som var ansatt i disse klubbene.

Pokerklubbene finansierer mafia

Første mars i år gjennomførte 100 politifolk, flere av dem utstyrt med våpen og hunder, en razzia mot ulovlige pokerklubber på fem forskjellige adresser i Oslo.

Formålet var det i første rekke for å stoppe driften av klubbene og strupe finansieringen av kriminelle gjenger. De fem klubbene var: Quads i Dronningens gate 22, Sentralen i Brugata 1, Fish Club i Brugata 11, Akerselva Klubben i Nedre Vaskegang 6 og Norwegian Poker Team i Sinsenveien 53D.

Aftenposten skriver 3/3:

Politiet mener også at kriminelle gjenger har tilknytning på eiersiden av enkelte av klubbene.

– Disse kriminelle nettverkene er ikke hvem som helst. Det er en grunn til at klubbene betaler beskyttelsespenger. Det foreligger en trussel som de tar alvorlig. Vi tror det genererer mye penger til de kriminelle nettverkene. Det de tjener på dette, går videre til å finansiere annen kriminell virksomhet, sier Stig Vasbø, leder av etterretningsseksjonen ved enhet sentrum.

Pokerklubbene kobles opp mot en rekke ulovlig handlinger: alt fra ulovlig skjenking av alkohol, skatteunndragelse, hvitvasking av svarte penger til betaling av beskyttelsespenger.

Det siste halvåret har Aftenposten kartlagt pokermiljøet i hovedstaden og resten av landet. I Oslo og landets største byer er det etablert pokerklubber hvor det spilles både turneringer og kontantspill, såkalt cashgames, med store beløp i kontanter. Denne gamblingen tiltrekker seg kriminelle gjenger.  Virksomheten har i stor grad kunnet pågå uavbrutt i årevis. Mange av Oslo-klubbene har hatt tilnærmet døgnkontinuerlig drift. Bare unntaksvis har politiet og Lotteritilsynet grepet inn.

Ifølge Aftenposten har et samboerpar som står bak en av klubbene mottatt 3,1 millioner kroner i svarte gamblinginntekter. Mannen, som er i 50-årene, er sikta for brudd på lotteriloven og grov økonomisk kriminalitet.

I 2013 meldte Nettavisen at albansk mafia hadde raida en rekke av de ulovlige klubbene i Oslo og krevd opptil 25% provisjon av omsetningen. Klubbene har fått noen dager på å innfri kravene. En av klubbene som betaler, er den ovennevnte Fish Club. der det er det vanlig med spillpotter opp mot 100 000 kroner.

Innsatsen kan være opp mot en million på enkelte av klubbene. Spillere med stor gjeld blir utsatt for en nådeløs justis.

Start FK slipper den ulovlige spillbransjen inn bakdøra

Frode Fagerli, som bor i Drøbak, er så langt jeg kjenner til, ikke sikta av politiet for ulovlig virksomhet. Men han er ledende spiller, organisator og investor i en luguber bransje. Han er også eneeier av Poker Events AS som blant annet selger pokerutstyr, og som i 2017 hadde et overskudd på 307 000 før skatt..

Siktemålet med å gå inn i Start FK for Fagerli og i de andre investorene i Gaming Innovation Group (GIG) er blant annet å få legalisert pengespill i Norge på sikt.

Det er uhyggelig å se hvordan lokalavisa Fædrelandsvennen ukritisk ligger flat for disse kreftene. Avisa nekter å offentliggjøre at en av investorene, Mads Nesset, tidligere er tatt for misbruk av Norsk Tippings grasrotpenger. De nekter å offentliggjøre at GIG ifølge Lotteritilsynet driver ulovlig markedsføring mot norske spillere gjennom sin spillportal Rizk.com. De skriver ingenting om Fagerlis tilknytning til pokerbransjen.

Forrige artikkelHva er sant av sannhet og løgn?
Neste artikkelKampanje: Én ny støtteabonnent hver dag fram til 17. mai. Uke 4.
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.