Hva er sant av sannhet og løgn?

5
Artikkelforfatteren på besøk i Sweida i Syria våren 2016
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

Når er et bevis et «ikke-bevis» og et «ikke-bevis» et bevis?

I går var dagen hvor løgnen ble sannheten og sannheten ikke nevnt.

En venn av meg sa her om dagen at hun hadde hørt på radioen. Hørt på et timelangt program om et latinamerikansk land. Veldig lærerikt. I telefon med meg sa hun at det er rart at det aldri er sånne programmer om Syria, altså informative programmer. I går kveld snakket jeg med henne igjen. Nå visste hun plutselig alt om Syria. Jeg spurte henne om det hadde vært et timelangt program som hun etterlyste. Det hadde det ikke vært. Hun hadde hørt på nyheter i radioen, på TV, i avisene og på nettet om Syria. Jeg visste hva hun hadde hørt og sett. GASSANGREP I Ghouta. Nok et GASSANGREP i Ghouta. GASSANGREP- GASSANGREP OG GASSANGREP. Plutselig ble hun minnet på at hun faktisk kunne alt om Syria allikevel. Alt var som det skulle være. ASSAD GASSER EGEN BEFOLKNING. Har Assad gjort annet enn å reise fra by til by for å gasse alt han kom over bortsett fra terrorister da? I går hadde han gjort avtale med terrorgruppa Jaish al-islam. De skulle få fritt leide ut av Douma mot å slippe løs fanger som gruppa hadde holdt fengslet siden 2013. Avtalen gjaldt 8000 terrorister mot et ukjent antall fanger. Men, tallet på fanger var på flere tusen. Ikke før han hadde inngått denne avtalen gasser han fangene…8000 terrorister ble i levende live sluppet ut fra Douma. Resten gasset han! Kjente min venninne til denne avtalen? Nei, hvorfor skulle hun det? Assad gasser sivilbefolkningen. Tallene på drepte var usikkert, men litt sånn mellom 40 til flere hundre. Litt usikkert. Avhengig av kildene i Douma. Kilder som ikke var gasset…men, som var i samme «gasskammer».

Inngangen til det kjemiske laboratoriet til Jaysh al-Islam i Øst-Ghouta

Jeg tenkte hva gjør jeg nå. Jeg hadde annen informasjon. Det var jubel i gatene i Damaskus. Jubler man over at sivilbefolkningen i Douma er gasset ihjel når nærmere 1000 soldater har mistet livet i Øst-Ghouta i kampene med å befri disse fangene? Danser folk på bordene på restauranter når det tikker inn nyheter fra alle de store mediene i Vesten? Har Assad gasset oss igjen? Det var jo ikke lenge siden sist?  Så ble det vist film fra gledesscener i Douma. Folk var i ekstase. Journalister gråt. Kan det være mulig at folk er i ekstase og journalister gråter når sivilbefolkningen var gasset ihjel?

Trump skrev på twitter at Assad er et dyr. Dette skal hevnes. Russland har ansvaret. Han støtter dyret som stadig gasser egen befolkning. Så vises det flere filmer fra Damaskus. Folk kaster seg rundt hverandre og gråter. Noen ansikter er helt hvite. De som gråter har ikke overlevd gassangrepet. De har overlevd fangenskap hos terrorgruppa som satt på bussen til Jarablus. De har kommet levende ut av burene de har sittet i siden de ble kidnappet i Adra i 2013. Nok en journalist gråter. Han intervjuer en 16 år gammel jente som var helt kritthvit i ansiktet. Hun fortalte at hun ikke hadde sett sollys siden 2013. En hel fotball hall var fylt med mennesker i Damaskus. Hundrevis ventet på bussene med fanger som kom fra Douma. I de første bussene satt flest kvinner og barn. Jeg gråt av dette fantastiske øyeblikket. Min venninne ble helt rar i stemmen. Hun trengte ikke si det til meg. Jge visste det. Hun ble stum av at jeg kunne gråte når Assad igjen hadde gasset egen befolkning. Alle ventet på om sine kjære var blant de som kom med bussene fra Douma, om de var i live eller om de var drept. Ikke et livstegn på 4 år. Ingen hadde klart å rømme fra disse cellene langt under bakken. Hun visste jeg hadde vært i Syria 4 ganger de siste årene. Plutselig var det som hun trodde jeg hadde dratt til Syria for å nyte Assads gassing av egen befolkning. At jeg hadde en pervers glede av gassing. At jeg reiste til Syria fordi jeg nøt å oppleve mennesker som jubler over at presidenten deres gasser egen befolkning. At jeg dro til Øst-Aleppo, Palmyra, Málolah, Homs for å treffe mennesker som var skuffet over at de ikke var blitt gasset. At de angret på at de ikke slo følge med den fredelige opposisjonen som dro når  Assad nærmet seg der de oppholdt seg.

Kan det finnes en annen virkelighet? Jeg «tvang» meg til å se på syriske nyheter under kampene i Øst-Ghouta som jeg gjorde under kampene i Øst-Aleppo. Har de noe mer å fortelle enn at folk jubler.  Det hadde de. Den syriske hæren sammen med spesialister fra Russland hadde på samme utstyr som de som lette etter nåla i høystakken i England. De fant den ene kjemiske fabrikken etter den andre etterhvert som områder i Øst-Ghouta ble befridd. Fabrikker til å lage kjemiske våpen, manualer til å lage napalm, fosforbomber, sarinbeholdere. De fant lagre med tonnevis av våpen.

De fant lagrene med komponenter til rakettene som ble skutt mot Damaskus og drept 16 500 sivile og skadet over 30 000 mennesker med. De fant tonnevis av medisiner, mat , sykehus i en by under byen gjemt inne i disse flere kilometerlange tunnelene. De fant altså det Assad var beskyldt for å bruke. De fant kjemiske våpen. De fant massegraver. De fant 900 millioner dollar i cash. Hver eneste dag vises det reportasjer fra hva våre penger er gått til. Våpen, lønn til terrorister og medisinske fasiliteter. Ingen i hele verden klarer å være en kriger i 7 år uten omsorg.

Uten påfyll av penger og medisinsk pleie og sunn mat. Det ble funnet kjøleskap som det ikke engang var fjernet emballasjen på. Er dette rene røverhistorier det som ble filmet og tatt bilder av? Er det sånn at Assad har fortet seg å rigge opp disse fabrikkene mens terroristene har oppholdt seg nettopp i disse fabrikkene. At Assad har samarbeidet med nærmere 50 000 terrorister i nabolaget til Damaskus og han selv? At han i smug har tatt bussen til tunnelene, tatt med seg gass og plaster for at terrorister skal kunne skyte på folk i Damaskus, ha plaster i tilfelle de får skrubbsår? Han er jo lege så han vet nok hvilke plaster som er best for skrubbsår. Er det sånn at han i smug har hjulpet de fredelige frihetskjemperne til Golan for å få litt mer pleie enn han selv kan gi i tunnelene i Ghouta? At han har samarbeidet med Netanyahu? Det må han ha gjort. Ikke før gassingen i Ghouta var over i natt kom det israelske missiler som drepte 14 mennesker på en flybase i Homs. Sikkert planlagt. Assad hadde egentlig ventet et amerikansk angrep, men det kom fra israel. Så feil kan han ta…

For hver nyhet som i mediene i går kom det motmeldinger fra Syria.

Hvem skal man stole på? Det vi får servert her hos oss eller det vi får servert fra Syria?

Det er ikke vanskelig å velge. Vi stoler på det vi får servert fra våre medier. Hvorfor? Vi får ikke servert andre nyheter. Men, mediene kan vel ikke lyve i 7 år? Jo, det kan de! De lyver hele tiden til oss. Derfor kan denne krigen pågå. Vi tror at når Norges statsminister ser alvorlig ut så vet hun noe vi andre ikke vet. Så sier hun det, så skriver mediene det. Selv journalister som kalles Midtøsten-korrespondent skriver det. Da må det vel være sant? Klart. Men, for å være på den sikre siden innkalles eksperter i studioene. Eksperter som har vært i Syria. Vært sammen med sivilbefolkningen og redningsarbeidere. Pål Refsdal er en av dem. Vært sammen med Al-Nusra og White Helmets. Snakker om hverdagslivet til disse våre landsmenn som kjemper for Syrias framtid.

Men, det er en gruppe over hele verden som også stadig reiser til Syria. Som bruker masse penger, som kommer tilbake og lyver. For det er sånn at de som har bevis snakker usant, mens de som ikke har bevis snakker sant. Sånn er verden. Det som er sant er at de som reiser til Syria opplever det som befriende. Ikke fordi Assad gasser egen befolkning. Men, fordi vi kan høre andre snakke om oss.

Og, da får vi en helt annen historie- da blir plutselig det vi det vi er vant som «sannhet» uten bevis til sannhet med bevis

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Vi går fra knapphet til at vi drukner i informasjon nære på. Og vad er sant og hva er løgn? Det som er bra er jo at merkebyggning blir alt viktigere i en verden der man skifter informasjonsmedium med et klikk… Dvs konkurransen kanskje resulterer i en mer troverdig nyhetsrapportering… Bra artikkel…

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er bare en sannhet, alt annet er løgn.

 3. Avatar for Appi Appi says:

  Når du ser hva Norsk media skriver om (eller rette sagt ikke skriver om) så er det vel rett å rimelig å si at de holder fast i lommeforet til imperialistene. Jeg snakker med mennesker hver dag som ser dette og som sakte men sikkert innser at verden er langt fra slik den blir fremstilt, de bare er for usikre på hva de skal gjøre med det. Vi må tørre å kalle en spade for en spade (psykopat for en psykopat osv…) Det er vår oppgave å presentere alternative løsninger for disse menneskene. Det vi blir presenter for som demokrati er en løgn og må bekjempes hele tiden.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ekte demokrati krever selvstendighet, det systemet vi lever under krever avhengighet.

 5. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Vi behøver at media gjengir langt mer av hva politikere som senator Richard Black formidler i dette intervjuet. Det finnes troverdige røster. Problemet er at media overser dem.

  EN US SENATOR SOM FORMIDLER RASJONELL FORSTANDIG VISDOM

  Dette intervjuet er verdt å få med seg. Her snakker en meget erfaren insider i amerikansk politikk og samfunnsliv, samt en som kjenner det amerikanske militæret fra innsiden.

  Det er slike som senator Richard Black media skulle gjengi langt mer av, for at publikum skal få et noenlunde riktig bilde av hva som foregår i amerikansk politikk. Både i USA´s innenriks- og utenrikspolitikk.

  https://www.youtube.com/watch?v=kTtAm0OHW24

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere