Sekterisk vold rammer hazarafolket i Pakistan

0
Fra en massebegravelse av hazarier i Quetta etter et terrorangrep. Foto: IPS

To menn tilhørende hazarafolket ble skutt og drept i Quetta i Pakistan på lørdag, i det politiet omtaler som et sekterisk angrep. Hendelsen faller inn i et mønster av angrep mot minoriteter i landet der den store majoriteten tilhører sunni-islam. Det skal være Lashkar-e-Jhangvi, en gruppe tilknyttet den islamske stat (IS) som står bak.

Det bor omtrent 600.000 hazaraer i Quetta, hovedstaden i provinsen Balutsjistan. Folkegruppen skiller seg utseendemessig fra majoriteten, så de er et lett mål å finne for militante grupperinger som holder dem for hat.

Ifølge Pakistans nasjonale menneskerettighetskommisjon (NCHR), har voldelige aksjoner mot hazaraene krevd minst 509 menneskeliv siden 2013. Lashkar-e-Jhangvi, en gruppering tilknyttet IS (den islamske stat), har tatt på seg ansvaret for flere av angrepene.

Representanter for hazaraene som Al Jazeera har snakket med syns at regjeringen virker lite interessert i å ivareta deres sikkerhet.

En løsning myndighetene har valgt, er å oppføre høye betongmurer med piggtråd rundt nabolagene hazarafolket bor, med kontrollposter bevoktet av paramilitære styrker. Klokken 8 om kvelden stenges nesten alle inngangene, og det blir tilnærmet portforbud.

Dawood Agha, en representant for folkegruppen, sier de opplever denne tilværelsen som et fengsel.

Hazaraer som har blitt angrepet når det befant seg utenfor «sitt» område opplever å bli utspurt om hvorfor de befant seg der.

Andre minoriteter i området opplever også vold og forfølgelse. Siden desember 2017 har 16 kristne blitt drept i forskjellige angrep, hvorav et var mot en kirke i Quetta under søndagsmessen.

Chaudhry Zubair, en talsmann for kristne i området sier at de er fredelige og elsker landet, og kan ikke forstå hvorfor de angripes på denne måten.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEinar Gerhardsen var ingen helt
Neste artikkelForsvar eller angrep?