Når voksne menn lyver og pressen lar dem gjøre det.

7
VG’s bildekommentar: MØTTES: Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau (bak) lyttet oppmerksomt til NATO-sjef Jens Stoltenberg på deres pressekonferanse onsdag kveld i Ottawa. Foto: CHRIS WATTIE / REUTERS
Kari Angelique Jaquesson

Av Kari Angelique Jaquesson.

Det er ganske krevende å lese artikler i aviser som VG.  Mest på grunn av alt de unnlater å opplyse om og fordi de unnlater å opplyse om yndlingskildene sine. Om de skulle finne på å sitere syriske nyhetsmedier, skriver de som regel «regimevennlige» foran, men når de siterer Washington Post gjøres dette uten å opplyse om avisens eneeiers tette bånd til CIA.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Kari Angelique Jaquesson.


La oss ta en titt på hva de skriver under tittelen:

Justin Trudeau til VG: Åpner for nye sanksjoner mot Russland

VG: «Etter samtaler med NATO-sjef Jens Stoltenberg i Ottawa onsdag kveld sier Trudeau til VG at han deltar i diskusjoner med andre NATO-allierte om effektiviteten i dagens sanksjoner og straffetiltak mot Russland

Dette skulle ha utløst flere oppfølgingsspørsmål til Trudeau/informasjon til leserne fra VG:
– Hva går sanksjonene ut på?
– Hva er formålet med sanksjonene?
– Hvilke straffetiltak utover sanksjonene sikter han til?
– Hva er er det Russland skal straffes for?

«Vi jobber med våre partnere for å finne tiltak som sikrer at Russland forstår at det er i deres og deres innbyggeres interesse å slutte å operere slik de har gjort, nå sist med angrepet i Salisbury«.
Her skulle selvsagt VG  spurt  «Hva mener du med det?»
Det er jo bragt på det rene at det ikke kan bevises hvor eller hvem giften skal ha kommet fra, eller for den saks skyld, om det i det hele tatt har vært brukt nervegift. Når en ser politifolk, brannmenn, og sivile spasere rundt det først påståtte angrepsstedet i parken uten noen form for beskyttelse, og ikke så mye som en mus døde hverken i nabolaget til Skripal eller på restauranten der det også har vært påstått at de skal ha blitt forgiftet, tynnes denne påstanden ut.

Merk ordlyden til Trudeau. Han unngår å si «Russia did it«, for nå er det selvsagt ikke noe mer luft igjen i den ballongen, forskerne har sagt at de kan ikke bevise hvor giften kommer fra. Likevel snakker han om «angrepet i Salisbury» som om det er et faktum og at «Russia did it».

Men det er altså måten de har «operert på» som skal straffes. Men VG spør ikke hva han mener det.
Og hva er det Russland har gjort som er så forferdelig?

Jo, de har bedt Storbrittania bevise sine anklager om at russiske myndigheter skal ha forgiftet to personer, russiske statsborgere, på britisk jord.
Russland har krevd at etterforskningen skal foregå i tråd med internasjonale regler, og at OPCW skal lede den. De har også, selvsagt, bedt om å være med, slik britene og andre NATO-land skal. Dette har blitt avvist.

Nå vil Trudeau altså ha enda strengere sanksjoner mot Russland, men VG spør ikke hva det skal innebære.
Sanksjoner er økonomisk krigføring som rammer hele befolkningen i landet som blir utsatt for det. Litt kinkig, da, at Russland egentlig «går så det griner» og stadig utvider sin portefølje av samarbeidspartnere. Trudeau har muligens blitt inspirert av den aggressive tonen til USA, noe som i så fall ikke er særlig kanadisk av ham.

Til VG sier Trudeau: «Vi vil vurdere effektiviteten og treffsikkerheten i sanksjonene, og vil alltid være åpne for å snakke om hva mer vi kan gjøre.» på spørsmål om sanksjonene virker etter hensikten.
Men hva er hensikten med sanksjonene? Tvinge Russland til lydighet og underdanighet? Lykke til, Justin!

Inn fra sidelinjen kommer Jens Stoltenberg:
«Russland har undervurdert NATO-landenes sterke vilje til å stå sammen. Jeg tror ikke de hadde regnet med at NATO skulle være så samlet og så rask i vår reaksjon som vi har vært siden 2014, at vi nå har NATO-styrker i Baltikum. og at landene har fastholdt sanksjonene gjennom fire år. De trodde nok heller ikke at vi skulle øke våre forsvarsutgifter tre år på rad. Vel, det har faktisk skjedd.»

Så legger han til:
«Men samtidig vil vi ikke ha en ny krig, og et nytt våpenkappløp. Russland er vår nabo, så samtidig må vi jobbe for et bedre forhold til Russland.»
Her skulle selvsagt VG påpekt overfor Stoltenberg at disse to utsagnene er motstridende. Oppskriften på et godt naboforhold går vel ikke ut på å sanksjonere, legge militærbaser,  drive militærøvelser på grensen til Russland, fantasere frem anklager om drap med «kjemiske våpen» og utvise russiske diplomater og kalle dem spioner, Stoltenberg?
Slik skulle VG utfordret Stoltenberg. Men, det er klart, om VG vil ha «på hytta med Jens og familien»-reportasjer i sommerutgaven av magasinet sitt er det nok best å være på godfot med NATO-sjefen og ikke være så krevende.

Eller de kunne jo bare spurt. «Hvordan skal vi få et bedre forhold til Russland?»

Artikkelen avsluttes med:
«Trudeau sa etter møtet med Stoltenberg at Russlands mobbing av hans egen utenriksminister var et eksempel på hvordan Russland forsøker å påvirke og spre desinformasjon i Canada.»

Ingen bakgrunnsinformasjon, ingen forklaring – og det er ikke så rart, for her lyver Trudeau og enten vet ikke VG det, og har dermed ikke gjort hjemmeleksen sin, eller de ønsker å holde leserne uvitende om  at «desinformasjonen» og «mobbingen» han siktet til var opplysningen om at den ukrainske bestefaren til Canadas utenriksminister Chrystia Freeland samarbeidet med nazistene under annen verdenskrig.
Dette har russerne nemlig bitt seg merke i og de er selvsagt ikke noe særlig begeistret for denne typen overløpere. Som kjent led Sovjetunionen enorme tap under annen verdenskrig.

Freeland har ikke motsagt selve påstanden om at bestefaren var nazist, det kan hun ikke, den er  sann.  Hun sier heller:  «Folk bør spørre seg hvor denne informasjonen kommer fra og motivasjonene bak den.» Altså, «skyt budbringeren».
Under Freeland har Canada aktivt støttet nazi-regimet i Ukraina og avholdt militærøvelser der.  Freeland er etter all sannsynlighet del av det ekstremt Russlandhatende miljøet av ukrainere i Canada. Det miljøet kan sammenlignes med eksil-cubanere i Florida hva gjelder hat til «gamlelandet».
Hun og andre canadiske myndighetspersoner  har blitt nektet visum til Russland, men det er vel ikke så rart, all den tid Canada er med på utstrakte sanksjoner mot Russland.

Denne informasjonen er lett tilgjengelig, men dessverre tar ikke VG seg bryet med å sjekke hvilke opplysninger de kan bidra med for å sørge for balanserte nyheter. De nøyer seg med å kun presentere NATO’s perspektiver, planer og ønsker.
Istedenfor å gå ut i fra det åpenbare, at Stoltenberg, Trudeau har agendaer å promotere lar de deres utsagn stå som sanne, mens utsagn fra representanter for land «vi ikke liker» blir  dratt i tvil og  motstemmer hentes inn for «balansens» skyld.

Visse personer, som for eksempel Jens Stoltenberg har åpen mikrofon og får sjelden eller aldri oppfølgingsspørsmål.

Enhver som ønsker å komme litt nærmere fakta kan altså ikke lese  disse lettvinte sakene i VG og dess like uten å drive litt egen graving på si’. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ikke akkurat ei vakt-bikkje, nei. Takk for påminningen, Jaquesson. Den var betimelig. Myten om demokratiet kan best plukkes ned, ved å avsløre pressen. Den ligger på det siste allikevel, og dør slik den startet, som annonsetrykk med noggo attåt.

 2. Hei Kari.
  Jeg syns det er flott at du viser hvor svak MSM er i å utfordre og følge opp uttalelser fra de med makt. Vi trenger flere/mere av det.
  Du starter med “Mest på grunn av alt de unnlater å opplyse om og fordi de unnlater å opplyse om yndlingskildene sine.” Det er riktig, men jeg savner at du oppgir dine kilder. Du kommer med mange påstander i artikkelen, men har ikke kilder til disse. Jeg vil gjerne bruke synspunktene dine, men det er vanskelig når jeg bare kan si at “Kari Jaquesson påstår at…”.
  “Det er jo bragt på det rene at det ikke kan bevises hvor eller hvem giften skal ha kommet fra, eller for den saks skyld, om det i det hele tatt har vært brukt nervegift”. Av hvilken kompetent/uavhengig person/organisasjon er dette bragt på det rene?
  "Under Freeland har Canada aktivt støttet nazi-regimet i Ukraina og avholdt militærøvelser der. Freeland er etter all sannsynlighet del av det ekstremt Russlandhatende miljøet av ukrainere i Canada. Det miljøet kan sammenlignes med eksil-cubanere i Florida hva gjelder hat til «gamlelandet»." Hvor kan jeg finne dokumentasjon på at Ukraina er styrt av et nazi-regime? Hva finnes av dokumentasjon av Canadiske ex-ukrainere sin holdning til Ukraina?
  Jeg støtter deg helt i din helt betimelig og korrekte påvising av at VG fungerer som et mikrofonstativ for mennesker med makt i Vesten. Generelt får vi alt for få “alternative” synspunkter og nesten aldri noen som prøver å se verden fra et ikke-vestlig perspektiv i MSM. Dette gjelder særlig der vesten er med i en konflikt.
  Men skal vi klare å bekjempe dette så må vi i vår kritikk være nøye med å etterleve de idealene vi kritiserer dem for ikke å følge. Vi må først og fremst være tydelig på kildene våre, og holde oss til kilder som er mest mulig nøytrale eller uavhengige. Vi kan selvfølgelig bruke kilder fra den “motstridende part” for å dokumentere at det som påstås fra vesten ikke nødvendigvis er korrekt, eller for å vise fram en alternativ forståelse av en situasjon eller et fenomen, men normalt tror jeg ikke noen av partene i en konflikt forteller sannheten. Vi må søke uavhengige kilder for å komme i nærheten av den.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Hva regimet i Ukraina står for og hvem de støtter er godt dokumentert både på Steigan og andre steder. Du kan godt søke på bloggen hans hvis du er i tvil.

 4. Jeg vet ikke, har pressen egentlig noengang vært noe særlig bedre? Det de sliter med i dag er at vi som lesere. takket være internett, kan sjekke dem uten å legge noe jobb i det. Du kan ikke lyve om eller vrenge for mye på innholdet i dokumenter hvem som helst kan gå til FBI og laste ned selv. For noen av oss gjør det…

  Det som bekymrer meg mest vedrørende norsk presse, er at de later til å ha sagt opp journalistene og erstattet dem med oversettere. Når demokratene kommer med et memo for å kontre et memo fra republikanerene der borte, to store nothingburgere vi naturligvis allerede har lastet ned og skumlest, velger Dagbladet (eller var det VG? Og spiller det noen rolle?) å fortelle oss hva The Guardian mente om saken! Hvilket forteller meg at det ikke er en eneste journalist på jobb som kan lese gjennom 10-15 sider med bullshit og lage et resyme for oss, så en eller annen linker til The Guardian og oversetter deres resyme.

  Store deler av norsk presse er ikke noe annet enn en (enda) dårligere versjon av Google translate, Gud vet om de har vært noe annet.

 5. Avatar for Igor Igor says:

  “Det er jo bragt på det rene at det ikke kan bevises hvor eller hvem giften skal ha kommet fra” -
  https://www.washingtonpost.com/world/british-lab-confirms-novichok-used-in-spy-attack-but-cant-determine-source/2018/04/03/3413be96-3765-11e8-af3c-2123715f78df_story.html?utm_term=.edd80ddb594c

  det er ikke offentliggjort beviser for at det var nervegift, eller hvordan, så her kommer vi til kort med sitat.

  Canadisk sympati for nazisme: http://ottawacitizen.com/news/national/defence-watch/why-deny-the-ukrainian-nazi-connection
  Her er det om den aktuelle millitærøvelsen: http://www.forces.gc.ca/en/operations-abroad/op-unifier.page

 6. Avatar for 321 321 says:

  Vi nordmenn burde klare å beholde gangsynet når vi hører om hva folks besteforeldre gjorde under krigen. Leser man artikkelen Jacquesson lenker til (https://www.theglobeandmail.com/news/politics/freeland-knew-her-grandfather-was-editor-of-nazi-newspaper/article34236881/) ser man at det ikke er entydig hva bestefarens motivasjon var. Han kan ha vært rabiat antisemitt eller bare opportunist. Men uansett: Er dette interessant? Det er nok ganske mange viktige folk i Norge som ikke er så stolte over hvordan bestefar håndterte naziokkupasjonen.

  Er det ikke mulig å argumentere mot (i dette tilfellet) Canadas Ukraina/Russland-politikk uten å antyde at utenriksministeren er nazist? Jeg syns nemlig Jacquesson ellers kommer med gode innsigelser mot Trudeaus uttalelser.

  Jeg er forsåvidt enig i at man bør være skeptisk til det gamle naget og fiendebildene som kan finnes i noen eksilmiljøer. Men det vekker ikke særlig mye troverdighet å slenge ut at Freeland “etter all sannsynlighet” er del av et sånt antirussisk miljø, uten noen kilder.

 7. Avatar for Dag Dag says:

  Vi må lære av historien slik at vi ikke gjentar feilene gang på gang!

  Dessverre det er nettop hva noen gjør!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere