Israel brøt den vestlige fronten mot Russland

0
Putin setter klare grenser for Netanyahus handlinger

Den vestlige utvisningsaksjonen mot russiske diplomater som ble utløst av Theresa May i Storbritannia er kanskje den største utvisningsaksjonen i historien, slik hun hevder, men imponerende er den ikke. Ingen land i Latin-Amerika, Afrika eller Asia har fulgt parolen. Og spesielt smerter det nok i Downing Street at de ikke en gang fikk med seg Israel.

Det israelske nettmagasinet Debka, som har spesialisert seg på sikkerhetsspørsmål og som tydeligvis har gode kontakter i det israelske militærapparatet skriver at det er tre grunner til at Israel brøt rekkene:

1. En hemmelig etterretningsrapport til statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman har avslørt at sjøl om det giftstoffet som ble brukt til å forgifte Sergeij Skripal og hans datter opprinnelig ble produsert i Sovjetunionen, så er det i dag minst 20 stater som produserer og lagrer dette ulovlige kjemiske stoffet.

2. Israel prøvde å finne ut hva Donald Trump mente om Theresa Mays oppfordring om straffetiltak mot Russland. Dette er viktig for Israel på grunn ab landets forhold til Russland og ikke minst dets behov for å ha kontakt med russiske kommandanter i Syria. Svaret fra Det hvite hus var vagt og uforpliktende.

3. Når USAs president plutselig bestemte seg for å utvise 60 russiske diplomater og stenge konsulatet i Seattle etter at man i ukevis hadde unnlatt å stemple Russland som skyldig oppfattes i Israel mest som et forsøk på å skape en enighet mellom USA og Europa når det gjelder Iran-avtalen.

Kommentar:

Det at minst 20 land har tilgang til og produserer «novichok» er i tråd med andre kilder. Det kjemiske laboratoriet som forsket på nervegiften lå i sovjetisk Usbekistan, og det var USA og ikke Russland, som tok kontrollen over det. Også andre sovjetrepublikker drev tilsvarende forskning, deriblant Ukraina. Vestlige land, inkludert Storbritannia har også interessert seg for dette. At det er så mange som over 20 land som kan produsere og lagre «novichok» er en ny opplysning, men den er ikke sensasjonell. Det viser at påstandene om at det «bare kunne ha vært Russland» ganske enkelt ikke stemmer.

Israel ville ikke ofre sitt strategisk viktige forhold til Russland basert på påstander de visste det ikke var hold i. For med Israels og Vestens nederlag i Syria er det Russland Israel må forholde seg til for eventuelt å oppnå noen kompromisser når det gjelder nabolandet Syria. Dette bekrefter det vi har pekt på tidligere, nemlig at krigen i Syria og Syrias evne til å overleve en så omfattende intervensjonskrig har ført til store strategiske endringer i Midtøsten der USAs rolle har blitt redusert og Russland har fått en helt annen posisjon. Dette er Israel nødt til å forholde seg til, enten Theresa May liker det eller ikke.

Forrige artikkelNovichok-historien er virkelig enda en irakisk WMD-svindel
Neste artikkelUSA mister grepet og et nytt strategisk landskap stiger fram
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).