Israel brøt den vestlige fronten mot Russland

0
Putin setter klare grenser for Netanyahus handlinger

Den vestlige utvisningsaksjonen mot russiske diplomater som ble utløst av Theresa May i Storbritannia er kanskje den største utvisningsaksjonen i historien, slik hun hevder, men imponerende er den ikke. Ingen land i Latin-Amerika, Afrika eller Asia har fulgt parolen. Og spesielt smerter det nok i Downing Street at de ikke en gang fikk med seg Israel.

Det israelske nettmagasinet Debka, som har spesialisert seg på sikkerhetsspørsmål og som tydeligvis har gode kontakter i det israelske militærapparatet skriver at det er tre grunner til at Israel brøt rekkene:

1. En hemmelig etterretningsrapport til statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman har avslørt at sjøl om det giftstoffet som ble brukt til å forgifte Sergeij Skripal og hans datter opprinnelig ble produsert i Sovjetunionen, så er det i dag minst 20 stater som produserer og lagrer dette ulovlige kjemiske stoffet.

2. Israel prøvde å finne ut hva Donald Trump mente om Theresa Mays oppfordring om straffetiltak mot Russland. Dette er viktig for Israel på grunn ab landets forhold til Russland og ikke minst dets behov for å ha kontakt med russiske kommandanter i Syria. Svaret fra Det hvite hus var vagt og uforpliktende.

3. Når USAs president plutselig bestemte seg for å utvise 60 russiske diplomater og stenge konsulatet i Seattle etter at man i ukevis hadde unnlatt å stemple Russland som skyldig oppfattes i Israel mest som et forsøk på å skape en enighet mellom USA og Europa når det gjelder Iran-avtalen.

Kommentar:

Det at minst 20 land har tilgang til og produserer «novichok» er i tråd med andre kilder. Det kjemiske laboratoriet som forsket på nervegiften lå i sovjetisk Usbekistan, og det var USA og ikke Russland, som tok kontrollen over det. Også andre sovjetrepublikker drev tilsvarende forskning, deriblant Ukraina. Vestlige land, inkludert Storbritannia har også interessert seg for dette. At det er så mange som over 20 land som kan produsere og lagre «novichok» er en ny opplysning, men den er ikke sensasjonell. Det viser at påstandene om at det «bare kunne ha vært Russland» ganske enkelt ikke stemmer.

Israel ville ikke ofre sitt strategisk viktige forhold til Russland basert på påstander de visste det ikke var hold i. For med Israels og Vestens nederlag i Syria er det Russland Israel må forholde seg til for eventuelt å oppnå noen kompromisser når det gjelder nabolandet Syria. Dette bekrefter det vi har pekt på tidligere, nemlig at krigen i Syria og Syrias evne til å overleve en så omfattende intervensjonskrig har ført til store strategiske endringer i Midtøsten der USAs rolle har blitt redusert og Russland har fått en helt annen posisjon. Dette er Israel nødt til å forholde seg til, enten Theresa May liker det eller ikke.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.