Årets viktigste uttalelse?

0
Sergeij Lavrov. Foto: Sputnik / Maksim Blinov

I en kommentar til den alvorlige krisesituasjonen som er oppstått mellom USA og Russland i forbindelse med Syria, sa Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov: ”Jeg føler meg absolutt sikker på at våre militære aldri vil tillate en militær konfrontasjon, og det vil selvsagt heller ikke president Putin eller president Trump.” Uttalelsen kom i et langt og interessant intervju med den russiske kanalen Sputnik.

Dette er antakelig årets viktigste uttalelse.

I Vesten har mediene og politikerne demonisert Russland til det punktet at de ikke en gang klarer å forholde seg til hva Putin og Lavrov sier. Det er dumt.

Det er ingen tvil om at det oppsto en uhyre farlig situasjon i Syria i vår. 13. mars 2018 sa sjefen for den russiske generalstaben Valerij Gerasimov at Russland vil svare på ethvert USA-angrep på Syria og vil slå tilbake mot ethvert missil og som skytes mot Syria og mot deres utskytingsplattformer. 

Altså i klartekst: skyte ned amerikanske fly eller marinefartøyer.

Dette var ingen tom trussel. Gerasimov er i likhet med Putin og Lavrov en mann som mener det han sier. Dette budskapet hadde Joint Chiefs of Staff i USA tydeligvis fått med seg og innsett alvoret av.

Lavrov sa i det samme intervjuet at det etter Gerasimovs uttalelse hadde vært kontakt mellom generaler i USA og Russland der de amerikanske generalene ble informert om hva som var Russlands ”røde linjer”, og de sørget for at disse røde linjene ikke ble krysset.

Andre kilder sier at det var kontakt mellom USAs og Russlands generaler under hele krisa etter det påståtte ”giftgassangrepet” i Syria. Forsvarsminister og general Jim Mattis tok styringa over den militære operasjonen og sørget for at det ulovlige amerikanske angrepet ble så ubetydelig at det ikke rammet noen installasjoner av betydning og at ingen soldater fra verken Syria, Russland eller Iran ble skadd. Det er vel knapt rapportert noen tap av menneskeliv i det hele tatt. Og det er betegnende at en mann med tilnavnet ”Mad Dog” var den minst gale av dem alle da det kom til stykket.Det er også interessant å merke seg at Mattis ikke gikk god for påstandene om et giftgass, men at at forsvarsdepartementet «forsatt lette etter bevis». Han var også opptatt av å hindre at situasjonen «eskalerte ut av kontroll».

I motsetning til skrivebordskrigere i Kongressen og medieredaksjoner vet generaler hva en krig er, og i dette tilfellet må Mattis ha visst at det ikke var hvilken som helst krigsfare han hadde i hendene, men faren for en virkelig krig mot Russland. Han må ha skjønt at Putin og Gerasimov mener alvor og at det finnes noen røde linjer som ikke må overskrides hvis ikke store deler av menneskeheten skal bli utslettet.

Vladimir Putin har de siste årene klagd over at ledere i Vesten ikke har villet høre på ham når han sier at Russland ikke kan godta å bli utsatt for en eksistensiell trussel. Tre eller fire ganger siden 2013 har verden balansert på kanten av en storkrig som fort kunne eskalert til et kjernefysisk ragnarok. Og mediene og vestlige politikere har ikke bare unnlatt å ta det alvorlig. De har hisset til krig mot Russland. Og velgerne deres har vært så dopet at de ikke har sett alvoret. Det er ingen krigslyst i befolkninga i Vesten. Folk ønsker fred. Men det er heller ingen politisk bevegelse mot krig. Folk av typen Jens Stoltenberg, John McCain og Theresa May kan derfor holde på med en politikk som i verste fall betyr verdenskrig, uten at de blir kastet eller i det minste politisk isolert.

I vinter gikk derfor Vladimir Putin til det skrittet at han viste fram den nyeste generasjonen våpen i Russlands arsenal og viste at et angrep på Russland ville føre til en utslettelse av både Europa og USA. Dette skjedde under presidentvalgkampen i Russland, men var først og fremst rettet til politiske, og ikke minst militære ledere i Vesten. Hvis de har hatt noen som helst illusjoner om at det skal kunne la seg gjøre å føre krig mot Russland uten at også våre byer går opp i flammer, burde de ha lagt de illusjonene til side etter den talen.

Politikerne har ikke tatt signalet. De fortsetter som før, noe Theresa May, Boris Johnson og Emmanuel Macron har vist til fulle.

Men generalene har åpenbart skjønt tegninga.

Det var kontakt mellom generalene på begge sider under hele den siste krisa, sier Lavrov. Det er opplagt sant, og det er betryggende. Og det er tydeligvis på grunnlag av disse erfaringene at Lavrov kan si at Russlands og USAs generaler ikke vil tillate at det kommer til krig mellom de to landene. Noen viktigere uttalelse enn det er det vanskelig å tenke seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelAfrikas klimautfordringer – et intervju med Nnimmo Bassey
Neste artikkelVälfärdsstaten står inför en demografisk utmaning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).