Advarsel! Krigspropaganda!

23
A­me­ri­kansk plakat fra 1917 oppfordrer unge menn til å melde seg til hæren for at «utslette dette gale best.», det vil si Tyskland.
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen og Ingjerd Skagestad.

Utviklinga i Syria er en beretning om en varslet katastrofe. Ingen ønsker at det skal eskalere til en verdenskrig bortsett fra noen vestlige krigshissere og noen jihadister som endelig ser muligheten til å få utrydda de vantro en gang for alle.

Folk i verden ser ut til å være paralysert. Krigspropagandaen lammer tankene og hindrer folk i å ta til gatene for å få skrike ut mot galskapen.

Å skyte først og spørre etterpå

Klassekampen har 10/4 et intervju om situasjonen i Syria med Sverre Lodgaard, seniorrådgiver ved Norsk utenrikspolitisk institutt.  Om det påståtte gassangrepet fra Assad i Douma, sier han til Klassekampen:

– Det kan bare skade han. Mens en terroristgruppering ville ha soleklare motiver for å gjøre det, legge skylda på Assad og håpe på at større stater handler mot regimet.

Lodgaard sier han er «oppgitt over en tendens i Vesten til å skyte først og spørre etterpå».

Han mener dette har skjedd både i vestlige anklager om at Russland sto bak et nervegiftangrep på Sergej Skripal i Salisbury, og de siste gassanklagene i Syria.

– Et langt liv har lært meg at i sånne situasjoner tror jeg ingenting før det foreligger dokumentasjon. Men i Vesten er det en tendens til å reagere spontant med at fiender som Assad og Russland må stå bak, uten at noen dokumentasjon er brakt til torgs, sier han.

Lodgaard er født i 1945 og er norsk statsviter som har hatt flere ledende stillinger innen statlige og ikke-statlige organisasjoner, Det er ingen som med vettet i behold kan rette anklager med at han er ihuga tilhenger av verken Assad eller Putin. Mange vil være enig med hans vurderinger. Likevel har hans rasjonelle synspunkter ingen gjennomslag i dag. Hvorfor ikke?

«Det første offer i krig er sannheten»

Det er ingen krig uten krigspropaganda, og det finnes ingen propaganda som ikke er en forfalskning eller forvrengning av virkeligheten. Den amerikanske senatoren Hiram Johnsens ytring fra 1917 «Det første offer i krig er sannheten» blir innprenta i generasjon etter generasjon av elever i historietimene.

Men når situasjonen blir akutt, glemmes denne banale læresetningen. All lærdom om kildekritikk fordamper, og de mest sindige menneskene blir sugd inn i krigspsykosen gang på gang, eventuelt blir de mest klarttenkende nøytralisert. Bilder av skadde og skrikende barn spiller på følelser og den rasjonelle verden svinner bort. Det er det gode mot det onde, og hvem vil forsvare det onde?

Da glemmer man at hykleriet ikke kjenner noen grenser. «The Masters of War» bryr seg ikke om barn. Hva med lidelsen for barna i dag i Jemen, Palestina, Afghanistan, Libya og Irak som er en følge av Vesten og deres alliertes krigføring og «kamp mot terror»?  Ingen bryr seg. De vestlig mediene ser en annen vei.

Mange husker den amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright for uttalelsen hun kom med i 1996 på det amerikanske TV-progammet 60 Minutes. Over en halv million irakiske barn skal ha dødd som en konsekvens av de USA-ledede FN-sanksjonene mot landet som førte til mangel på blant annet mat og medisiner. På spørsmål om 500.000 tapte barneliv var verdt prisen, svarte hun «jeg synes dette er et veldig vanskelig valg, men vi mener det er verdt prisen». Så mye er et barn verd.

Kriger på falsk grunnlag

Skuddet i Sarajevo 28. juni 1914 var et påskudd for keiserriket Østerrike-Ungarn til å erklære krig mot Serbia, og var den første steinen som utløste raset som trakk verden ned i katastrofen. Men i vår levetid har vi opplevd at de pågående og ødeleggende krigene i Afghanistan, Irak, Libya og nå Syria blir utløst på falsk grunnlag. Dette veit ethvert opplyst menneske.

Det påståtte gassangrepet i Douma fant sted i en enklave som har vært styrt av jihadistgruppa Jaish al-Islam, «Islams arme», kalt «opprørere» i vestlige medier. Vestens ynglinger er altså terrorgruppa støtta av Saudi-Arabia og Tyrkia, som vil innføre sharia-domstoler og drepe sine religiøse og politiske motstandere. Den erfarne britiske journalisten og forfatteren Robert Fisk sier at jihadistiske terrorister og vestlige ledere er i samme liga: De gjør alt for penger.

Nå meldes det at syriske styrker har overtatt hele Øst-Ghouta, inklusive byen Douma. Hvorfor i all verden skulle Assad ha behov for å bruke gass mot barn få dager før han militært har styrke til å overta hele området? Dette avgjørende spørsmålet er rasjonalt – men helt irrelevant for politikere og medier som pisker opp en emosjonell krigspsykose.

Den australske forfatteren og dokumentarfilmskaper John Pilger sier at propagandaen om Syria overgår alt hva vi tidligere har opplevd. Demoniseringa av Assad over lang tid, bærer frukter.

Skrevet sammen Ingjerd Skagestad.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Bra artikkel!!! «Det første offer i krig er sannheten» Krig er mange ganger/alltid? business og kamp om makt og egennytte. Og med et 100% korrupt MSM litt tilspisset så blir det enn verre. Korrupsjonen, der har vi problemets kjerne…

  Corruption is an improbity or decay in the decision-making process in which a decision-maker consents to deviate or demands deviation from the criterion which should rule his or her decision-making, in exchange for a reward or for the promise or expectation of a reward, while these motives influencing his or her decision-making cannot be part of the justification of the decision.

  Er det noe som ikke er korrupt?

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Interessant at Russerne sitter med bevis på at Storbritannia har vært med på fingerte gassangrep i Syria. Dette må da sette dem under lupen på hjemlige slike fingerte angrep også?
  USA bør settes på plass snart. Man kan ikke gå å dille med dem lenger. Noen må konfrontere ellers stanser aldri disse provokasjonene. Hegemoniet er over og noen modige må fortelle dem det på deres egen harde måte.

 3. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  MILITARISME ER KAPITALISMENS STØRSTE PENGEMASKIN

  Krigens hunder skaper fiendebilder og frykt for gjøre økonomisk profitt. De lever av ødeleggelse, død og fordervelse. Krigens hunder er privatkapitalismens eiere av krigs-industri, og også finanskapitalismens privatkapitalistiske eiere, som gjør stor profitt på å finansiere opprustning, krig og gjenoppbygging, inkludert finansiering av det humanitære industrielle kompleks. Militarisme er deres politiske ideologi. Privatkapitalismen er deres økonomiske ideologi. Fascismen er deres propagandadrevne autoritære og totalitære politiske styringssystem.

  Militarismen nådde sitt høydepunkt med nazistenes ideologi og politikk før og under andre verdenskrig. I prøyssisk tradisjon ble alt militært idealisert. I tillegg ble vold forherliget og hierarkier dyrket.

  Etter siste verdenskrig har USA overtatt rollen som verdens desidert største militarist. Via EU og NATO har USA involvert de fleste europeiske land i sin militarisme.

  Det er de politiske ekstremister som fremmer militarisme. Det er dem som tror på bruk av våpen, vold, terror og krig som legitime politiske virkemidler. Militarister finner vi blant både høyre-autoritære og venstre-autoritære politiske bevegelser. De sterkeste politiske motkreftene mot militarismen finner vi blant de venstre-liberale.

 4. Tror ikke de tyske nasjonalsosialistene og Hitler var korrupte.
  Vi har alle “lært” fra MSM og skolebøkene de som eier MSM har gitt oss, at det aller, aller, aller, ALLER verste i menneskehetens historie er Hitler og hans Nasjonalsosialisme. Nasjonalister som er glad i og kjemper for sitt eget land, SAMTIDIG som de er sosialister som er glad i og kjemper for sitt eget folk…det må jo være helt forferdelig, eller hva?
  Så fryktelig var disse tyskerne at MSM selv i dag så mange år etter, fremdeles daglig ser behov for å fortelle oss hvor slemme de var.

  Joda, det finnes jo noen unntak:

  https://www.youtube.com/watch?v=2Pr7ANP_nzY
 5. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Å skape frykt for fiendebilder er først og fremst noe som skjer for å få folket til å akseptere krig som løsning, og rekruttere kanonføde til krig og konflikt med de definerte fiendebilder.

  Krigens hunde har mange formål og virkemidler for å bygge opp under sin propaganda og imperialistiske agenda.

  • Økonomisk krig med bruk av sanksjoner og handelsblokade.
  • Undertrykkelse av dissidenter på egen hjemmebane som er kritiske til propagandaen.
  • Undertrykkelse av ytringsfrihet og demokrati for å hindre folkelig motstand på hjemmebane.
 6. Avatar for gar gar says:

  Å påstå at nasjonalsosialismen hadde noko til felles med sosialisme er like sant som dette:

  Mannskit = biff!

  Å påstå at nasjonalsosialistene kjempa for det tyske folk, javel…

  Og på kven si beskostning?

  Nasjonsalsosialismen hadde som eit av sine prosjekt å erobre det landarealet som utgjorde Sovejtunionen.
  Dei slaviske folka skulle utryddast, eller bli slavar til herrefolket.

  Ressursane skulle tilfalle tysk kapital.

  OK, kapitalismen kan vere generøs når det går bra.
  Hypotetisk ville det tyske folket få det bra, ei stund.
  Som herrefolk i eit slavesystem.

  Skulle dette ha noko til felles med sosialisme?

  Mannskit DW!

 7. Avatar for gar gar says:

  God artikkel på zerohedge om løgnene “vår side” står bak:

  red pill or blue pill

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere