Google hjelper Pentagon i utvikling av dronekrigen

0

Verdens største teknologifirma, Google / Alphabet, hjelper Pentagon med kunstig intelligens for å gjøre dronene mer effektive – og mer dødelige. Det handler om et prosjekt som kalles «Project Maven» og Google skal gi Pentagon med løsninger for å gi dronene et bedre databasert syn, slik at de lettere kan tolke videoinformasjon.

Det amerikanske forsvarsdepartementet skrev om «Project Maven» allerede i juli 2017. De siterte oberst Drew Cukor marinekorpset som sa at Pentagon ved utgangen av 2017 ville utplassere dataløsninger i droner for å gjøre dem vesentlig mer effektive i bildeanalyse.

Cukor sa:

“We are in an AI arms race, … It’s happening in industry [and] the big five Internet companies are pursuing this heavily. Many of you will have noted that Eric Schmidt [executive chairman of Alphabet Inc.] is calling Google an AI company now, not a data company.”

Allerede med dette var det nokså opplagt at Google, som allerede er verdensledende i bruk av satellittdata til ulike plattformer, var involvert i Pentagons droneprosjekt.

Nå omtales dette også i en rekke nyhetsmedier, slik som her i The Guardian.

«Google’s TensorFlow AI systems are being used by the US Department of Defense’s (DoD) Project Maven, which was established in July last year to use machine learning and artificial intelligence to analyse the vast amount of footage shot by US drones. The initial intention is to have AI analyse the video, detect objects of interest and flag them for a human analyst to review.»

Dette har skal splittelse innad i Google, der slett ikke alle teknologieksperter føler seg komfortable med at selskapet de jobber i til de grader integreres i krigføringa. Gizmodo skriver:

«Some Google employees were outraged that the company would offer resources to the military for surveillance technology involved in drone operations, sources said, while others argued that the project raised important ethical questions about the development and use of machine learning.»

De behøver ikke bli så overrasket. Google ble skapt av det militær-industrielle komplekset. Integrasjonen med NSA og CIA har vært der hele veien. Google tok til og med sjøl initiativet til å hjelpe utenriksminister Hillary Clinton i krigen for å styrte regjeringa i Syria.

Jared Cohen, som er president i ‘Google Ideas’, eller Jigsaw, som det heter nå, sendte 25. juli 2012 en epost der han skrev:

«Please keep close hold, but my team is planning to launch a tool on Sunday that will publicly track and map the defections in Syria and which parts of the government they are coming from.”
«Our logic behind this is that while many people are tracking the atrocities, nobody is visually representing and mapping the defections, which we believe are important in encouraging more to defect and giving confidence to the opposition.”

Cohen sa at hans organisasjon hadde opprettet et partnerskap med det Qatar-eide al Jazeera, som ville ta eierskap i Googles verktøy, og han understreket at verktøyet kunne ha stor politisk betydning.

Google deltar allerede i den psykologiske krigføringa på nettet og har ikke gjort noen stor hemmelighet av at de driver sensur av venstreorienterte og anti-krigsnettsteder.

Google har også utviklet algoritmer som skal sortere nettsider etter hva Google mener er sant, og blir dermed verdens sterkeste meningskontrollør.

Google sprang ut av et forskningsmiljø som var finansiert av de amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA på 1990-tallet.

Google har prøvd å tilsløre denne opprinnelsen, men har ikke lykkes helt. De som har fulgt litt med bør derfor ikke bli spesielt overrasket over at Google i likhet med Amazon og de andre IT-gigantene bidrar til å spisse uSAs militærteknologi.

Forrige artikkelKvinnor och män offras på feminismens altare
Neste artikkelAcer: AP-millionærene mot fagbevegelsen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).