Frigjøringa av Øst-Ghouta

0
Den syriske hæren frigjør stadig større deler av Øst-Ghouta (skjermdump)

Den syriske hæren og dens allierte er i ferd med å fullføre frigjøringa av Øst-Ghouta. Kampen har vært lang og hard og har ført til store tap av menneskeliv fordi terroristene har hatt svært godt befestede stillinger og har hatt mye våpen og forsyninger fra Saudi-Arabia og Vesten. Dessuten har de brukt de sivile som menneskelig skjold og dermed gjort det vanskelig å bekjempe dem uten å ramme sivile.

Men etter 18. mars 2018 har terroristenes stillinger brutt sammen og gruppe etter gruppe har inngått våpenhvileavtale med den syriske hæren. Det betyr at de gir opp kampen og slipper løs de fangene de har holdt. Mange av terroristene har valgt å bli evakuert med sine familier i buss til Idlib. Det gjelder også de terroristene som kaller seg White Helmets.

Syrias militære har inngått slike avtaler med Ahrar al-Sham, Faylaq al-Rahman og Hayat Tahrir al-Sham (det vil si Nusra-fronten, al-Qaidas filial i Syria). Jaish al-Islam, den islamske hæren, som er støttet av Saudi-Arabia, har også blitt tvunget til å forhandle og har løslatt 3500 fanger som de har holdt i flere år.

The Guardian skriver at 7.500 krigere fra Ahrar al-Sham og deres familier er blitt busset fra Øst-Ghouta til Idlib. Minst 50.000 sivile er blitt evakuert ut av Øst-Ghouta til sikkerhet i Damaskus i løpet av de siste ukene.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOppsummering og veien videre i kampen mot ACER og EUs Energiunion
Neste artikkelSarkozy – en kikk i kulissene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).