USA trener IS og IS-liknende styrker i Syria og kaller dem «demokratiske krefter»

0

Det har lenge vært kjent at USA har latt IS-krigere slippe ut av posisjoner i Syria som de har vært i ferd med å tape, slik at de har kunnet omgruppere seg andre steder. BBC har avslørt en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. Video-materiale fra USAs allierte SDF-styrker i Raqqa viste også hvordan jihadistene fikk lov til uhindret å forlate byen.

Nå skriver Almasdarnews at det finnes solide bevis for at USA trener disse krigerne fra IS og IS-liknende grupper og organiserer dem i en ny styrke som skal fortsette krigen mot Syria. Denne styrken kaller de Deir Ezzor Military Council (DMC). De har samme ideologi som IS, men de selges nå inn som «demokratiske krefter». DMC er skapt av US State Department og CIA og krigerne deres står på USAs lønningsliste, skriver AMN.

DMC består av to grupper folk, skriver AMN videre: 1) syriske opprørere eller stammefolk ved Eufrat som sluttet seg til IS da de tok kontroll over Deir Ezzor-området i 2013-2014, 2) jihadister fra al-Nusra som sloss mot den syriske hæren til de ble fordrevet av IS i 2014. Disse krigerne ble fanget opp av CIA i Jordan.

Den russiske generalstabssjefen Valerij Gerasimov snakket om denne nye jihadiststyrken i desember 2017 da han sa at USA trener minst 1100 IS-folk i Syria.

AMN kan også melde at de kurdiske YPG-styrkene, som støttes av USA, har forlatt Deir Ezzor-provinsen og overlatt den militære kontrollen til nettopp DMC. Det sier noe om YPGs forhold både til USA og til jihadistene.

Det amerikanske Center for Security Policy bekrefter også den rollen DMC spiller, uten å si noe om hvordan styrken er skapt.

Norge har spesialstyrker i Syria som angivelig skal trene opp noen styrker der, uten at regjeringa på noe tidspunkt har sagt noe om hvem disse styrkene er eller hva denne treninga går ut på. Er det dette de holder på med, re-branding og ny-organisering av IS?

Forrige artikkelDet er så stille i dette landet
Neste artikkelEks-CIA-sjef: USA blander seg inn i valg i andre land «for en god sak»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).