Hvem har utstyrt al-Qaida med avansert anti-luftskyts?

0
Ahrar al-Sham skryter av å ha MANPADs

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som er det nye navnet til Jabhat al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria, har tatt på seg ansvaret for å ha skutt ned et russisk militærfly av typen Su-25 2. februar 2018.

Dette betyr at al-Qaida nå er utstyrt med såkalte MANPADs, (man-portable air defense)  systemer. Men som nettavisa al-Monitor skriver: Hvem har skaffet dem dette? al-Monitor besvarer sitt eget spørsmål ved å liste opp grupper som er under al-Qaidas kontroll og som er godkjent av CIA for å motta våpen:

«Dozens of miles of Idlib province are contested among an array of groups, including the terrorist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a rebrand of Jabhat al-Nusra, which was affiliated with al-Qaeda; the Free Syrian Army; and its affiliate Jaish al-Nasr, which is considered a “moderate opposition group» that received weapons from the United States. Minutes after the downing of the Su-25, Alaa al-Hamwi, the military commander of Jaish al-Nasr’s aid defense battalion, claimed responsibility for the attack. Alaa argued that Jaish al-Nasr’s command supplied weapons to protect against the Russian air assault.

Later, however, HTS claimed responsibility for downing the plane.»

I 2014 bestemte Saudi-Arabia seg for å levere MANPADs til syriske «opprørere» skrev Wall Street Journal.

«Washington’s Arab allies, disappointed with Syria peace talks, have agreed to provide rebels there with more sophisticated weaponry, including shoulder-fired missiles that can take down jets, according to Western and Arab diplomats and opposition figures.

Saudi Arabia has offered to give the opposition for the first time Chinese man-portable air defense systems, or Manpads, and antitank guided missiles from Russia, according to an Arab diplomat and several opposition figures with knowledge of the efforts. Saudi officials couldn’t be reached to comment.»

Og sjøl om det benektes i Washington at USA har noe med dette å gjøre, så har Kongressen gitt fullmakt til Forsvarsdepartementet om å levere slike våpen. Dette står i National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2018. I seksjon 1039 gjengis regelverket for hvordan slike våpen kan gis til USA-godkjente grupper:

«to provide man-portable air defense systems (MANPADs) to the vetted Syrian opposition».

Men dette er ingen nyhet. Dette ble gjort i Obamas tid også. I 2016 skrev Christina Lin, som forsker på jihaidtgrupper, i en artikkel i Asia Times:

«Reports say some American-backed jihadi groups are being equipped with US-made MANPADS. Indications are they’re obtaining these advanced weapons either directly or indirectly from the US or its Mideast allies in connection with a recent escalation in the fighting in Syria.»

Hun viser til at Ahrar al-Sham skjøt ned et syrisk militærfly med en MANPAD, og at de skrøt av det på nettet. Lin viste også til et intervju med Saudi-Arabias utenriksminister Abdel al-Jubeir i Der Spiegel der han sa følgende:

“We believe that introducing surface-to-air missiles in Syria is going to change the balance of power on the ground … just like surface-to-air missiles in Afghanistan were able to change the balance of power there.”

Dette tyder på at den rykende pistolen er funnet. Vi vet hvem som har sørget for at al-Qaida har avanserte bærbare antiluftskyts, det er USA eller en av deres aller nærmeste allierte. Og dermed vet vi også at al-Qaida har det som skal til også for eventuelt å skyte ned sivile fly. 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStoltenberg krever mer opprustning i Norge
Neste artikkel– Stoltenberg må svare for alliansen med ekstremister i Midtøsten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).