Russisk angrep er usannsynlig sier dansk etterretningstjeneste

5
Partiene bak det danske forsvarsforliket er enige om dansk militær opprustning. De fleste av dem mener i motsetning til Forsvarets etterretningstjeneste at Russland er en trussel mot Danmark. Foto: Forsvarsministeriet

Den angivelige trusselen fra Russland er hovedargumentet for den voldsomme opprustninga som pågår i NATO. Derfor er det interessant at blant annet det danske forsvarets etterretningstjeneste sier at en slik trussel ikke eksisterer.

Den danske avisa Arbejderen skriver:

«Truslen fra Rusland er et centralt argument i den oprustning for milliarder af kroner, som det nye forsvarsforlig indeholder.
Men for bare en måned siden offentIiggjorde Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sin seneste risikovurdering, der slår fast, at det er «… usandsynligt, at Rusland vil foretage et direkte militært angreb på de tre baltiske lande, og Rusland vil ikke risikere en direkte konfrontation med NATO».

Rusland behandles grundigt i FE’s trusselsvurdering og er nævnt ikke mindre end 269 gange. FE vurderer, at «Rusland har et svagt udgangspunkt for at føre en global stormagtspolitik, fordi landet målt med politiske, økonomiske og militære målestokke er USA og Vesten og til dels også Kina underlegent».»

Dette er hovedkonklusjonen om Russland i FEs risikovurdering, som kan leses i sin helhet her. Fagmilitære vurderinger spiller imidlertid ingen rolle for danske politikere som helt uavhengig av denne risikovurderingen fortsetter sin kampanje om trusselen fra Russland:

«Den vurdering deler forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen åbenbart ikke.
– Det billede jeg ser, er et meget aggressivt Rusland, som provokerer. Og vi har jo Krim og det østlige Ukraine at pege på. Skal vi ikke reagerer på det? Skal vi så sidde og lade som ingenting? Det synes jeg ikke, sagde han for nylig til DR.
Og i et interview i Berlingske henviste han direkte til, at «russerne lige nu installerer nye missilsystemer i Kaliningrad, som kan nå København med deres rækkevidde».
Også Socialdemokratiet, som støtter forsvarsforliget, er på samme linje:
– Der er en agressivitet fra Ruslands side, som det vil være dumt ikke at tage alvorligt. Bare se på Krim, på hvordan de agerer i Østersøen, og hvordan de flyver med deres jagerfly. De opstiller missiler i Kaliningrad og omgrupperer tropper langs den polske grænse. Derfor skal Danmark rustes mod truslen fra Rusland, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til Arbejderen.»

Partiet Radikale Venstre tror derimot ikke på snakket noen russisk trussel.

«– Hverken FE eller NATO tror, et konventionelt angreb fra Rusland på et NATO-land er sandsynligt, og det tror jeg heller ikke. Derfor er ideen om en ny brigade ikke groet i den radikale baghave, siger forsvars- og udenrigsordfører, Martin Lidegaard til Arbejderen.
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, som har arbejdet tre år som assisterende forsvarsattache ved den danske ambassade i Moskva, afviser også, at Rusland er en trussel:
– Rusland er militært 10-12 gange svagere end NATO, og de opruster jo ikke i voldsom grad. Faktisk sparer de to procent på det russiske forsvarsbudget til næste år. Så det ligner i hvert fald ikke et land, der er på vej ud i en ny krig, sagde hun sidste år til Information.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  NATO må ha veldig liten selvtillit når organisasjonen hevder at det er fare for et russisk angrep på de tre baltiske land som er NATO-medlemmer, og at dette er et angrep som NATO tydeligvis vil ha problemer med å klare å stanse eller forhindre til tross for at NATO militært sett er 10-12 ganger sterkere enn Russland.

  Dette blir nesten som å si at NATO må okkupere Afghanistan for å forhindre at Taliban erobrer hele Midt-Østen og deretter overtar resten av verden.

  Hadde Russland ønsket å okkupere Ukraina (helt eller delvis) ville dette ha skjedd for mange måneder siden (før Ukraina kunne ruste opp militært). Isteden har Russland tatt i mot noe slikt som en million flyktninger fra Ukraina. I Skottland var det folkeavstemming for noen år siden, og hadde flertallet av befolkningen i Skottland sagt ja til løsrivelse fra UK hadde dette blitt akseptert i Storbritannia og i den vestlige verden. Og lignende kan man også si om Kosovo som med vestlig hjelp ble løsrevet fra Serbia. Men når 80% av befolkningen på Krim stemmer for å løsrive seg fra Ukraina og for å tilslutte seg Russland, så blir ikke dette akseptert i den vestlige verden. Dette er vestlig dobbeltmoral som ikke er demokratiske land verdig.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Stoltenberg: -En farligere verden

  09.30 nrktxttv En endret sikkerhetspolitisk situasjon og en farligere verden gjør at NATO må tilpasse seg, sa generalskretær Jens Stoltenberg da han talte på den årlige sikkerhetskonferansen til den norske atlanterhavskomite i Oslo.

  Men hvor er fienden? og hvem gjør verden farligere?

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Ikke noen vet og Russland trenger kun vente til dollaren er erstattet med noe annet som verdens valuta. Når den er det så er USAs økonomiske muskler og dermed den militære styrke de har kraftig svekket. En ny verden men for Norges del så blir det spennende da vi står litt vid siden om på en måte i denne diskusjonen mener jeg da… Vi har store naturresurser som vi ikke kan beskytte uten USAs militære styrke. Og Russland er er en veldig autoritær stat med store indre motsetninger. Det i en verden der råvarer er en knapp resurs noe som Norge har mye av… Et Russisk angrep mot eksempelvis Svalbard er noe som jeg trur kan komme å skje 5 min (innom 5 år;) etter at USA ikke lengre beskytter oss.

 4. Nå kan faktaekspertene i NRK i kveld også melde at Russland støtter Den nordiske motstandsbevegelsen. Hadde ikke folk trodd på dette, hadde det vært komisk. Jeg prøver å la være å ha noe med NRK å gjøre.

 5. krigen mot Russland trenger heftig psykologisk demonisering minst ett år før den igangsettes. Høyst sannsynlig etter Trident Juncture,dvs på vårparten 2019.
  Som kommentar er inne på: NRK dummet seg noe avsindig ut på dagsrevyen
  ikveld 19.
  Nynazistene i NRM sloss sammen med russerne i Donbass!!!
  Nynazister valfarter til Kiev for å samarbeide med Azov,Høyresektoren,Svoboda etc. Dette skrev Der Spiegel forskrekket om da det var flere hundre som fikk våpenerfaring av de nevnte,tyske nazister.
  Der Dritte Weg er allierte med Azov.
  Siden uvitenhet er en religion i Norge er det ikke grenser for vilke løgner som kan slås for å mobilisere mot Russland. Og verre skal det bli.
  ABC bør ta seg en tur på ski for å våkne opp,pusse brillene og lese James Mattis Security Doktrine. Puss dem godt,kanskje det hjelper? Eller har ABC forlest seg på Klassekampen som hevder at USA forsvarer Norge og Baltikum? (5 feb 2018)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere