Israel prøver å sikre seg enda mer av Syrias territorium

0
Israel ønsker å kontrollere mer av Syria. Kilde: Debka

Som kjent har Israel holdt de syriske Golan-høydene ulovlig okkupert i over 50 år. Under hele den snart sju år lange krigen i Syria har et av Israels mål vært å sikre seg enda mer av Syrias territorium øst for Golan. Militært handler det om en såkalt «utvidet sikkerhetssone». Men det handler også om naturressurser, og da ikke minst olje.

For å sikre seg disse områdene har Israel i hemmelighet støttet IS og andre jihadistgrupper i deres krig for å etablere baser og militær kontroll i disse områdene. The Intercept har nå gjort en grundigere studie av hvordan Israel går fram for å grabbe nytt land fra Syria.

Nour Samaha, som er en frilansjournalist med base i Libanon, skriver om dette.
«De siste to årene har Israel begynt å bygge den første fasen i denne sikkerhetssonen. Dette prosjektet gjorde det mulig for den israelske hæren, gjennom humanitære organisasjoner og militært personell, å sikre seg adgang til opposisjonskontrollerte områder i bytte mot å gi bistand, medisinsk behandling i Israel og grunnleggende forsyninger.»

Blant de gruppene Israel støtter er al-Qaida-filialen al-Nusra. Israelske Haaretz skrev at Israel og deres partnere ville gi materiell bistand til en verdi av 32 millioner dollar til syriske sivile i 2017.

Trener grensestyrke og bygger sivil infrastruktur

Nour Samaha viser til kilder som sier at neste fase i Israels prosjekt er å bygge opp en grensestyrke av syrere, trent av Israel, som skal kontrollere området, en sone på 40 kilometer langs grensa. Det vil også bli gitt militær hjelp og Israel vil bygge opp en sivil administrasjon i området gjennom NGOer og ulike organisasjoner som skal ta seg av utdanning, helse og jordbruk.

Samaha skrev om denne sonen i Syria Deeply i 2017 og beskrev hvor rutinemessig Israel nå bygger opp kontakten med «opposisjonen» i denne sonen. Det går nesten daglig busser fram og tilbake over grensa og den israelske hæren har en liaisonavdeling som bare tar for seg koordinering i dette området.

Sonen skal etter planen omfatte 17 syriske landsbyer og inkludere Quneitra, det sørlige Daraa og deler av Sweida. Opprørere (les jihadister) som har snakket med Wall Street Journal, sier at de får pengestøtte fra Israel som brukes til å betale soldatene deres.

Det handler altså om en gradvis og snikende okkupasjon. Den israelske hæren har startet med å trene opp 500 opprørere, skriver Samaha. «Dette er fullt ut et israelsk prosjekt, og de pøser inn penger og ressurser for å realisere dette,» sier aktivisten Abu Ahmad til The Intercept.

Militær kontroll

Den israelske generalstabsjefen Gadi Eisenkot bekrefter dette når han sier:

“We’re pursuing several different avenues to prevent Iranian entrenchment within 30-40km of the border. We want to get to a point where there is no Iranian influence in Syria, and this is being done in a combined military and diplomatic effort.”

Jerusalem Post skriver at Russland forsvarsminister Sergei Shoigu skal ha sagt til den israelske ledelsen at Russland vil kunne godta en sone på 10-15 kilometer der Hezbollah og iranere ikke får adgang, men at 40 kilometer er «urealistisk, overdrevet og unødvendig».

Men det er dermed ikke sagt at Russland vil godta at Israel har kontroll over denne sonen.
Israels krypende framrykking i Syria kombimneres med utbygging av ulovlige bosettinger på de okkuperte Golan-høydene og utbygging av lokal infrastruktur og økonomi.

Jordan skal ha sluttet å sende våpen til jihadistene i Syria, og dermed har Israel sett sitt snitt til å tre inn i deres sted. Det skal særlig være FSA som får slik støtte. I september 2017 var det et møte i Quneitra mellom israelske militære og militsgrupper og deres lokalråd der det videre samarbeidet ble diskutert. Det har også vært publisert videoer som viser FSA-folk som bruker israelske raketter.

De nylige trefningene mellom Syria og Israel i form av israelsk bombing og svar med syrisk luftvern har vist at det er grenser for hvor langt selv Israel kan gå, og Syria er langt bedre i stand til å forsvare seg nå enn for et par år siden.

Naturressurser

Whitney Webb i Mintpress skriver at Israels okkupasjonsplaner også handler om å erobdre mer av Syrias naturressurser:

«Though measuring no more than roughly 460 square miles, the Golan is of great strategic importance for several reasons. The most commonly cited by Israeli media is that it offers a bulwark against northern “hostile” nations due to its rugged geography, helping Israel to “defend” against incoming attacks from either Syria or Lebanon.

However, much more important to Israel’s “national security” than the oft-stated “barrier” advantage is the fact that the Golan Heights houses significant fresh-water resources. Under occupation, the Golan is one of three sources of fresh water to the Israeli state — and is the largest in size and most plentiful, as it comprises the mountain streams that feed Lake Kinneret (the Sea of Galilee) and the headwaters of the Jordan river. Currently, over a third of all the fresh water made available to Israelis originates in the Golan Heights.

Though fresh water is an especially important resource in the Middle East, it is now more important to Israel than ever before. Israel is in its fourth year of a drought so massive that a NASA study called it the worst drought in the region in nearly 900 years. As a result, the water in the Golan Heights is essential to Israel and its attempts to expand.»

Cheney, Rothschild og Murdoch vil stjele Syrias olje

Genie Energy er et amerikansk olje- og gasselskap som samler noen av verdens største krigsprofitører og imperiebyggere. Blant selskapets strategiske rådgivere finner vi Dick Cheney (tidligere visepresident i USA), Jacob Rothschild, 4th Baron Rothschild, Rupert Murdoch (mediamogul og sjef for News Corp), James Woolsey (tidligere CIA-directør) og Larry Summers (tidligere finansminister i USA).

Genie Energy har et datterselskap i Israel som heter Afek Oil & Gas. Dette selskapet har fått konsesjon av Israel til å bore etter olje og gass på de Israel-okkuperte syriske Golan-høydene. Dette er et klart brudd på internasjonal lov, spesielt vedlegget til Den fjerde Geneve-konvesjonen. Ifølge dette vedlegget har ikke okkupantstaten rett til å gi slike konsesjoner.

Og hvem andre finner vi ikke blant storaksjonærene enn vår gamle kjenning BlackRock med 4,26% av aksjene. Og som mange lesere vil huske er Oljefondet/Norges Bank tredje største eier i BlackRock med 4,96% av aksjene, så vi er med!!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalia: NATO og atomvåpen er ikke temaer i valgkampen.
Neste artikkelKim Jong-uns olympiske diplomati
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).