– Israel deporterte LO-tillitsvalgte Mohammed Malik

0

Natt til søndag 18. februar 2018 ble Mohammed Malik, klubbleder i Tine Meierier, NNN, nektet innreise til Midtøstens eneste demokrati, Israel. Han var deltaker på en studietur arrangert av Palkoms Faglige Utvalg. Han ble plukket ut i sikkerhetskontrollen på grunn av sitt pakistansk-klingende navn, og ble sendt hjem på grunn av sin posisjon som tillitsvalgt i LO. Dette skriver Palestinakomiteens faglige utvalg i en pressemelding.

Yngvil Mortensen har publisert et intervju med Malik på Fri fagbevegelse. Der skriver hun:

«…Sikkerhetsfolkene som avhørte ham visste at Malik var hovedtillitsvalgt i Tine, for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Malik opplevde det som om de nærmest konfronterte ham med hans fagforeningstilknytning. De ville vite hva LO mener om konflikten»….

Palestinakomiteen skriver videre:

«Det er tydelig at LO bokstavelig talt er i skuddet, på grunn av vedtaket på siste LO-kongress. Det som også er skremmende er hvordan rasismen er et overordna prinsipp for hvordan Israel håndterer sin innreisepolitikk. Vi hadde et helt parallelt tilfelle for ett år sida, hvor en deltaker ble deportert også på grunn av sin pakistanske opprinnelse.

Vi er spente på hvordan LO-ledelsen reagerer på dette.

Vi vil oppfordre klubber, foreninger, forbund og lokale LO-avdelinger til å reagere.
Vi vil også oppfordre til å fatte lokale vedtak for å følge opp vedtaket fra LO-kongressen. Appellen er formulert på en utmerka måte i uttalelsen fra siste Trondheimskonferanse:

Boikott Israel, støtt BDS-kampanjen!
Det den internasjonale BDS-bevegelsen har oppnådd er en seier for solidariteten.
Hvis ord ikke skal være uten betydning, må LO-kongressens vedtak følges av handling.
1. LO i Norge må:
–    Snarest ta initiativ til en internasjonal boikott av Israel i tråd med LO-kongressvedtaket 2017.
–    Støtte BDS-kampanjen politisk og økonomisk.
–    Bryte forbindelsen med Israels sionistiske fagbevegelse Histadrut
–    Fremme økonomisk, kulturell og akademisk boikott også i egen organisasjon.
2. Fagbevegelsen oppfordres til å:
–    Vedta støtte til Palestinakomiteen og andre organisasjoner som blir svartelista av Israel på grunn av støtte til BDS.
3. Fagbevegelsens lokalavdelinger og forbund oppfordres til:
–    Gjøre egne lokale vedtak og støtte den internasjonale BDS-kampanjen!
–    Gjøre vedtak om at LO bryter forbindelsen med Histadrut»

Vedtaket i sin helhet kan du lese her:

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Israel trapper opp i Syria, væpner sju militsgrupper
Neste artikkelLatvia: Finanssjef arrestert for korrupsjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).