Viktig møte i Varberg

0

27. januar 2018 avholdt den svenske avisa Proletären konferanse og festmøte i den svenske byen Varberg. Møtet markerte overgangen til en ny versjon av avisa på papir og nett. Over 250 deltakere, i stor grad fra Vest-Sverige, hadde tatt turen til møtet. Proletären eies av Kommunistiska partiet, og møtet ble derfor også en start på partiets valgkamp i det svenske kommunevalget.

Undertegnede var invitert til å tale sammen med den svenske journalisten og samfunnsdebattanten Kajsa Ekis Ekman og Proletärens sjefredaktør Jenny Tedjeza.

På møtet var også representanter fra den danske avisa Arbejderen. Det som var en gjennomgangsmelodi på møtet var kampen mot de kapitalistiske mediene og deres politiske og ideologiske hegemoni, og det som var morsomt å legge merke til er at både Proletären og Arbejderen har lagt bort den dogmatiske skrivestilen samtidig som de har bevart – og styrket – orienteringa mot arbeiderklassen. Det arbeides med å skape god, samfunnskritisk journalistikk i et språk og med et temavalg som folk både kan forstå og kjenne seg igjen i.

Jeg var blitt bedt om å snakke om utviklinga av steigan.no, og da passet det jo godt at det var akkurat i Varberg i 2014 at jeg første gang presenterte planene for et skandinavisk publikum på Lasse Didings Hotell Gästis. Fra Norge kom også Sindre Mørk og Julien Kaseya Ciakudia som dekket møtet for MDtv.

Vi kommer tilbake med flere inntrykk fra møtet, også på video.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA prøver av alle krefter å hindre koreansk forbrødring
Neste artikkel– Fullstendig galskap å avstå suverenitet over kraftressursene til Acer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).