Svenske aktivister begynner med nattevandring etter gruppevoldtekter

0
Malmø-boere går nattevandring mot voldtekt

Den svenske byen Malmø har vært utsatt for fire tilfeller av gruppevoldtekter på en og en halv måned, skriver den svenske avisa Proletären. Dette har fått medlemmer av Kommunistiska Partiet til å reagere, og de har sammen med andre Malmø-beboere satt i gang med nattevandrere mot voldtekt. Proletären skriver:

– Om inte polisen eller politikerna gör något så får vanliga människor ta tag i det, säger Lola Valdès, en av de som varit med när Kommunistiska Partiet ordnat nattvandringar i Malmö, efter fyra gruppvåldtäkter på en och en halv månad.
Efter att tre överfallsvåldtäkter skett i Malmö på lite drygt en månad, började malmöbor arrangera nattvandringar för att förhindra fler våldtäkter och för att kvinnor ska känna sig säkra när de går ute på kvällar och nätter.
– Malmöpolisen uppmanade först kvinnor att hålla sig inomhus, men de backade sedan från det uttalandet, berättar Nils Littorin, ordförande i Kommunistiska Partiets malmöavdelning, som står bakom en av nattvandringsgrupperna.
– Det är våldtäktsmännen som ska bort, inte kvinnorna. Man kan ju inte ge halva befolkningen husarrest.

Proletären skriver at i løpet av 2016 ble 8% av kvinnene i Sverige utsatt for en eller annen form for seksuelt overgrep. I den mest utsatte gruppa, jenter og kvinner mellom 16 og 24 år, hadde hele 26,7% vært utsatt for seksuelle overgrep det året. Når det gjelder grove seksuelle overgrep, som voldtekt og forsøk på voldtekt hadde 6,4% av de unge kvinnene vært utsatt for dette i 2016, skriver avisa på bakrunn av opplysninger fra Nationella trygghetsundersökningen 2017, Brottsförebyggande rådet.

«– Tryggheten i Malmö är en jättefråga, säger Nils Littorin. Vi har ju haft ett stort antal skjutningar, och nu grova överfall på kvinnor. Det behövs att människor tar tillbaka gatorna från de som bara är ute efter att förstöra.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGreske soldater nektet å vokte NATOs nye helikopterbase
Neste artikkelArbeiderpartiets sjøldestruksjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).