Greske soldater nektet å vokte NATOs nye helikopterbase

0

Ei gruppe greske soldater har nektet å stå vakt ved den nye helikopterbasen til NATO i havnebyen Alexandroupolis, skriver avisa Rizospastis. Soldatene sier i et intervju med avisa at de nekter fordi NATO er et organ for krig. «Vi vil ikke utføre noen tjeneste som støtter opp om NATO og de amerikanske folkemorderne,» sier en av soldatene til avisa.
Basen er et resultat av den stadig mer USA- og NATO-vennlige politikken til Syriza-regjeringa, og soldatene reagerer også på at Hellas bruker så mye penger på militarisering, mens folket stadig rammes av økonomiske nedskjæringer.

Hellas har de største militærutgiftene i NATO i prosent av BNP, nest etter USA, skriver Keep talking Greece. Landet bruker hele 2,38% av sitt bruttonasjonalprodukt på det militære, og er dermed den flinkeste gutten i NATO-klassen.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras fra partiet Syriza var nylig på besøk i Washington og møtte USAs president Donald Trump. Under fotoseansen i rosehagen etter møtet sa en smilende Tsipras til den amerikanske presidenten:

«Vi har felles verdier. Ikke glem at verdien av demokrati og frihet ble født i Hellas. Det er en av de verdiene som gjennomsyrer amerikansk kultur og amerikansk tradisjon. Presidenten fortsetter denne tradisjonen. «

Tsipras hyllet også uten forbehold USAs rolle i å «fremme samarbeid i Midtøsten og på Balkan, noe som bidrar til sikkerhet og vekst i regionen».

Trump roste under møtet Hellas’ rolle som en viktig militærpartner for USA. Tsipras på sin side, har sagt ja til en avtale om å kjøpe våpen fra USA for 2,4 milliarder dollar for å oppgradere det greske flyvåpenet.

Samtidig fortsetter Hellas under Syriza med knallharde nedskjæringer, og vedtok i 2017 sin attende nedskjæringspakke siden tiltakene ble innført i 2010. Blant de tiltakene som ble vedtatt i 2017 var videre kutt i pensjonene og privatisering av elektrisitetsforsyning, jernbaner, Atens internasjonale flyplass og havna i Thessaloniki.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.