Offensiv mot terroristene i Idlib

0
Kilde: Southfront

Den syriske armeen og dens allierte rykker fram mot terroristene i Idlib (12. januar 2018) langs tre akser for å omringe dem og enten knekke styrkene deres eller tvinge dem til å overgi seg. De syriske styrkene har allerede oppnådd gode resultater.

Men dette blir ingen spasertur i parken. HTS, eller al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria, er sterkere enn IS. De er vel befestet og de har en viss folkelig oppslutning der, blant annet fordi de har fått store mengder vestlig støtte til å kjøpe seg en basis i befolkninga. Mye av den norske bistanden gjennom Norsk folkehjelp har havnet der. De er dessuten støttet av en betydelig styrke med uyghur-jihadister fra Xinjing i Kina.

Som vi har meldt tidligere har en styrke som nesten utelukkende består av uyghurer rykket fram i Idlib-provinsen i Syria i en offensiv mot den syriske hæren, melder Almasdarnews.

Det er den militære fløyen av Det turkestanske islamistpartiet som står for angrepet, og styrkene deres består nesten uytelukkende av uighurer. Styrken har rikelig med våpen som de stolt har vist fram i sine propagandainnslag på internett. Uyghurene er i Syria takket være hjelp og støtte fra Tyrkia. De ønsker å opprette en fundamentalistisk islamistisk stat i Xinjiang og står i samband med al-Qaida og IS.

Dessuten vil Tyrkia fortsette å hindre Syria i å ta kontroll over disse viktige grenseområdene. Uten sine hemmelige allierte jihadister vil Erdogan miste viktige kort i kampen om den framtidige maktbalansen i området, og det vil han ikke. Derfor fortsetter Tyrkia sin politikk med å støtte terroristene og den tyrkiske etterretninga MIT fortsetter å skape hindringer for den syriske armeen, blant annet gjennom å jamme den syriske armeens kommunikasjon. USA har også en hånd i dette.

Nettavisa War on the Rocks, som står Pentagon nær, skriver at de tyrkiske soldatene som rykket inn i Syria fikk væpnet eskorte av ingen andre enn Hayat Tahrir al-Sham (HTS), det vil si al-Nusra.

Artikkelen er skrevet av Charles Lister, som er ekspert i The Middle East Institute og har jobbet for den mektige Brookings Institution. Han skriver at han sjøl var i området og så at dette skjedde. Lister skriver også at HTS har en betydelig styrke i Idlib med 25.000 mann som er velutrustet og kamptrente.

Kartet viser hvordan den syriske armeen rykker fram langs tre akser i Idlib.

Men Syria fortsetter å frigjøre stadig større deler av landet for terrorister. De store framgangene i 2017 med frigjøring av Deir Ezzor og utrydding av det såkalte kalifatets territoruim i sørøst og opprenskningene mot Golan-høydene i sørvest har skapt en helt ny strategisk situasjon.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBrasil: Vil forby «Fake news»
Neste artikkelDemonstranter brenner EU-flagg i Bulgaria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).