Offensiv mot terroristene i Idlib

0
Kilde: Southfront

Den syriske armeen og dens allierte rykker fram mot terroristene i Idlib (12. januar 2018) langs tre akser for å omringe dem og enten knekke styrkene deres eller tvinge dem til å overgi seg. De syriske styrkene har allerede oppnådd gode resultater.

Men dette blir ingen spasertur i parken. HTS, eller al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria, er sterkere enn IS. De er vel befestet og de har en viss folkelig oppslutning der, blant annet fordi de har fått store mengder vestlig støtte til å kjøpe seg en basis i befolkninga. Mye av den norske bistanden gjennom Norsk folkehjelp har havnet der. De er dessuten støttet av en betydelig styrke med uyghur-jihadister fra Xinjing i Kina.

Som vi har meldt tidligere har en styrke som nesten utelukkende består av uyghurer rykket fram i Idlib-provinsen i Syria i en offensiv mot den syriske hæren, melder Almasdarnews.

Det er den militære fløyen av Det turkestanske islamistpartiet som står for angrepet, og styrkene deres består nesten uytelukkende av uighurer. Styrken har rikelig med våpen som de stolt har vist fram i sine propagandainnslag på internett. Uyghurene er i Syria takket være hjelp og støtte fra Tyrkia. De ønsker å opprette en fundamentalistisk islamistisk stat i Xinjiang og står i samband med al-Qaida og IS.

Dessuten vil Tyrkia fortsette å hindre Syria i å ta kontroll over disse viktige grenseområdene. Uten sine hemmelige allierte jihadister vil Erdogan miste viktige kort i kampen om den framtidige maktbalansen i området, og det vil han ikke. Derfor fortsetter Tyrkia sin politikk med å støtte terroristene og den tyrkiske etterretninga MIT fortsetter å skape hindringer for den syriske armeen, blant annet gjennom å jamme den syriske armeens kommunikasjon. USA har også en hånd i dette.

Nettavisa War on the Rocks, som står Pentagon nær, skriver at de tyrkiske soldatene som rykket inn i Syria fikk væpnet eskorte av ingen andre enn Hayat Tahrir al-Sham (HTS), det vil si al-Nusra.

Artikkelen er skrevet av Charles Lister, som er ekspert i The Middle East Institute og har jobbet for den mektige Brookings Institution. Han skriver at han sjøl var i området og så at dette skjedde. Lister skriver også at HTS har en betydelig styrke i Idlib med 25.000 mann som er velutrustet og kamptrente.

Kartet viser hvordan den syriske armeen rykker fram langs tre akser i Idlib.

Men Syria fortsetter å frigjøre stadig større deler av landet for terrorister. De store framgangene i 2017 med frigjøring av Deir Ezzor og utrydding av det såkalte kalifatets territoruim i sørøst og opprenskningene mot Golan-høydene i sørvest har skapt en helt ny strategisk situasjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.