Uyghur-jihadister til offensiv i Syria

3

En jihadiststyrke som nesten utelukkende består av terrorister fra Xinjiang i Kina har rykket fram i Idlib-provinsen i Syria i en offensiv mot den syriske hæren, melder Almasdarnews.

Det er den militære fløyen av Det turkestanske islamistpartiet som står for angrepet, og styrkene deres består nesten uytelukkende av uighurer. Styrken har rikelig med våpen som de stolt har vist fram i sine propagandainnslag på internett. Uyghurene er i Syria takket være hjelp og støtte fra Tyrkia. De ønsker å opprette en fundamentalistisk islamistisk stat i Xinjiang og står i samband med al-Qaida og IS. The Diplomat skriver:

In 2013, the TIP moved to join the Caliphate, integrating, along with a pair of Uzbek groups, into a faction of Jabhat al-Nusra. Recently it was reported that on July 28, 2016 Abu Muhammad al-Julani, the leader of Jabhat al-Nusra announced that the group would be renamed as Jabhat Fath al-Sham.
Today more than 2,000 TIP fighters in alliance and under the leadership of Jabhat Fath al-Sham are fighting in the northwest part of Syria against the regime of Bashar al-Assad. According to Al Arabiya News there are a few thousand Uyghur fighters in Syria, many of whom arrived with their families after a long and treacherous journey from China and Central Asia. They are believed to have been seen in large numbers in disparate regions of Idlib, including the strategic town of Jisr al-Shoghur, Ariha, and the highlands of Jabal al-Zawiya.

De turkestanske terroristene er nært alliert med HTS (eks-al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria).
Det er ingen hemmelighet at det er Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan som har sørget for å bringe uighur-terroristene inn i Syria, der de har etablert seg som settlere. Dette har ført til en skarp politisk konflikt mellom Kina og Tyrkia. Men nå har Erdogan lovt Kina å slå ned på turkmenske terrorister.

Idlib er det siste store området som kontrolleres av terrorister i Syria. Der er det fortsatt titusener av krigere og takket være Vesten, Tyrkia og oljediktaturene har de massevis av våpen, deriblant en god del ganske avanserte våpen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er vel slik at nordområdene i Syria er befolket av turkmenere som en er tyrkisk folkegruppe i Syria. Mulig at Erdogan drømmer om å overta disse områdene av Syria. Hvis kurderne får overta kurdiske områder i Syria er det kanskje ikke så rart av Tyrkia fremsetter lignende krav?

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Det er helt fantastisk hva nrk enda i dag klarer å viderebringe av fakevrøvl uten at et musepip imot høres i det hjernevaska landet vårt. Sitat fra nrkstasitxt:

  “Mener fredsprosessen er truet
  Tyrkia anklager syriske myndigheter for å angripe “moderate” opprørstyrker i Idlib. -“Det kan ødelegge den politiske prosessen og sette hele fredsprosessen i fare”, sier tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Samtidig vil Tyrkia styrke sin innsats”.

  Hva slags innsats som skal styrkes er ikke klart formulert, men jeg regner likevel med at det er flystøtte til Uigurene. Spørsmålet er om ikke den neste fasen i angrepskrigen mot Syria er i emning nå. Ettersom Norge sender videre slike artkler må vi regne med at Pentagon også er invitert . Kan dette også involvere de styrkene vi “trener opp”?

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Det er mye mer komplisert enn som så. Tips: En tidligere avtale mellom Chirac og kurderne Vi får glede oss over at tre nye ulver er skutt. En nyhet også fra nrk som er i ånden til de som vil bevare landet og dets bosetning. :slight_smile:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere