Uyghur-jihadister til offensiv i Syria

0

En jihadiststyrke som nesten utelukkende består av terrorister fra Xinjiang i Kina har rykket fram i Idlib-provinsen i Syria i en offensiv mot den syriske hæren, melder Almasdarnews.

Det er den militære fløyen av Det turkestanske islamistpartiet som står for angrepet, og styrkene deres består nesten uytelukkende av uighurer. Styrken har rikelig med våpen som de stolt har vist fram i sine propagandainnslag på internett. Uyghurene er i Syria takket være hjelp og støtte fra Tyrkia. De ønsker å opprette en fundamentalistisk islamistisk stat i Xinjiang og står i samband med al-Qaida og IS. The Diplomat skriver:

In 2013, the TIP moved to join the Caliphate, integrating, along with a pair of Uzbek groups, into a faction of Jabhat al-Nusra. Recently it was reported that on July 28, 2016 Abu Muhammad al-Julani, the leader of Jabhat al-Nusra announced that the group would be renamed as Jabhat Fath al-Sham.
Today more than 2,000 TIP fighters in alliance and under the leadership of Jabhat Fath al-Sham are fighting in the northwest part of Syria against the regime of Bashar al-Assad. According to Al Arabiya News there are a few thousand Uyghur fighters in Syria, many of whom arrived with their families after a long and treacherous journey from China and Central Asia. They are believed to have been seen in large numbers in disparate regions of Idlib, including the strategic town of Jisr al-Shoghur, Ariha, and the highlands of Jabal al-Zawiya.

De turkestanske terroristene er nært alliert med HTS (eks-al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria).
Det er ingen hemmelighet at det er Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan som har sørget for å bringe uighur-terroristene inn i Syria, der de har etablert seg som settlere. Dette har ført til en skarp politisk konflikt mellom Kina og Tyrkia. Men nå har Erdogan lovt Kina å slå ned på turkmenske terrorister.

Idlib er det siste store området som kontrolleres av terrorister i Syria. Der er det fortsatt titusener av krigere og takket være Vesten, Tyrkia og oljediktaturene har de massevis av våpen, deriblant en god del ganske avanserte våpen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKorea och historien
Neste artikkel– Ett svartvitt Metoo förminskar kvinnor
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).