Demonstranter brenner EU-flagg i Bulgaria

0
Fra demonstrasjonene i Sofia.

Samme dag som Bulgaria tok over presidentskapet for kommende halvår i EU, brøt det ut demonstrasjoner i Bulgarias hovedstad Sofia. Ved høytidelighetene i forbindelse med presidentvervet var presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker og andre koryfeer til stede. De fikk en antydning fra gata i Sofia om at de kanskje ikke er så populære der som de kunne ønske. Demonstrantene brente EU-flagget og ropte rasende slagord mot unionen.

Junker på sin side, sa at Bulgaria hører hjemme i eurosonen, og viste igjen at hans sans for realisme ikke er helt på høyden. Demonstrantene brente også NATO-flagg og ropte slagord mot regjeringa av typen: Mafia!, Korrupsjon! og Gå av!

Det har vært en lang rekke store demonstrasjoner mot den enorme korrupsjonen i Bulgaria. Størst var demonstrasjonene i 2013–2014, men det var også demonstrasjoner i 2017. Landet er antakelig det mest korrupte i EU.

Bulgaria har gjennomført omfattende nyliberale reformer og får skryt av EU for dette. Samtidig lever en fjerdedel av innbyggerne under fattigdomsgrensa, noe som godt går sammen med nyliberale reformer, som man jo vet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOffensiv mot terroristene i Idlib
Neste artikkel«Pro-israelsk lobby» og «jødisk lobby»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).