Macron vil forby «fake news»

0
Honoré Daumiers karikatur av Louis-Philippe.

Frankrikes president Emmanuel Macron vil forby «fake news» angivelig for å «beskytte demokratiet». Macron, som har full kontroll over det franske parlamentet etter at hans parti sikret seg støtte fra 15% av de stemmeberettigete i fjorårets valg, sier at han «har besluttet å endre det juridiske systemet i Frankrike for å beskytte vårt demokratiske liv mot «fake news».»

«Fake news» skal ifølge Macron være en trussel mot demokratiet fordi det «skaper tvil og skaper alternative virkeligheter som får folk til å si at politikere alltid er mer eller mindre løgnaktige».

Det er klart at det vil bli mye lettere for politikerne å framføre sin versjon av virkeligheten hvis alle alternative versjoner blir forbudt. At ingen har tenkt på det før!
«Hvis vi vil beskytte våre liberale demokratier må vi ha en streng lovgivning,» sa den franske presidenten.

Den franske mediakontrollen CAS vil få myndighet til å suspendere avtaler med kringkastere eller andre medier basert på deres innhold. Krigen mot «fake news» vil særlig rette seg mot sosiale medier, og CAS vil få myndighet til også å blokkere både artikler og hele nettsider hvis de mener at de bryter med loven.

Sensur og forbud mot ytringer har vært forsøkt av tidligere herskere i Frankrike. Det var ingen suksess da, og ettermælet deres er heller ikke det beste. Og her får man jo se hva sirkuset om såkalt «fake news» ender opp i.

Forrige artikkelUSA sluttet seg til Saudi-Arabias plan om å styrte Irans regjering
Neste artikkelPropaganda-multiplikatoren: Hvordan vestlige medier forteller om geopolitikk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).