Lars Ohly: ”Därför lämnar jag Vänsterpartiet”

5

#Metoo har tatt sin første store skalp i Sverige. Tidligere partileder i Vänsterpartiet, Lars Ohly, melder seg ut etter 39 års medlemskap, skriver svt.

”Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge. En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till. Men jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt”, skriver Lars Ohly.

Ohly har bakgrunn fra fagbevegelsen og jobbet på jernbanen, SJ. Han melder seg ut etter en #Metoo-kampanje der han er beskyldt for å ha begått overgrep og «sexuella trakasserier».

Han benekter dette, men skriver: «…jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt.»

Ohly skriver at han har bedt den kvinnen det gjaldt om unnskyldning og at partiledelsen i Vänsterpartiet ikke har bedt om hans versjon av hendelsen. Derimot har han fått en telefon fra fungerende partisekretær om at han ikke var velkommen på et partiarrangement. Han har også bedt om partiledelsens utredning av saka, men har etter eget utsagn fått beskjed om at det ikke finnes noen utredning.

Ohly peker på at suspensjon uten utredning strider mot partiets egne vedtekter. Han tar derfor konsekvensen av dette og melder seg ut av partiet.

I et innlegg i Aftonbladet, som vi har referert på steigan.no, skriver Åsa Linderborg om #Metoo og rettssikkerhet:

…i alla revolutioner måste några ta ansvar för gränsdragningen, annars urartar det i plundring, misshandel och personliga hämndaktioner. Det är för få som tagit på sig den irriterande uppgiften att fråga hur många knäckta ägg som behövs för att laga en omelett.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Birgitta Birgitta says:

  Det var en som nevnte at #Metoo var en videreføring av 70 tallets kvinnefrigjøring.
  Det er jeg dypt uenig i.
  Det vi ser nå er en nymoralsk vekkelse uten sidestykke i historien.
  På 70 tallet heiv vi BHen .
  Vi ville være frie individer på alle plan.
  70 tallet var en oppblomstring av fri kjærlighet. Kanskje litt for fri vil noen mene.
  Men at denne puritanske bevegelsen #Metoo skal ha noe som helst forbindelse med 70 tallet er jeg dypt uening i !
  Det har heller forbindelse med visse religioners inntog i den vestlige verden !

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Hvis dette er en vidreføring av noe fra 70 tallet så må det være en vidreføring av datidens kulturevolusjon fra Kina. Dvs en heksejakt som kan utarte til å bli en jakt på alle som ikke godtas av ledende personer i makteliten. Facebook (Fakebook) etc kan komme til å erstatte datidens veggaviser med påstander om både det ene og det andre, og med påfølgende Kafka prosesser hvor beskyldte personer feks mister jobben for forhold som altså ikke straffbare. Det finnes ingen foreldelsesfrist for slike saker og beklagelser hjelper heller ikke, og hele rettsstaten blir satt på sidelinjen. Fra tidligere ledere i Facebook (el) har det kommet advarsler om at sosialt media er i ferd med å utvikle seg til å bli et monster som kan rive samfunnet i stykker.

 3. Avatar for Birgitta Birgitta says:

  Ja ,men du må huske på at det ikke bare er i sosiale medier denne Metoo kampanjen tar av.
  Den er godt backet opp at tradisjonelle medier f.eks New York Times og Dagens næringsliv her hjemme. Uten denne oppbackingen tror jeg ikke denne bevegelsen hadde blitt så sterk !

 4. Hadde det ikke vært fordi konsekvensene, for enkelte, er så store synes jeg hele #Metoo er latterlig.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg synes det er viktig nå, at vi husker at mange har måttet gå på grunn av slike ting tidligere også, men da nesten alltid som ledd i politisk makt-kamp. Om dette fører til at alle parter blir mer bevisst sin rolle, og korrigerer sin oppførsel- ser jeg det som en forbedring.
  For meg fremstår Tonning Riise som et eksempel til etterfølgelse. https://www.nrk.no/norge/leder-av-unge-hoyre-trekker-seg-_-metoo-kampanjen-har-vaert-en-vekker-1.13860735
  Problemet er selvfølgelig at ingen andre ann de som har valgt ham, burde ha makt til å kaste ham til side. Det skal bli spennende å se om Unge Høyre viser tilsvarende rygg-rad, ved å vise ham fornyet tillit.
  Det er selvfølgelig leit at dyktige politikere, særlig de en setter sitt håp til, blir ofre for denne kampanjen. Men det fører i hvertfall til at de får en mulighet til å reise kjerringa, så å si. Jeg er mer bekymret for alt grumset som fortsatt er der., og hvordan det påvirker makt-balansen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere