– Ett svartvitt Metoo förminskar kvinnor

9

I et innlegg i Aftonbladet reiser den svenske journalisten og skribenten Åsa Linderborg en del kritiske innvendinger mot #Metoo. Hun tar utgangspunkt i to nyutgitte svenske antologier om fenomenet. Linderborg skriver:

Vår tid är allt igenom jag-centrerad men i Metoo saknas just jaget, subjektet som problematiserar den egna rollen. Metoo har bara två spelpjäser: förövaren, som görs till representant för alla män, och offret, som helt saknar ansvar eller handlingsutrymme.

Revolutioner förutsätter starka aktörer, men Metoo framställer halva mänskligheten som helt kraftlös. Det går på tvärs med historiens samtliga feministiska teori- och organisationsbildningar. Paradoxalt nog har jag som kvinna aldrig känt mig så förminskad som nu. Det går ju inte, som en kompis säger till mig, att bli tagen på allvar om man tillhör ett så bräckligt kön.
Många exempel ur Metoo pockar på att vi börjar borra i den manliga och kvinnliga sexualiteten och allt det som kringgärdar parbildning, könsbegär och ömhetsbehov – ”the game”. Vi måste prata om det faktum att Metoo har en konservativ bias som vill göra kvinnan till någon som helst sitter med benen i kors: Endast män kladdar och tafsar. Bara de kan utnyttja känslorna hos någon som är förälskad. Det är bara män som vill titta på porrfilm. Det är bara män som inte fattar när någon de uppvaktar inte är intresserad. Endast mannen tjatar till sig sex i den äktenskapliga bädden.
Kvinnor är ingenting av det där. Kvinnan är ren och oskuldsfull.
Det vore en fasaväckande reaktionär, antifeministisk backlash om vi ska gå tillbaka till idén att kvinnor är goda och födda med särskilda mjuka egenskaper som gör att samhället kan förvänta sig att vi ska bete oss så. Kvinnor är ingen särart, kvinnor är människor. Vi är lika mångfasetterade, viljestarka och egennyttiga som vilka andra varelser som helst.

Linderborg innser at hun kan oppfattes som om hun er lunken overfor Metoo, men hun forsikrer at det er hun ikke, og hun understreker at hun også kan komme med mange eksempler på det kampanjen handler om. Men hun forventer refleksjon og en analytisk holdning.

…i alla revolutioner måste några ta ansvar för gränsdragningen, annars urartar det i plundring, misshandel och personliga hämndaktioner. Det är för få som tagit på sig den irriterande uppgiften att fråga hur många knäckta ägg som behövs för att laga en omelett.

Åsa Linderborg er ikke kjent for å bøye seg for den rådende vind. Der andre jatter med, reiser hun kritiske spørsmål og kommer med innvendinger og analyse. Så også denne gangen. Men får hun den debatten hun etterlyser, eller blir hun bare fordømt og skjelt ut?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  En side ved saken er at MeToo-saker dreier seg om handlinger som hverken er kriminelle eller straffbare. Det dreier seg isteden om uverdig og krenkende oppførsel, eller upassende og uregelmentert oppførsel. Men resultatet av en slik oppførsel kan nå altså føre til at personer kan miste jobben eller bli sagt opp. Kanskje vil en slik sak havne i domstolen som en sak som går på spørsmål om usakelig oppsigelse? Da vil vitner kunne bli trukket inn i saken, det vil ikke lenger være mulig å være anonyme varsler (eller hva?). Skal kun anonyme varslinger gjelde vil vi kunne få Kafka lignende tilstander i rettsstaten, for ikke å si Stalin-lignende prosesser med hemmelige og lukkede rettssaker hvor siktede personer ikke kan forsvare seg. Medias dekning av MeToo saker kan til tider også minne om en form for heksejakt eller folkedomstol. Alt dette er problematisk i en rettsstat og i spørsmål hvor personer feks kan miste jobb. Vi må passe på at vi ikke gjentar kulturrevolusjonens overdrivelser her i rettsstaten Norge.

  Jeg kan ikke forstå annet enn at det må innføres foreldelsesfrist for MeToo-saker for å forhindre at det hele løper løpsk. (Det dreier seg tross alt ikke om straffbare saker selv om folk kan bli oppsagt).

  Og ta feks Giske. Før var han såkalt ungkar og spellemann. Nå har han blitt familiefar og da vil vanligvis en persons oppførsel endre seg i mer eller mindre grad. For å si det slik: det er håp for alle unge og gamle griser. Alle har et forbedringspotensiale i slike saker (som altså ikke er straffbare saker).

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Problemet med folk som Giske, er at de ikke har råd til å vise så dårlig dømme-kraft. De har jo sine posisjoner fordi vi stoler på at de er ved sans og samling. Når slik brister viser seg, blir det alles problem. Jeg kan ikke berge meg for å tenke på stakkars Valla, som måtte gå på mye svakere grunnlag.
  Til Giskes forsvar kommer at dette sannsynligvis har vært godt kjent i partiet, for det er nettopp slike ting de liker å ha på lager, for å ha kontroll på folk. Det er min erfaring, og en vesentlig grunn til at jeg hoppet av.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Ap er vel et gjennomkorrupt parti politisk sett (feks når det gjedeler slik som EØS-tipasninger og NATO-tilpasninger som presses igjennom ofte mot vanlige medlemmers ønske). Og den ene ukulturen kan trekke den andre ukulturen med seg.

 4. Avatar for Birgitta Birgitta says:

  Ja ,jeg må si at jeg har begynt å få Metoo helt oppi halsen .
  Det begynte altså som en reaksjon på at noen filmstjerner ble stoppet i karrieren hvis de ikke ‘betalte’ med sex.
  Så langt så bra . Dette er selvfølgelig uakseptabelt .
  På den annen side må jo disse stjernene ha vært ganske blåøyd for dette er jo noe som alle vet foregår.
  De kan da spille teater andre steder . De trenger da ikke gå til Hollywood hvis de vil unngå dette .
  Så var det jo en av disse stjernene som laget en side # Metoo.
  Så blir det at hele verden tar av
  Massepsykosen brer om seg og alle er Metoo…
  Det må kanskje være at mange jenter har en drøm om å bli filmstjerne i Hollywood og identifiserer seg med denne stjerna #Metoo.?

  Ikke vet ,jeg . Men det som følger synes jeg er uverdig .
  Middelaldrene hvite menn er ikke trygge noen steder .
  Mange må gå fra jobb og karriere . Noen sykmelder seg , noen tar livet av seg…
  Ærlig talt . Dette er destruktivt .
  Verden har ikke blitt et bedre sted etter denne kampanjen Metoo.
  Utrygge menn skaper ikke en god verden eller et godt land .
  Nei , av det som jeg har sett hittil så er jeg anti-metoo .
  .

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er ikke bare i film-bransjen folk har inngått slike transaksjoner. Det er viktig å huske på at det trengs to for å danse. At du har sett deg nødt til å ligge deg til noe, sier like mye om deg selv, som den som har krevd det av deg. Problemet er vel at de fleste er fullstendig uforberedt på dette fenomenet, og har følt seg helt alene i situasjonen.
  Jeg er glad for at min mor (som hadde bakgrunn fra fagbevegelsen) forberedte meg på at slike situasjoner kunne oppstå, og hvordan jeg kunne komme meg ut av dem. Evne til å kjenne sine egne grenser, og sette dem, er fortsatt det beste vernet en har. Det gjelder alle parter.
  Middelaldrene hvite menn er fortsatt temmelig trygge, hvis de klarer å holde buksene oppe og tunga i kjeften. Se på det som en kvalifisering.
  Min hovedinnvending er at dette skygger over langt alvorligere fenomen, som Hollywoods pedofili-problem, og den generelle seksualiseringen av alt.

 6. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Jeg må si jeg ikke liker #meetoo heller.

  Det er noe ensidig og mannefiendtlig ramme rundt dette, der kvinnens anklager er tilstrekkelig.

  Politisk kan kvinner og slike anklager lett brukes for karakterdrap. Ingen mann kan være trygg for dette.

  Mener å ha lest at en av anklagerne mot Julian Assange også hadde skrevet om hvordan en kunne bruke sexuelle anklager for å “ta mannen”. Noen her som vet om dette?

  Personlig har jeg også erfaring med en narsissistisk kvinne som liker å dreie på sannheter dersom det kan kan bidra til ydmykelse av meg og tegne henne selv som et perfekt offer. Det er skummelt.

  #meeto passer narsissistiske kvinner veldig bra.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

 1. Misbruk av unge kvinner for menn i maktposisjon er ikke noe nytt. Mao badet aldri, da, som han sa, at han «badet i kroppene til unge kvinner». I det minste var han ærlig!
  Ps! Mao pusset aldri tennene heller. Han bare skyllet dem med te om morgenen. Dette var mannen som proklamerte det nye, kommunistiske mennesket. Litt av et forbilde får man si.
  Heldigvis har ikke Steigan formann Mao som forbilde lenger!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.