Fri oss fra Oprah Winfrey

0
Oprah Winfrey med Harvey Weinstein. Weinstein er sparket ut av filmindustrien og er under politietterforskning for voldtekt og andre seksualforbrytelser.

Dronningen av feelgood-TV, milliardæren Oprah Winfrey, har, ifølge rykter, meldt seg på som kandidat til presidentvalget i USA i 2020. Mer skal det ikke til før NRK Dagsrevyen lager en presentasjon like nyansert som en nordkoreansk nyhetssending. Seks minutters panegyrisk hyllest.

Siden Oprah Winfrey offisielt ikke har noen politikk, men er desto bedre til å utøve emokratiet, kan hun naturligvis være en ypperlig kandidat for Det demokratiske partiet, et parti som nærmest har ødelagt seg sjøl gjennom og etter Hillary Clintons valgkamp.

Tre kjappe reaksjoner på det angivelige kandidaturet:
Den uavhengige bloggeren Caitlin Johnstone: «No. No no no no no no no no no. No., …»

Mehdi Hasan i The Intercept: «Oprah Winfrey for President: Have We All Gone Bonkers?»

Og neocon-høvdingen Bill Kristol: «Oprah. #ImWithHer»

Bill Kristol Goes on Tweetstorm Touting Oprah 2020: ‘#ImWithHer’

Kristol, som var en av de sentrale pådriverne for Irak-krigen, minner om at også Oprah Winfrey var tilhenger av Irak-krigen.

Og det er sant. Winfrey brukte sin posisjon som TV-kjendis til aktiv markedsføring for krigen. Fedwa Wazwaz skrev om dette i Counterpunch i 2002.

«Take for example our choice to wage war against Iraq. On Oct. 9, TV personality Oprah Winfrey used her program to market the war. Winfrey ran video clips in a sound-bite manner by “experts” as a “moral” obligation to rid the world of Saddam Hussein.»

Eller ta hennes rolle som et produkt av og en talsperson for nyliberalismen, slik Nicole Aschoff skrev i The Guardian i 2013:

Oprah is one of a new group of elite storytellers who present practical solutions to society’s problems that can be found within the logic of existing profit-driven structures of production and consumption. They promote market-based solutions to the problems of corporate power, technology, gender divides, environmental degradation, alienation and inequality. Oprah’s popularity stems in part from her message of empathy, support, and love in an increasingly stressful, alienating society.

At Oprah Winfrey er inkompetent til å bli president er ikke nødvendigvis noen hindring, jamfør Donald Trump. Men det at hun er enda en inkompetent nyliberal milliardær er heller ikke noe utpreget argument for at hun skulle bli det. Men hun passer jo inn i den tegneseriebildet av verden som dyrkes på Marienlyst. Og så er hun jo så flink til å snakke om følelser på TV, da.

Forrige artikkel– Ett svartvitt Metoo förminskar kvinnor
Neste artikkelKrisa i Ap og krisa i fagbevegelsen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).