Amerikanske Rygge-planer koordinert med Norge

5

Det amerikanske luftforsvaret hevder i egen prosjektbeskrivelse at planene om å bruke Rygge til å huse kampfly er koordinert med Norge. Dette skriver NRK Østfold på bakgrunn av et oppslag i Sarpsborg Arbeiderblad.

Sarpsborg Arbeiderblad har fulgt denne saka tett, og var de første som kunne melde om at USA har bestemt seg for å investere nesten 100 millioner kroner på Rygge for å gjøre flyplassen til base US Air Force. Avisa skrev da:

USA ønsker å bygge en såkalt Quick Reaction Alert (QRA) pad for jagerfly. Installasjonen skal kunne brukes av alle Nato-land hvis det blir behov for økt tilstedeværelse i Norge eller Nord-Europa.

Nå viser avisa at disse planene har vært koordinert med norske myndigheter. Sarpsborg Arbeiderblad viser til prosjektbeskrivelsen , der disse opplysningene framgår. På side 272 i det amerikanske dokumentet står det:

This project has been coordinated with the host nation, and meets host nation and Air Force requirements. The initial cost estimate was
based on local construction pricing data.

På spørsmål om hvem amerikanerne har koordinert planene med, svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) unnvikende:

– Det foregår denne typen diskusjoner på militært nivå så å si hele tiden. Om øving og trening, om forsterkning og forsterkningsplaner. Men det er de politiske beslutningene som til slutt avgjør.

Det er opplagt at Søreide her ikke sier den fulle sannheten. Når US Air Force sier at de har koordinert med norske myndigheter og legger fram kalkyler bygd på lokale priser, har de ingen grunn til å snakke usant om dette. Prisene som legges fram på side 271 i dokumentet fra US Air Force er da også svært detaljerte. Men Søreide har behov for å unngå en politisk diskusjon i Norge, derfor svarer hun som hun gjør.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til SA at Forsvarsdepartementet har løpende dialog med Pentagon om saken. Han understreker at et eventuelt forslag om investeringer på Rygge må vurderes av regjeringen og at Stortinget også vil bli konsultert.

– Vi ønsker ikke permanent stasjonerte styrker fra andre land i Norge. Vår basepolitikk ligger fast. Men at man bemanner for en krisesituasjon er noe annet, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB tidligere i uken.

Dette er enda en omskrivning av sannheten, for ikke å si en løgn. US Air Force-basen på Værnes er permanent, slik Bjørnar Moxnes fra Rødt pekte på i Stortinget. At mannskapene roterer, er en annen sak, det gjør de gjerne. Den planlagte Quick Reaction Alert Pad på Rygge er også noe helt nytt i Norge. Til nå har USA hatt slike baser i en rekke europeiske land, men ikke hos oss. En USA-base på Rygge vil være enda et ledd i USAs offensive opprustning mot Russland i Europa.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Rotasjon av mannskaper er det motsatte av midlertidighet. Rotasjon betyr at det er flere soldater i NATO/USA som av egen erfaring kjenner til forholdene ved basen, og i en krisesituasjon kan bemanningen på basen økes kraftig med personell hvor de fleste har vært på basen tidligere. Rotasjon skaper en form for backup-styrker i andre land som raskt kan komme til unnsetning.

 2. Aftenposten må være ganske frustrert, siden de tydeligvis har vært uvitende, og ikke har kunnet tilby sine lesere noen gode forklaringer på, hvorfor opprustning av Rygge, med stasjonering av angrepsflyet F-35, er til Nordmenn´s beste.

 3. Semantikk som utenriks/forsvarspolitikk?
  Ingen ville kalle faste mannskaper på en norsk base noe annet. De skiftes ut hele tiden.
  Damene representerer den bergenske buekorpstradisjonen - alle korps har rævediltere.
  Disse er gjerne seks syv år gamle og vil gjerne inn med de store - men må vente noen år.
  Som rævediltere danner de en liten entusastisk baktropp. Bergen har også i nyere tid fått jentekorps.
  Rævedilterne er veldig stolte når de taes opp som soldater.

 4. Redaktør Braanen har en helside i Klassekampen i dag 16 januar 2018 hvor han gjennomgår alle skavankene han finner i regjeringsplattformen fra Jeløya.
  Her løfter han fram alle innenriksproblemene som vil oppstå i realiseringen av dette programmet. “Sosial dumping” blant annet.
  Det som er oppsiktsvekkende med Klassekampens gjennomgang av plattformen, er at USAs militære kolonisering av Norge ikke er nevnt med et ord,skjønt dette er uten sammenligning for øvrig farligere enn noe som helst i dagens Norge. Også energiutsalget som Hans Ebbing skrev godt om i går.
  Der Spiegel skrev for en tid tilbake at siden Norge/Kongsberggruppen og Tyskland/KruppThyssen nå bygger Ubåter sammen,er det meningen at i framtiden, at blandet norsk-tysk personell bemanner norske ubåter.
  Det kan fortone seg som at Braanens Klassekamp"venstreside" er minimalt interessert i at Norge legges ut for imperialistisk krig. Nærsynt heimstadlære redder ikke Norge.

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg merket meg at orkanen i går gjorde at de norske F16 jagerne ikke kom på vingene. Nå skulle man vel tro at slike ting ville skape debatt? Ikke i Norge! Et svekket forsvar. Vi har altså ikke fly når det er orkan og de nye vi fikk kunne ikke leveres i atskillig lavere vindhastighet. Men det var vel på grunn av deres korte rekkevidde slik at de måtte tankes fra lufta?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere