Amerikanske Rygge-planer koordinert med Norge

0

Det amerikanske luftforsvaret hevder i egen prosjektbeskrivelse at planene om å bruke Rygge til å huse kampfly er koordinert med Norge. Dette skriver NRK Østfold på bakgrunn av et oppslag i Sarpsborg Arbeiderblad.

Sarpsborg Arbeiderblad har fulgt denne saka tett, og var de første som kunne melde om at USA har bestemt seg for å investere nesten 100 millioner kroner på Rygge for å gjøre flyplassen til base US Air Force. Avisa skrev da:

USA ønsker å bygge en såkalt Quick Reaction Alert (QRA) pad for jagerfly. Installasjonen skal kunne brukes av alle Nato-land hvis det blir behov for økt tilstedeværelse i Norge eller Nord-Europa.

Nå viser avisa at disse planene har vært koordinert med norske myndigheter. Sarpsborg Arbeiderblad viser til prosjektbeskrivelsen , der disse opplysningene framgår. På side 272 i det amerikanske dokumentet står det:

This project has been coordinated with the host nation, and meets host nation and Air Force requirements. The initial cost estimate was
based on local construction pricing data.

På spørsmål om hvem amerikanerne har koordinert planene med, svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) unnvikende:

– Det foregår denne typen diskusjoner på militært nivå så å si hele tiden. Om øving og trening, om forsterkning og forsterkningsplaner. Men det er de politiske beslutningene som til slutt avgjør.

Det er opplagt at Søreide her ikke sier den fulle sannheten. Når US Air Force sier at de har koordinert med norske myndigheter og legger fram kalkyler bygd på lokale priser, har de ingen grunn til å snakke usant om dette. Prisene som legges fram på side 271 i dokumentet fra US Air Force er da også svært detaljerte. Men Søreide har behov for å unngå en politisk diskusjon i Norge, derfor svarer hun som hun gjør.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til SA at Forsvarsdepartementet har løpende dialog med Pentagon om saken. Han understreker at et eventuelt forslag om investeringer på Rygge må vurderes av regjeringen og at Stortinget også vil bli konsultert.

– Vi ønsker ikke permanent stasjonerte styrker fra andre land i Norge. Vår basepolitikk ligger fast. Men at man bemanner for en krisesituasjon er noe annet, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB tidligere i uken.

Dette er enda en omskrivning av sannheten, for ikke å si en løgn. US Air Force-basen på Værnes er permanent, slik Bjørnar Moxnes fra Rødt pekte på i Stortinget. At mannskapene roterer, er en annen sak, det gjør de gjerne. Den planlagte Quick Reaction Alert Pad på Rygge er også noe helt nytt i Norge. Til nå har USA hatt slike baser i en rekke europeiske land, men ikke hos oss. En USA-base på Rygge vil være enda et ledd i USAs offensive opprustning mot Russland i Europa.

Forrige artikkel«No-platforming» og kampen mot ytringsfriheten
Neste artikkelOliver Stone: Ukraine on Fire
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).