Bjørnar Moxnes: – US Marines på Værnes er et brudd på norsk basepolitikk

5
Bjørnar Moxnes på Stortingets talerstol 5.12.2017. Skjermdump fra video.

I et innlegg i Stortinget 5. desember 2017 kritiserte Bjørnar Moxnes (Rødt) den militære eskaleringa mot Russland som Norge deltar i. Han tok avstand fra basen for US Marines på Værnes og kalte den et brudd på norsk basepolitikk. Moxnes sa videre:

Norge er et lite land som er tjent med at etablert folkerett blir respektert. Det betyr at vi må jobbe for et best mulig samarbeidsforhold til alle land, naboland og andre. Vi ønsker respekt for egne grenser og egen territoriell og nasjonal integritet. Da må vi respektere det samme hos andre. Militær eskalering i grenseområder øker den sikkerhetspolitiske spenningen og må gjennomtenkes nøye før det iverksettes. Når Norge deltar i krigseventyr nær Russlands sørgrense, og er med i en militærallianse som også presser på den russiske vestgrensen, bør vi ikke undre oss over at temperaturen øker også i nordområdene.

En permanent stasjonering av US Marines på Værnes er et brudd på norsk basepolitikk og en endring av politikken Norge har ført siden annen verdenskrig. Og hvis den planlagte innfasingen av Poseidon overvåkingsfly innebærer at fly med amerikansk merking permanent vil fly fra norsk base over norsk og internasjonalt luftrom, vil det forsterke bruddet på denne basepolitikken.

Oppslag i mediene tyder på at det forberedes stasjonering av amerikanske soldater på Setermoen. Om dette planlegges ut fra en foreslått flytting av 2. bataljon fra Skjold til Porsanger, vil det også bidra til å flytte USA nærmere Russlands grense.

Video-opptak fra innlegget finnes her.

I et skriftlig innlegg til utenriksministeren stiller Moxnes også spørsmål om hennes vurdering av at USA, en av Norges nærmeste allierte, har solgt våpen som har havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS.

Vi har etterlyst utenrikspolitisk opposisjon i Stortinget, og setter to poeng i protokollen for disse innleggene fra Moxnes’ og Rødts side.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det hadde vært interessant å spurt utenriksministeren om norske myndigheter er av den oppfatning at USA ønsker regimeskifte i andre land slik som feks Russland og Kina og også i Nord-Korea og Iran? For det var vel dette som skjedde i Irak og i Libya? Og hvordan skal i såfall slike regimeskifter foregå feks når det gjelder Russland (og kan Norge bli innblandet). USA har vel nå bevilget 1 trillion dollar til oppgradering av sitt atomvåpenprogram. Hva er målet med dette, hvem er fienden som ikke USA klarer å forsvare seg mot med dagens atomvåpen?

  2. Avatar for ABC ABC says:

    Bra og hvilket ben skal vi stå på… Gangster USA vs korrupsjon Russland. Alene? Problemet er ikke at mennesker ikke har kunnskap om galehuset vi lever i og hva som komme skal. Problemet er at dagens hierarkier er bygget eller basert på økonomisk makt. Det i en setting der vi har en økonomi med et kreditt basert penger system der private aktører tilvirker penger, et system som bygger på tillit der tilvekst er religionen. Systemet dreper nære på all demokratisk konkurranse samt debatt og verre blir det. Moxnes vet helt sikkert dette men han kan ikke si det høyt… Men respekt for de som prøver…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.