Bjørnar Moxnes: – US Marines på Værnes er et brudd på norsk basepolitikk

0
Bjørnar Moxnes på Stortingets talerstol 5.12.2017. Skjermdump fra video.

I et innlegg i Stortinget 5. desember 2017 kritiserte Bjørnar Moxnes (Rødt) den militære eskaleringa mot Russland som Norge deltar i. Han tok avstand fra basen for US Marines på Værnes og kalte den et brudd på norsk basepolitikk. Moxnes sa videre:

Norge er et lite land som er tjent med at etablert folkerett blir respektert. Det betyr at vi må jobbe for et best mulig samarbeidsforhold til alle land, naboland og andre. Vi ønsker respekt for egne grenser og egen territoriell og nasjonal integritet. Da må vi respektere det samme hos andre. Militær eskalering i grenseområder øker den sikkerhetspolitiske spenningen og må gjennomtenkes nøye før det iverksettes. Når Norge deltar i krigseventyr nær Russlands sørgrense, og er med i en militærallianse som også presser på den russiske vestgrensen, bør vi ikke undre oss over at temperaturen øker også i nordområdene.

En permanent stasjonering av US Marines på Værnes er et brudd på norsk basepolitikk og en endring av politikken Norge har ført siden annen verdenskrig. Og hvis den planlagte innfasingen av Poseidon overvåkingsfly innebærer at fly med amerikansk merking permanent vil fly fra norsk base over norsk og internasjonalt luftrom, vil det forsterke bruddet på denne basepolitikken.

Oppslag i mediene tyder på at det forberedes stasjonering av amerikanske soldater på Setermoen. Om dette planlegges ut fra en foreslått flytting av 2. bataljon fra Skjold til Porsanger, vil det også bidra til å flytte USA nærmere Russlands grense.

Video-opptak fra innlegget finnes her.

I et skriftlig innlegg til utenriksministeren stiller Moxnes også spørsmål om hennes vurdering av at USA, en av Norges nærmeste allierte, har solgt våpen som har havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS.

Vi har etterlyst utenrikspolitisk opposisjon i Stortinget, og setter to poeng i protokollen for disse innleggene fra Moxnes’ og Rødts side.

 

 

Forrige artikkelEU-kommisjonen truer med å frata Polen stemmeretten
Neste artikkelNRK som Trangviksposten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).