Pinlig fra VG: Prøver å bortforklare krigsvarsel

0

Sjefen for US Marines, general Robert Neller sa på sitt møte de amerikanske soldatene på Værnes.
– Jeg håper at jeg tar feil, men det er en krig i vente. (Vi har omtalt dette her.)

I en lederartikkel, som antakelig er årets pinligste, prøver VG å bortforklare denne uttalelsen. Lederen har tittelen Forsvarssnakk- og realiteter.

VG skriver:

«Sjefen for de amerikanske marinesoldatene på Værnes skal ha sagt at han ser for seg en «big-ass»-kamp.»

Deretter skriver avisa:

«Utspillet har skapt debatt i sosiale medier. Til VG sier NUPI-forsker John Kristen Skogan at marinesjefen overdriver faren, men understreker samtidig at vi ikke skal legge for mye vekt på hva som sies i en pep-talk til soldater.»

La oss avklare dette punkt for punkt. Sa Neller dette, eller sa han det ikke?
Utdrag av talen er gjengitt på military.com:

«I hope I’m wrong, but there’s a war coming,» Neller said. » … You’re in a fight here, an informational fight, a political fight, by your presence.»

Military.com skriver:
Neller emphasized to the Marines that they should remain ready to fight at all times, predicting a «big-ass fight» on the horizon.

Nellers uttalelser er også gjengitt i andre medier i USA, og uttalelsene er bekreftet av hans adjutant. Det er dumt av VG å antyde at Robert Neller kanskje ikke sa dette. («skal ha sagt».) Det er også dumt av VG og John Kristen Skogan å hevde at dette ikke skal tas alvorlig, siden det bare var «pep-talk til soldater».

For hvem er general Robert Neller? Han er øverstkommanderende for US Marines. Han er svært høyt dekorert. Han har deltatt i krigene i Panama, Somalia og Irak. Som sjef for US Marines er han medlem av Joint Chiefs of Staff. Dette er det rådgivende organet som gir presidenten og forsvarsministeren i USA råd om krig og fred. Det er et råd bestående av seks generaler og en admiral. Der sitter de absolutte sjefene for USAs militære styrker, US Army, US Marines, US Navy og US Air Force.

VG skriver:

«For dette er forsvarssnakk til intern bruk, ment for å motivere og gi soldatene en påminnelse om den viktige jobben de gjør.»

Joint Chiefs er ikke et organ som farer med løsprat om krig bare for å drive peptalk. Når et medlem av The Joint Chiefs sier at han håper at han tar feil, men at det «er en krig i vente», så er den eneste rimelige tolkninga at dette er hva en av Donald Trumps fremste militære rådgivere faktisk mener. Og hadde han ikke trodd at dette var et syn som også har ryggdekning i Joint Chiefs, så hadde han ikke sagt det. Toppgeneraler vet hva krig er, i motsetning til kyllinghaukene blant neocons, som er typiske «skrivebordsgeneraler», uten krigserfaring.

Nå har uttalelsene til Neller også vakt oppsikt i USA, og oberstløytnant Eric Dent, som er talsmann for Neller er sendt ut for å drive brannslukking. Han sier til Washington Post at Nellers bemerkning “were intended to inspire and focus the Marines’ training.”

Så VG driver egentlig bare som avskrivningsbyrå og skriver det adjutanten til Neller ønsker at pressa skal skrive. VGs pinlige lederartikkel har til hensikt å glatte over Nellers uttalelser og forsvare det åpenbare bruddet på norsk basepolitikk som den nye USA-basen på Værnes faktisk er.

«For selv om det jevnlig klages over «brudd på norsk basepolitikk», så er det rullerende amerikanske bidraget på Værnes i virkeligheten med på å sikre Norge. Tilstedeværelsen betyr at tidlig i en eventuell militær konfrontasjon vil land som angriper måtte skyte på amerikanske soldater. Det ønsker få å gjøre, fordi det vil eskalere en konflikt i rekordfart.»

Når Norge går fra å ha en politikk med ingen baser for fremmede tropper på norsk jord, slik det ble slått fast i baseerklæringen i 1949, til å få en base for US Marines, som kanskje skal bli hovedbase for Europa, så er det en 180-graders omlegging av basepolitikken. Dette må sjøl en lederskribent i VG kunne forstå.

At en amerikansk base i Norge skulle holde oss utenfor en krig er i beste fall en illusjon. Det er vel så sannsynlig at nettopp tilstedeværelsen av en base for US Marines gjør Norge til mer av et bombemål, og ikke mindre. Og det bidrar utvilsomt til å øke den militære spenninga mot Russland. Og hva tjener Norge på det?

Også Russlands militære ledelse har lest Nellers uttalelser. Hvordan tror VG at de leser det når en av de absolutte militære toppsjefene i USA kommer til Russlands naboland og «motiverer styrkene» ved å fortelle dem at han tror det blir en storkrig?

Nettmagasinet War on the Rocks (WOTR), som står Pentagon nær, skriver at det er foruroligende at NATOs øvelser er blitt mange flere og omfatter flere land og soldater. I 2013 omfattet NATOs tre store øvelser 22.000 soldater, i 2016 omfattet NATOs åtte store øvelser 139.000 soldater. Hvis ikke VGs lederskribent ser at dette er opptrapping fra NATOs side, er det behov for et oppfriskningskurs i regning på barnetrinnet.

Clearly, NATO has undertaken to push its presence into areas where its footprint was light or even non-existent. For example, early this year some 330 U.S. Marines were deployed to northern Norway. This is the first time since World War II that foreign troops will be based in that country. The nuance that they are there on a rotational basis will be lost on Moscow. Subsequently, Norwegian, U.S., and U.K. forces embarked on a major exercise in Norway’s Finnmark region above the Arctic Circle, the purpose of which, according to a senior Norwegian official, “underlines the importance of further allied participation in training and exercises in Norway, especially in the North.”

War on the Rocks ser det foruroligende i denne typen one-upmanship, VG er totalt blind for slike vurderinger.

VG-lederen avslutter sine logiske akrobatøvelser med følgende perle:
«Hvis noen skaper krigsfare i nord er det russerne, ikke våre allierte. Og det er norske myndigheter, ikke Russland, som har monopol på fortolkningen av vår politikk, inkludert alle former for forsvarssamarbeid. Om vi ønsker mer alliert tilstedeværelse på vårt territorium, er det opp til oss å bestemme.»

Har VG tatt seg bryet med å se på øvelseshyppigheten til NATO de siste par årene? Har avisa sett på framrykkingene av NATOs militære styrker og missilbaser rett opp til Russlands grenser?

Dette er ikke journalistikk, det er avskrivningsbyrå for NATO. VG kunne like gjerne be om å få en pult hos NATOs hovedkvarter, i avdelinga for bortforklaring og propaganda.

Forrige artikkelLavrov: – al-Nusra i Syria får hjelp fra utlandet
Neste artikkelFram fra asken: Landkorridoren Iran–Middelhavet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).