Lavrov: – al-Nusra i Syria får hjelp fra utlandet

0
Foto: Reuters

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov sa på en pressekonferanse 27. desember 2017 at Russland har informasjoner om at terrorgruppa al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria, fortsatt får hjelp fra utlandet. Den syriske nettavisa alMasdarnews sier at russerne har informasjoner om hvilke land dette dxreier seg om.

Terrororganisasjonene hadde ikke klart seg lenge uten utenlandsk hjelp. De trenger stadig påfyll ov våpen og ammunisjon, mat og andre forsyninger, samt rekrutter til å erstatte de falne. De har administrative kostnader og de må betale lønn til leiesoldatene. Krigen er en kostbar og ressurskrevende operasjon, og det er naivt å tro at denne krigen kunne ha pågått i over seks år uten en veldig omfattende støtte fra fremmede nasjoner. Dette er dokumentert mange ganger, som for eksempel her.

Norge har gitt støtte til de Nusra-kontrollerte områdene i Syria via Norsk Folkehjelp og andre bistandsorganisasjoner. Sannsynligvis pågår denne støtten ennå.

IS er langt på vei knust i Syria, så nå er det de andre terrorgruppene som skal nedkjempes. Det handler blant annet om Idlib, som fullt av jihadister.
I det sørlige Syria, vest for Damaskus har den syriske hæren i allianse med Hezbollah nedkjempet en sterk al-Nusra-base.

Den israelske nettavisa DEBKA-file hevder at Hezbollah-soldatene kom inn fra Libanon for å være med på kampen mot al-Nusra. DEBKA, som har forbindelser til israelsk etterretning, hevder at Israel Defence Forces, IDF, hadde lovt jihadistene hjelp, men ikke hadde rørt en finger da basen falt.

Kilde: DEBKAfile

DEBKA skriver:

Since there was no IDF intervention, the rebels had no option but to bow to the terms dictated by Syrian, Hizballah and Revolutionary Guards officers, and let them move into to positions 6km from the Golan border. No impediment now remains in the path of the three hostile forces for heading towards Israeli Golan. Furthermore, by allowing its allies to lose control of Beit Jinn, Israel virtually signed away military control of the Quneitra pocket. It may be recalled that in October 1973, the Syrian army launched its Yom Kippur offensive for the conquest of northern Israel from this very location.

Hvor pålitelig er DEBKA som kilde? Nettmagasinet har tydeligvis tette bånd til israelsk etterretning, men er ikke nødvendigvis representativ for etterretningas offisielle linje. Wikipedia skriver at DEBKA er et israelsk etterretningsnettsted som tilhører haukene i israelsk politikk.

Artikkelen i DEBKA uttrykker i hvert fall en tydelig kritikk mot at IDF sviktet sine allierte i de islamistiske terrororganisasjonene. Og i konklusjonen sier man at Beit Jinns fall «tilintetgjør det høytidelige løftet fra Israels regjering og militære ledere om at de skulle hindre Iran og Hezbolla fra å sikre seg militære støttepunkter i nærheten av Golan-høydene». Men nå er det nettopp det de får i samarbeid med den syriske armeen.

Samtidig har Russland gjort det klart at landet vil bygge ut og forsterke sine to permanente militærbaser i Syria, Hmeymim og Tartus.

Denne krigen har altså slett ikke gått slik USA, Israel, Saudi-Arabia og deres allierte hadde tenkt. Men det vil ikke forhindre dem i å lansere krigen på nytt med nye frontoganisasjoner og mer våpn oh th

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.