Nettnøytralitet i internettmonopolenes tidsalder

16

Nettnøytralitet er kanskje ikke det temaet folk tenker mest på. Men det burde de antakelig gjøre. Internett er blitt en av de viktigste infrastrukturene i dagens samfunn.

Nesten alt vi foretar oss er på en eller annen måte knyttet til internett. Skal vi betale en regning eller bestille en reise, skjer det gjerne gjennom nettet. Skal vi sjekke rutetider eller sende en melding til noen, er det nettet vi bruker. TV og radio går stadig mer i retning av å bli nettbaserte tjenester. Det samme gjelder mobiltelefoni. Sjøl trykksaker er gjerne en tur innom internett før de oppstår i fysisk form. Og moderne produksjonssystemer kan knapt tenkes uten nettet. For ikke snakke om 3D-printing av fysiske objekter som i praksis alltid går via nettet.

Derfor spiller det en uhyre viktig rolle hvem som kontrollerer dette nettet og om det hersker noen form for nøytralitet der.

Den indiske forfatteren og marxisten Prabir Purkayastha har skrevet en interessant artikkel om dette under tittelen Net Neutrality in the Age of Internet Monopolies.

Han skriver at kampen om nettnøytralitet er en av de aller viktigste kampene for demokratiet i dagens verden. For hvis nøytraliteten går tapt, vil telekom- og it-gigantene har total kontroll over vår adgang til nettet og til de tjenestene som er knyttet til det og de vil kunne bestemme fullt ut hva vi får se, lese og gjøre.

Som en del vil kjenne til ble internettet skapt av militærapparatet i USA under navnet DARPANET. Så ble det et nett for kommunikasjon mellom universiteter og forskningsinstitusjoner. Og fra 1995 er nettet blitt kommersialisert.

Men sjøl om det ble kommersielt, skriver Purkayastha, bar nettet med seg videre sitt opprinnelige DNA. Det hadde ingen sentralisert node, det tillot alle å knytte seg til og enhver kunne publisere og kommunisere på nettet og i prinsippet nå ut til hele verden. Dette skapte drømmer om det frigjorte, uavhengige nettet med likhet for alle. I virkeligheten var det naturligvis hel annerledes.

I kjernen av dagens internett har USA fortsatt kontroll, og sjøl om Purkayastha ikke nevner det i sin artikkel, kan vi føye til at de store IT-monopolene i dag, slik som Facebook og Google, er sprunget ut av CIAs gründerfabrikk In-Q-tel, og er integrert i USAs etterretningsvesen. Amazon er blitt hovedleverandør av såkalte nettbaserte «skytjenester» for amerikansk etterretning.

Men likevel finnes det fortsatt en slags nettnøytralitet som gjør at alle kan publisere og kommunisere. Når denne nettavisa kan nå ut til titusener av folk over hele verden, skyldes det denne nettnøytraliteten.

Denne nøytralieten er nå under angrep. IT- og telekomgigantene ønsker enda mer kontroll. De ønsker å kunne skvise ut mindre konkurrenter og kunne tyne enda mer profitt ut av nettet. Amazon har allerede sikret seg en betydelig kontroll over detaljvarehandelen i USA og ønsker ikke å gi seg der. Og som Googles toppsjef Eric Schimdt sa: «Vi vet alt om deg.» IT-gigantene bruker nettet til å sikre seg så mye informasjon de i det hele tatt kan om milliarder av mennesker, helt ned til deres daglige vaner, adferd og synspunkter.

Og regjeringene vil bruke nettet til psykologisk krigføring. Når USAs regjering går til cyberkrig mot Russland og vil blokkere «russiskvennlige» nettsteder, er det en krig mot nettnøytraliteten og det legger grunnlaget for en splittelse av internettet.

Russland og BRICS-landene tenker allerede i retning av å etablere sitt eget internettsystem. Det russiske sikkerhetsrådet vedtok 26. oktober 2017 å ta initiativet til en diskusjon innen VRICS om å skape et system for rotservere for domenenavn (DNS) uavhengig av ICANN, IANA og VeriSign, som vil være i stand til å betjene disse landenes behov for nettjenester i tilfelle av brudd eller sabotasje. DNS (Domain Name System) er internettjenesten som kobler domenenavn sammen med IP-adressen til en tjener på Internett og dermed gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted på nettet.

Nettnøytralitetens død kan være nærmere enn vi aner, og i så fall vil vi ha tapt mer enn vi kan forestille oss. Derfor er det viktig å få dette opp på den politiske dagsorden og å forstå hva det er som foregår.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hei Pål!
  Jeg er en stor fan, men jeg begynner å lure på om du godtar alt dritt som kommer fra andre steder enn vesten. Du har fått med deg http://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-has-made-obedience-to-the-state-a-game-a6783841.html ???
  Hvorfor nevner du ikke dette i noen sak? Skulle tro det er rett opp din gate, men har du bias?..? Du vet penger ikke kjenner grenser, så hvorfor skal makt gjøre det? Tror du virkelig det ikke er samarbeid over grensene i toppen? Lever du på gammel tro? Beklager, jeg er temmelig sikker på at du er en ærlig sjel. Men jeg har en tro på at i slike tema så er det ikke bare bra men viktig å være ærlig og å snakke “rett fra levra” som vi så sofistikert sier det her oppe i Trondheim.
  God jul! Ståle Fiskvik

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Litt “kunnskap til få gir makt, kunnskap til alle gir frihet”. Vi har idag samfunns hierarkier som styres av tilgangen av fiat penger som skapes av private aktører til stor del til forenklet og derigjennom så styres idag informasjonkanaler i samfunnet av en liten elite. Denne elite og dess makt og enn viktigere dess rikdom er nå truet og da prøver men å begrense ytringsfriheten. Demokrati kommer ikke gratis den saken er helt sikker men hatten av for steigan.no som prøver.

 3. Jeg tenker at vår deling av seng med USA ikke skaper trygghet! Når har Russland truet oss uten at USA var innblandet? ALDRI.-Snarere tvert i mot. Her på berget var det ikke USA som reddet oss under WW2, det var russerne. De nådde også sentral europa før amerikanerne enda Russland nylig hadde vært okkupert av aksene. NÅ ser de på oss pga av vårt blinde samarbeid med eliten på andre siden av dammen… Og er det blod som er viktig: Vi deler mye mer med Russerne enn kynikerne i Amerika. Når det er sagt er det å satse på en eller annen kultur som supreme, helt idiotisk i seg selv. Er bare det at det trengs litt balanse her! Min mening er i bunn å grunn at vi tar en Ghandi! La oss våkne! Hva tror du skjer? Alle dør hvis Russerne kommer? Hvis vi har USA her kan vel det stemme OG være grunnen til at de kom i det hele tatt… I tilegg har vi en stor mulighet for samarbeid bak lukkede dører i større grad en noen gang. Hadde jeg vært rik i den forstand eliten er i dag, må jeg være kynisk for ikke å tro at jeg ville beholde makten… Hva som skjer bak lukkede dører får vi jo kun i beste fall vite etter mange år, som historie viser oss. Fort gjort å bli paranoid, sant det, men å ignorere dette totalt er det samme som blindhet! TAKK PÅL!

 4. Ja hva ellers? Dreper ikke alt men det de med makta velger… kontroll er det de vil ha. Vært snakk om dette lenge. Internet 2.0 kalte de det tidligere… Tror folk det er tull?? Hva da med Kinas nett som vår flotte media i vest så ofte har snakket nedlatende om?? …Ingen ytringfrihet…ingen information som ikke passer de med makt… Dette er det samme, bare verre for det kommer med kostnader. Og i tillegg vil jeg minne om at det er bare starten. De er ikke så dumme at de tar hele kaka i ett.

 5. Mister å mister, vi lager nye avtaler… Er ikke slik at USA=velferd eller trygghet. Dette er et inntrykk vi kan få gjennom media men, nå etter alle disse krigene de har hatt er det på tide å se klart! Naturens gang kan fortsette i stedet for USA`s overkjøring. Å fortsette betyr bare mer av det USA har gitt mest av (by far) i verden: KRIG! og nå med våre liv på fronten… Tenk bare hvor avhengig økonomien deres er av pentagon…
  !!Krig eller konkurs!! “Planen” til eliten av eliten. Kan ikke stole på deres “moral” lengre, det blir for dumt! Samme dritt som vi så mange ganger har sett emperier gjort tidligere i historien, bare at i dag er verden mye mindre, og teknologi er skremmende! Går dette for langt er det ikke sikkert en revulutjon er mulig. Aldri har en makt elite hatt bedre “mulighet” i allefall… Makt vil ha mer makt!!! I ALLE sivilisasjoner i ALLE tider. Jeg er IKKE naiv nok til å tro det er anderledes i dag!!!

 6. Avatar for Svein Svein says:

  Nettnøytralitetens død kan være nærmere enn vi aner […] Derfor er det viktig å få dette opp på den politiske dagsorden og å forstå hva det er som foregår.

  Hehe, ja det spørs da… På den annen side vil tap av nettnøytralitet være med å øke behovet for - og trolig framskynde - et nytt parallelt Internett, noe som også kan være et godt alternativ.

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Makt vil ha mer makt helt enig og teknologien sentrerer makten samt organiserer den samme kanskje på en ny mer effektiv måte. Men vi går mot et mer transparent samfunn i samme setting og fiat penger kommer ikke og kan ikke få styre samfunn som idag framover. Og USA er ferdige som supermakt men jeg er litt redd for det som nå kommer istedet. Hierarkier endres på alle plan nå og da bruker det bli slåssing…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere