Canada blir del av konflikten i Ukraina

6
Ukrainske soldater med et pansret amfibiekjøretøy. Foto: Canadian Forces Combat Camera, DND

Den kanadiske regjeringa har gitt grønt lys til landets militærindustri til å selge våpen til Ukraina. Dette gjør Canada til en deltaker i konflikten i Ukraina. Vedtaket stiller ingen betingelser for våpensalg til Ukraina og betyr et fritt fram for opprustning av det naziinfiserte regimet i Kiev. Ledelsen for det kanadiske forsvaret har publisert en rapport med tittelen «Canada’s Support to Ukraine in Crisis and Armed Conflict som anbefaler regjeringa å selge våpen til landet hvis det viser framgang i bekjempelsen av korrupsjonen. I et så korrupt land som Ukraina er det ingen problemer med å forfalske også rapporter om korrupsjonsbekjempelse, så det er et krav som har lite å si. Anbefalingene omfatter dødelige våpen, utveksling av etterretning, samarbeid mellom landenes militærindustri, støtte til cyberkrigføring og propagandakrig. Garantier for visafri innreise til Canada og støtte til Ukraina i G7 står på lista over anbefalte tiltak.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland sier at vedtaket viser at Canada vil stå last og brast med folket i Ukraina. Mens Russlands Maria Zakharova, som er talsperson for utenriksdepartemenet i Moskva sier at de som har lobbiet fram denne avtalen bør være klar over sitt personlige ansvar for framtidige blodbad i Ukraina.

Canadas regjering håper at dens beslutninger vil påvirke USAs regjering til å gå samme vei. USAs spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, mener at det ikke er noen grunn til å opprettholde forbudet mot å selge dødelige våpen til Ukraina. Det virker kanskje overraskende at Canada nå ligger foran USA i krigspolitikken når det gjelder Ukraina. Men faktum er at den høyreekstreme ukrainske diasporaen er svært sterk i Canada og at den lenge har påvirket Canadas politikk.

Naturligvis er landet en vasall av USA, men når det gjelder Ukraina, er Canada en reaksjonær fortropp for USA. Det viser seg at gamle og nye ukrainske nazister har en sterk posisjon i konservative kretser i Alberta, Canada, som for eksempel Petro Savaryn, som deltok i Waffen SS og var sentral i en forening for Waffen-SS Galizien i Edmonton. På åttitallet var han leder av Ukrainian World Congress. Og han var bare en av mange. Den ukrainske diasporaen i Edmonton feirer regelmessig minnet om fascisten og nazi-kollaboratøren Stepan Bandera. Les en interessant studie av dette miljøet her. Det er mer enn sannsynlig at dette miljøet har hatt bidratt aktivt til å gjøre Canada til part i den ukrainske konflikten.

12. desember 2017 undertegnet Donald Trump et forsvarsbudsjett for 2018 som inneholder en klausul om å tilby Ukraina dødelige våpen «av en defensiv natur». Kongressen har avsatt 500 millioner dollar til dette formålet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Kan denne sak betraktes som å være et slags utslag av multikulturalisme?
  Sterke ukrainske grupper i Canada (som bla har stemmerett i Canada) kan påvirke landets regjering til å delta direkte eller indirekte i krigen i Ukraina hvor man risikerer å møte russiske soldater på motpartens side. Multikulturalisme forsutsetter vel egentlig fred, fremgang og økende velstand i hele verden for å kunne fungere tilfredsstillende? Ellers kan alle lokale konflikter utvikle seg til å bli internasjonalisert.

 2. Gammel-nazistene dannet enklaver i bortgjemte kroker av verden, Paraguay, Argentina og Uruguay, det siste som det best kjente eksempel på et skrekkregime på 1050-60-tallet hvor erkereaksjonære satt med makten i tett samarbeid med gamle SS-offiserer.
  Så viser det seg at de hadde noen bortgjemte celler i Edmonton, Canada også da, hvor de har kloret til seg innflytelse og makt.
  Hvilken skam for Hennes Majestets regjering!

 3. Canadas utenriksminister Chrystia Freeland er vel jødisk zionist og ikke tysk nasjonalsosialist? Kanskje resten av den canadiske regjeringen tilhører den samme gjengen som henne, så det er vel mer enn sannsynlig at nettopp dette miljøet har bidratt aktivt til å gjøre Canada til part i den ukrainske konflikten…eller hva?
  Hun ble for eksempel invitert til å holde tale i World Jewish Congress:
  http://www.worldjewishcongress.org/en/videos/canada-stands-shoulder-to-shoulder-with-israel-4-2-2017

  Når det kommer til disse ukrainske neo-naziene så arbeider de vel for de samme folkene som de tyske nasjonalsosialistene og det tyske folk måtte kjempe en verdenskrig MOT. Ikke helt uvesentlig det vil jeg tro.

 4. Breaking news: webben airforcetimes.com redegjør for at USA bruker 214 millioner dollar på oppgradering av flyplasser i det nordlige Europa.
  RYGGE skal oppgraderes for 10,3 millioner dollar.
  Dra ikke utenlands for studier i imperialisme,det skjer her også.

 5. Så det var derfor Regjeringen brøytet unna og ryddet denne flyplassen for folk og arbeidsplasser. De fikk en forespørsel/ordre fra USA?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere