Krigsforbrytelse: Islamistgruppe drepte 15 FN-soldater i Kongo

0

Minst 15 FN-soldater er drept og 53 såret i et angrep på en FN-base i Kongo. FN-sjef António Guterres kaller angrepet en krigsforbrytelse, skriver NTB.

Byrået fortsetter:

Minst tolv av de drepte soldatene er fra Tanzania. Ifølge Guterres er angrepet det verste som FN er blitt utsatt for i nyere tid.
– Dette er en tragisk dag for FN-familien, sier Guterres og sier at han både er opprørt og knust som følge av angrepet mot FN-basen i Øst-Kongo torsdag kveld.
I tillegg til FN-soldatene er minst fem kongolesiske regjeringssoldater drept.
– Det er et meget stort angrep, helt sikkert det verste på det vi kan huske, framholder FN-talsmann Farhan Haq. Han opplyser at 14 FN-soldater er drept.
Angrepet skjedde i provinsen Nord-Kivu, og en opprørsgruppe med base i nabolandet Uganda antas å stå bak.

Men det NTB ikke skriver er hvem denne gruppa er som har begått det FN kaller en krigsforbrytelse. The Guardian skriver at det dreier seg om islamistgruppa Allied Democratic Forces (ADN), ei gruppe som holder seg til en streng islamistisk ideologi og som har en historie for å utøve grov vold.

Gruppa ledes av konvertitten Jamil Mukulu og den skaffer seg inntekter fra den ulovlige gruvevirksomheten i den nordlige delen av Den demokratiske republikken Kongo. I en FN-rapport fra 2015 sies det at gruppa finansieres av et nettverk av folk fra Uganda, blant annet i Storbritannia.

Flere kilder hevder at gruppa har forbindelser til al-Shabaab i Somalia og al-Qaida. Gruppa skal ha et par tusen soldater fordelt på godt beskyttede leire i Congo. ADF gjennomførte også en massakre i oktober 2017 der de drepte 22 sivile.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.