PLOs generalsekretær: Trump gravla tostatsløsningen

Det finnes ingen tostatsløsning. Det finnes ingen fredsprosess.

0

Saed Erekat, generalsekretær for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, som alltid har vært en trofast tilhenger av en palestinsk stat ble intervjuet av den israelsk avisa Haaretz etter Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Han gikk der inn for en radikal endring av PLOs mål, til å gå inn for én stat der palestinerne har samme rettigheter som israelerne.

«De gir oss ikke noe annet valg,» sa han. «Dette er virkeligheten. Vi bor her. Nå bør kampen vår rettes inn på én ting: like rettigheter.»
For Erekat finnes det ikke lenger noen tostatsløsning, men en løsning med én stat for alle som bor i det historiske Palestina «fra elva til havet».
Vi har pekt på dette på steigan.no tidligere. Det finnes ingen fredsprosess, det finnes ingen tostatsløsning. Den har Israel drept for lenge siden. Det Donald Trump gjorde var bare å gravlegge liket.

I sin plumpe kynisme rev han sløret av og viste for all verden at USA ikke er noen mekler eller noen garantist for noen framtidig palestinsk stat. Alt det er bare illusjoner.

Erekat trekker den eneste mulige konklusjonen av det. Kampen for en tostatsløsning er tapt. Nå gjelder kampen like rettigheter for palestinere og jøder i en felles stat.

Kommentatoren Gideon Levy i Haaretz skriver det samme.

«Trump fortalte verden sannheten. USA var aldri en ærlig mekler og vil aldri heller bli det. USA er den største samarbeidspartneren med Israels okkupasjon gjennom å støtte, væpne og finansiere den. … Før Trump bløffet USA verden gjennom en endeløs «fredsprosess» som aldri førte til (og aldri var ment å føre til) noe annet enn fortsettelse av okkupasjonen; utallige balanserte «fredsplaner» som USA aldri hadde til hensikt å sette ut i livet..»
«Trump gjennomførte også den triste begravelsen av tostatsløsningen, lenge etter at den allerede var død. Nå må man finne arvingen dens. … Den første som gjorde det var Saeb Erekat, den palestinske veteranforhandleren. Han sa fint, én stat. Den palestinske regjeringa (PA) blir nødt til å følge dette. Den vil ikke lenger kunne snakke om en totatsløsning. Den må begynne å kjempe for det opplagte: like rettigheter for alle. En person, en stemme. Det eneste alternativet er apartheid.»

Hvor lenge skal palestinske politikere og deres venner opprettholde illusjonen om at liket lever, om at det vil være mulig å skape en separat palestinsk stat? Trump har drept den illusjonen en gang for alle. Hvor lang tid skal det ta før de tar det trekket som sionistene i Netanyahus regjering frykter mest av alt, nemlig å erkjenne nederlaget og forlange like rettigheter for palestinere i en felles stat?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.