Et flertall av tyske sosialdemokrater er imot en ny storkoalisjon

0

Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) gikk på sitt livs valgnederlag ved parlamentsvalget i september 2017. Partiet har derfor inntil nå erklært seg som motstander av å bli med i en ny storkoalisjon. Men da Angela Merkel mislyktes i å lage en såkalt Jamaica-koalisjon med FDP og De grønne har presset igjen blitt lagt på SPD. For å skape en fungerende flertallsregjering, sies det, må SPD endre oppfatning og bli med i en ny GroKo – Grosskoalition. Det er det ekstremt liten begeistring for i rekkene til det sosialdemokratiske partiet ifølge meningsmålinger i Tyskland.

Bare 27,9% av de spurte SPD-velgerne støtter et slikt forslag, mens 56,5% er imot. Hvis velgere får det som de vil, blir det ingen GroKo. Frykten er at SPD skal rakne enda mer. Partiet har vært Merkels juniorpartner og har fått betale for det. SPD ser nå 20%-merket fra undersida, og står i fare for å lide samme skjebne som mange av sine søsterpartier i Europa, å skli ned irrelevans og glemsel.

I CDU/CSU derimot er det stort flertall for en ny GroKo, og det er jo ikke så rart, for dels er det de som har minst å tape på det, i motsetning til SPD. Og dels er det nå det eneste alternativet som vil gi en flertallsregjering med CDU/CSU i spissen. Det ingen av politikerne vil ha, er nyvalg. Man frykter at det vil kunne gi enda flere stemmer til AfD og et enda større tap for særlig SPD, men også for Merkels partiblokk.

Imens halter Tyskland videre med en vingeskutt forbundskansler og et forretningsministerium av en regjering uten evne til å ta vesentlig nye initiativer eller evne til å skape begeistring hos noen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOlympiska kommittén gräver idrottens grav
Neste artikkelNorge – storprofitør på folkemord
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).