Et flertall av tyske sosialdemokrater er imot en ny storkoalisjon

2

Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) gikk på sitt livs valgnederlag ved parlamentsvalget i september 2017. Partiet har derfor inntil nå erklært seg som motstander av å bli med i en ny storkoalisjon. Men da Angela Merkel mislyktes i å lage en såkalt Jamaica-koalisjon med FDP og De grønne har presset igjen blitt lagt på SPD. For å skape en fungerende flertallsregjering, sies det, må SPD endre oppfatning og bli med i en ny GroKo – Grosskoalition. Det er det ekstremt liten begeistring for i rekkene til det sosialdemokratiske partiet ifølge meningsmålinger i Tyskland.

Bare 27,9% av de spurte SPD-velgerne støtter et slikt forslag, mens 56,5% er imot. Hvis velgere får det som de vil, blir det ingen GroKo. Frykten er at SPD skal rakne enda mer. Partiet har vært Merkels juniorpartner og har fått betale for det. SPD ser nå 20%-merket fra undersida, og står i fare for å lide samme skjebne som mange av sine søsterpartier i Europa, å skli ned irrelevans og glemsel.

I CDU/CSU derimot er det stort flertall for en ny GroKo, og det er jo ikke så rart, for dels er det de som har minst å tape på det, i motsetning til SPD. Og dels er det nå det eneste alternativet som vil gi en flertallsregjering med CDU/CSU i spissen. Det ingen av politikerne vil ha, er nyvalg. Man frykter at det vil kunne gi enda flere stemmer til AfD og et enda større tap for særlig SPD, men også for Merkels partiblokk.

Imens halter Tyskland videre med en vingeskutt forbundskansler og et forretningsministerium av en regjering uten evne til å ta vesentlig nye initiativer eller evne til å skape begeistring hos noen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Det ener nok med en ny Gro-Ko.
  Nyvalg vil de ikke ha,noen av de store.
  Vinnerne her kunne fort bli -Populist-rasistene i AfD.
  Symptomatisk nok behandles disse kvaler internt hos de gamle maktpartier,og hos MSM overfor den eneste opposisjon -i Tysk presse langt mer åpent enn i den provinsialistiske -norske.
  I Die Welt kalles de fremadstormende høyrepopulistene for Den Femte Internasjonale.For dem handler det om anti-krigspropaganda ,ved ønsket om en multipolar verden.Ikke En Verden.

  Og SPD sliter med å finne en sak å kjempe for i en ny selvdestruktiv -koalisjon.En sak som kan peke seg ut er pensjonene.Og her aner vi konturene av et felles problem for alle «Velferdsstater.»:
  Det kan handle om en slags tvungen allmen minsteytelse,for å avhjelpe den stigende altersarmut-fattidom blant eldre.
  Problemet er ,der som her,at det alt finnes ordninger som er dyre å finansiere.Og skal de nye løfter innfris,må de gjøres behovsprøvde.Ellers vil noen få mer enn i dag,og summene overstige den økonomiske bærekraft.

  Vi kjenner det altfor godt ,også fra Norge.Prinsippene for velferd i den sosialdemokratiske og venstreopposisjonelle variant er-skal være-Universelle ordninger.Ikke stønad til verdig trengende.
  Dette har raknet ,for lengst.En ting er at det finnes garanterte minste sosialstøtte ordninger og trygder.Det kan de fleste forstå.Men når dette nå ikke lenger kan finansieres-nei-det går ikke likar no-så har man funnet et nytt prinsipp,som det skrytes av.:Progressiv Forskjellsbehandling.Når alle krumspring er forsøkt,ved å sende kommunale og statlige utgifter fram og tilbake,gjennstår det stor regninger.Til veier,skoler ,sykehus og -trygder.Disse utgiftene øker,når befolkningen øker-samtidig som fortjenestemarginene minker.
  Og mens Atenposten,Klassekampen og resten(e) av det liberale borgerskap fortvilt leter etter skjulte formuer å beskatte-så sendes regningene til de forhatte lønnsmottakere og skattebetalere-den hvite arbeiderklassen.

  Har de barn i skolen,kan de forvente -enten dårligere service eller tvangsoppblandede klasser.
  Er de pensjonister,får de utbetalingene sakte men sikkert nedmontert.

  Dette er noe alle som gidder kan se,om de åpner øynene.Det påstås hele tiden,at man tar fra de rike og gir til de fattige.Slik er det ikke .Man møter den destruktive kapitalisme med det samme gamle lavprotestantiske forsvar.
  Det er dårligere enn Frelsesarmeens «For Fattig og Rik.»Der forholder man seg til tilstandene ,og vil bare lindre nød.

  Sosialdemokratene og deres velvillige opposisjon vil mer.
  Både globale hensyn,og den lokale renovasjon,gjøres ved minituøs forutsigbarhet.Alle jordens fattige og minoriteter skal inn i varmen.Betalt av en svinnende arbeiderklasse og øvrig befolkning.

  Middelklassene vokner neppe,før kassa er tom.Da er det for seint å angre.Det beste man kan håpe på,er at krigen ikke kommer dem i forkjøpet.

 2. Tyskland står i en slags schizofren posisjon. Landet er medlem av EU samtidig som tysk eksport til land utenfor EU er større enn til land i EU (etter det jeg vet). Kina, USA, India etc er viktige land for tyske produkter særlig hvis man ser fremover (det vil finnes milliarder av konsumenter der ute). Det at feks Hellas ligger nede for telling gjør at eurokursen har blitt svekket og det er noe som er til fordel for tysk eksportindustri. Interessene til tysk eksportindustri er dominerende i Tyskland og Tyskland er igjen mest dominerende i EU (landet styrer vel i praksis EU-kommisjonen). Jeg vil påstå at globaliseringen bare fungerer så lenge det finnes økonomisk vekst i verden (dvs når etterspørselen er større enn produksjonen). Uten økonomisk vekst vil konkurransen i verdensøkonomien bli nådeløs og destruktiv. Land og bedrifter kan konkurrere hverandre nærmest til døde (pga overakkumulasjon). Ingen vil klare å styre det som foregår i verdensøkonomien under en slik krise. Tyskland kan bli tvunget til å velge mellom EU og WTO, det å satse på begge hester samtidig kan bli umulig i fremtiden. Skal vi tippe at hele EU vil gå i oppløsning på en stygg måte, dvs ingen myk landing? Og kanskje også USA vil gå i oppløsning pga fri flyt og nådeløs konkurranse innenfor WTO området? Den store vinneren blir vel Kina. Nyliberalistene forstår kanskje ikke selv hvor ekstreme de egentlig er, det de støtter (100% frihandel etc) vil i praksis kunne føre til vestlige lands undergang når den økonomiske vekst stagnerer eller faller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.