Et flertall av tyske sosialdemokrater er imot en ny storkoalisjon

0

Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) gikk på sitt livs valgnederlag ved parlamentsvalget i september 2017. Partiet har derfor inntil nå erklært seg som motstander av å bli med i en ny storkoalisjon. Men da Angela Merkel mislyktes i å lage en såkalt Jamaica-koalisjon med FDP og De grønne har presset igjen blitt lagt på SPD. For å skape en fungerende flertallsregjering, sies det, må SPD endre oppfatning og bli med i en ny GroKo – Grosskoalition. Det er det ekstremt liten begeistring for i rekkene til det sosialdemokratiske partiet ifølge meningsmålinger i Tyskland.

Bare 27,9% av de spurte SPD-velgerne støtter et slikt forslag, mens 56,5% er imot. Hvis velgere får det som de vil, blir det ingen GroKo. Frykten er at SPD skal rakne enda mer. Partiet har vært Merkels juniorpartner og har fått betale for det. SPD ser nå 20%-merket fra undersida, og står i fare for å lide samme skjebne som mange av sine søsterpartier i Europa, å skli ned irrelevans og glemsel.

I CDU/CSU derimot er det stort flertall for en ny GroKo, og det er jo ikke så rart, for dels er det de som har minst å tape på det, i motsetning til SPD. Og dels er det nå det eneste alternativet som vil gi en flertallsregjering med CDU/CSU i spissen. Det ingen av politikerne vil ha, er nyvalg. Man frykter at det vil kunne gi enda flere stemmer til AfD og et enda større tap for særlig SPD, men også for Merkels partiblokk.

Imens halter Tyskland videre med en vingeskutt forbundskansler og et forretningsministerium av en regjering uten evne til å ta vesentlig nye initiativer eller evne til å skape begeistring hos noen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.