Det har aldri vært funnet så lite olje siden 1940-tallet

0

Oljeindustrien fant i 2016 så lite olje at man må tilbake til 1940-tallet for å finne like små funn i løpet av et år, skriver oilprice.com.

The global oil industry has discovered less than seven billion barrels of oil equivalent so far this year—a drop-off from the 8 billion boe discovered last year. Last year’s total was the lowest since the 1940s. The 2017 figure is down by more than half from the 15 billion boe discovered in 2014-2015, and down sharply from the 30 billion boe discovered in 2012.

De små funnene skyldes ikke minst at de store oljeselskapene har redusert sin leteaktivitet tre år på rad etter oljeprisfallet i 2014.
«Vi har ikke sett noe liknende siden 1940-tallet,» sier Sonia Mladá Passos, som er senioranalytiker hos Rystad Energy.

“The discovered volumes averaged at ~550 million barrels of oil equivalent per month. The most worrisome is the fact that the reserve replacement ratio* in the current year reached only 11% (for oil and gas combined) – compared to over 50% in 2012.”

(Reserve replacement ratio vil si et mål på den mengden oljeekvivalenter som blir funnet i forhold til den mengden som blir forbrukt. 2006 var siste år verdens funn nådde 100%.)

Rystad sier også at den mengde oljeekvivalenter som blir funnet per nye felt også gikk ned i 2017. For eksempel var det gjennomsnitlige funnet i 2012 på 150 millioner toe, mens det i 2016 var på bare 100 millioner toe, altså et fall på 33%.

Oilprice.com skriver at de svake funnene kan bety «et gapende hull» i den framtidige forsyninga. Siden det tar mange år å utvikle et felt fra funn til produksjon, vil ikke knappheten bli merket umiddelbart. Men om noen år vil den bli svært merkbar.

“While there have been some notable successes this year, we have to face the fact that the low discovered volumes on global level represent a serious threat to the supply levels some ten years down the road,” sier Passos på vegne av Rystad Energy.

Og fortsatt er det ingenting som tyder på at «alternativ energi» vil kunne erstatte fossil energi i overskuelig framtid.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelCataluña: Rajoy jugó alto y perdió
Neste artikkelArgentina i uppror mot pensionsförsämringar
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).