Om kildebruk og tullprat

19
John Færseth har gjort seg til en slags "kjendis" på boka KonspiraNorge

I en diskusjon på NRKs program Verdibørsen forsøkte skribenten John Færseth å kople steigan.no til høyreorienterte blogger og kilder. (Programmet ble tatt opp 16. november og sendes 18. november på P2.) Diskusjonen skulle egentlig handle om George Soros, men Færseth prøvde å få den til å handle om noe annet.

Påstander om kildebruk

I programmet sier Færseth blant annet at steigan.no baserer seg på kilder som Alex Jones (i Infowars). Jeg sa at jeg praktisk talt aldri brukte Infowars som kilde, men Færseth insisterte på at dette var vanlig.

Jeg har derfor undersøkt databasen til steigan.no. Der finnes det referanse til mer enn 40.000 kilder fordelt på 4500 artikler. Jeg finner tre artikler der jeg refererer til Infowars, en i 2013, en i 2014 og en i 2015. Det kan ikke akkurat kalles hyppig. Men det er også interessant å se hva som er innholdet i disse referansene. La oss se på det:

Denne artikkelen: Hva hendte på veien til Damaskus? Her henvises det til Infowars med opplysningen om at Kina hadde sendt et marinefartøy til Middelhavet. Det samme skrev World Affairs og andre kilder. Alt tyder på at Infowars hadde rett.

Denne artikkelen: Et sporløst liv, med informasjon om at privatlivet er under angrep fra de multinasjonale selskapene under slagordet «The end of Privacy».

I artikkelen i Infowars som det vises til, er Googles sjef Eric Schmidt sitert slik:

With your permission, you give us more information about you, about your friends, and we can improve the quality of our searches. We don’t need you to type at all. We know where you are. We know where you’ve been. We can more or less know what you’re thinking about.

Dette stammer fra et intervju med Schmidt, som er publisert i den liberale nettavisa The Atlantic. Sitatet er korrekt gjengitt og det er sant at de multinasjonale selskapene snakker om The end of privacy, og gjør sitt ytterste for å kontrollere privatlivet vårt.

I denne artikkelen: Flyktningekrisa er imperialismens krise, finnes referansen til Infowars inne i et sitat fra en artikkel av en kanadisk kommunist som skriver at:

Under the cloak of the United Nations, Western imperialism, using the pretext of protecting the people of Libya from Gaddafi’s murderous rule, launched airstrikes on Libya and allied themselves with al-Qaeda in the Islamic Maghreb and other Libyan extremists.

I dag er det lett å dokumentere at dette er sant. For eksempel: Terrorbombinga mot ungdomskonserten i Manchester i vår ble gjennomført av jihadister som hadde fått hjelp av MI6 til å organisere seg for å utføre terror i Libya.

Det som står i referansen fra Infowars i dette tilfellet er uomtvistelig sant.

For å summere opp:

Det er usant og grovt misvisende når John Færseth forsøker å gi inntrykk av at steigan.no har for vane å sitere Infowars. Dette er bare et nokså ubehjelpelig forsøk på guilt by association.

Men ikke bare det: De få tilfellene der undertegnede har sitert Infowars, er i alle tre tilfellene kontrollerbart sanne.

Vår kildebruk

Og mens vi er i gang:

Jeg har sitert den israelske avisa Haaretz i 39 artikler og Jerusalem Post i 34 artikler. Gjør det meg til sionist? Jeg har sitert Financial Times i 163 artikler. Gjør det meg til tilhenger av britisk finanskapital? Den ukrainske pro-Maidan-avisa Kyiv Post er sitert i 62 artikler. Aftenposten i 200. NRK i 257 artikler. Der Spiegel i 174.

Konklusjon: Påstanden til Færseth er faktisk det rene sludder.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Veldig interessant, og sier mye om denne John Færseth. Jeg går ut fra at du sender ovenstående artikkel til NRK med krav om at påstanden til Færseth dementeres eller liknende.

 2. Er Færseth ute etter å diskreditere noen som viser til politisk-ukorrekte kilder?

  Er vi på vei dit at sannhet er blitt ensbetydende med å henvise til de politisk korrekte kildene, slik som NrK, Aftenposten, Washington Post, New York Times osv. osv?

 3. Et annet interessant spørsmål til NrK hadde vært om NrK deler NATOs verdier, med hensyn til å ivareta og promotere vestlige verdier?

 4. Flott Pål. Ta denne tullebukker for hva han er verdt. Disse folka skall ikke komma unna med sine usannheter og propagandistiska utsagn uten motstand.

 5. Jeg hørte det tidligere intervjuet med John Færseth i Verdibørsen. Og selv om programlederen der ikke stilte et eneste ktitisk spørsmål, hadde ikke Færseth et eneste fakta å gjengi som støttet hans syn på Soros. Det virket som han ikke hadde undersøkt noe av det Soros har holdt på med, bare slukt det som er kjørt fram som profilering av Soros.

 6. «kildebruk og tullprat”er en ting men jeg savner debatten om hvilke nyheter som presenteres. Makten å forme nyhets bildet som mennesker leser og ser. VG eks vs Steigan.no kontra konkurranse,maktfordelingsprinsippet og demokrati. ++ annonse penger og eiende som er variabler som spiller inn på nyhetsbildet;) Hva mer?

 7. Herr Færseth er en slik person,som tidligere var i min omgangskrets.
  Ingen av oss var noe særlig smarte.Men jeg lærte da å ta i betraktning.
  Att jeg ikke var velsignet med stor viten.
  Han minner meg veldig på en kar som gav gode råd.
  I ett festelig lag,var det en heller godt polstret dame.

  Som spurte hvordan få større bryster
  Jo det er da enkelt,sier denne karen da.Det er bare å gni noe tolettpapir mellom brystene hver dag.
  Som idioter flest så vi da ikke noen samenheng i disse påstandene.
  Skrullig,idiot og mere til,var ord han ble møtt med.
  Høytidlig reiser han seg opp å brøler.Det er dere som er idioter.
  Hun har da tørket seg i ræva hver dag i mange år.
  Så se da for F….en.Har dere sett større rompeballer?

 8. Er det ikke mulig å få nettstedet faktisk.no (eller hva det nå heter) til å faktasjekke boken til John Færseth og det han uttaler til media? Alle faktabøker i Norge bør jo faktasjekkes og spesielt de som omhandler konspirasjonsteorier og politiske spørsmål.

  • Du vil at de politiske aktivistene/okkultistene i faktisk.no skal «faktasjekke» boken til sin egen kompis og ordensbror fra Ordo Templi Orientis? Hva slags «fakta» forventer du at de «avdekker»?

 9. John Færseth har tatt/fått en rolle som debunker av konspirasjonsteorier og er blitt en av norske mainstream-medias mest benyttede eksperter på dette området. Færseths mål med boka var først og fremst å befeste sin posisjon som «ekspert» på konspirasjonsmiljøer, slik at hver gang det kommer fram saker som dreier inn på tradisjonelle konspirasjonstemaer så vil media sin første reaksjon være å kontakte Færseth for å få en tolkning av det.

  Alex Jones har samme rolle som John Færseth, distrahere, omdirigere, og er gatekeepers for sin port. Alex Jones er forresten en zionistisk shill, akkurat som Breitbart, Document, Frieord, Pegida, Nordfront osv. Siden John Færseth har tatt rollen som debunker og jobber med/for MSM så er han de facto også Zionistisk eller jobber direkte eller indirekte for dem. Slike mennesker vil ikke bruke logikk eller sannheter som verktøy, men forskjellige former for taktikker og propaganda.

 10. Hvorfor kom ikke min kommentar gjennom deres sensur? Var det om John Færseth? Eller var det sionisten Alex Jones? Eller hvor mye makt sionistene har? Eller at Færseth, Jones, Frieord, document osv jobber mot samme mål?

 11. «Om kildebruk og tullprat»

  Go get ’em, Steigan !-)

  Det er alt for mye og mange av dem i norske hovedmedier.

  Ren, skjær desinformasjon i strid med lettkontrollerte fakta serveres som udiskutable sannheter. Og motsies disse mediene, reagerer de gjerne og uhemmet med å være ufine.

  Slik Klassekampen var mot Ny Tid, da en 9-11 artikkel fikk KK til å slutte med Ny Tid som ukentlig vedlegg. Smålig av KK, så klart. Som dokumentert av Ny Tid og Steigan.no, var Klassekampens kritiske påstander tullprat.

  Hovedslutningen blir da at Klassekampen kastet ut Ny Tid fordi de våget å ta opp emnet 9-11 og WTC7.

  Stort sett alt f.eks. NRKs Morten Jentoft i Moskva sier, viser til og insinuerer om Russland er sterkt urepresentativt for konteksten til hendelsene. Mao. Jentoft ljuger, og vet om det.

  Vi kan trøste oss med at USA-NATO har tapt (krigen på «The Grand Chessboard» til Zbig Brzinzski), og Russland-Kina holder på å bygge ut et gigantrike utenfor dollar-kontroll. Heldigvis er Russland Norges nabo, og er trolig interessert i å handle med oss uten territoriale ambisjoner. (Russland har nok med å bygge ut eget land og har ikke behov for erobringer).

  *

  Har ellers vanskelig for å skjønne poenget med «å kople steigan.no til høyreorienterte blogger og kilder», så klart «venstreorientert» som Steigan regnes som. Unntatt om det er for å sverte. Her blir det altså forsøk på å koble Steigan.no til politisk ekstremisme som illegitimt fenomen, mer enn til høyreekstreme, for så å fordømme begge kategoriet som «ekstremisme». Har hørt det før – vanlig teknikk for å fremme usaklighet.

  Dette er altså ren skittkasting for å se hva som blir hengende fast, fra Færseth.
  – Og NRK er gjerne med på leken. Merk det.

  Gleder meg til å høre programmet lørdag 18. kl. 08.03 – «P2s magasin for etikk og livssyn»
  Se/hør på https://radio.nrk.no/serie/verdiboersen/MKRV17016417/18-11-2017

  Færseth blir neppe levnet mye ære når Steigan sier fra. 😉

  Det skal bli godt å høre på. For slagferdig saklig forsvar mot desavouerende hovedmedier høres altfor sjelden. ;-]

 12. Rett skal være rett: Det er ikke Færseth som har skiftet ståsted, det er det derimot mange på venstresida som er i ferd med.

  Færseth står får den samme velkomstkulturen som den generelle norske venstreside har forfektet siden 80-tallet.

  Nå først i de siste årene har det sneket seg inn en ambivalens blant venstreorienterte: Kanskje ikke-vestlig innvandring, og islam spesielt, er så feiende flott og berikende allikevel.

  Det gir seg mange overraskende utslag, som at Steigan følger Alex Jones.

 13. Jeg er glad Steigan tar igjen og setter mannen på plass !!
  Disse folkene har hatt hegemoni lenge nok og de trenger å vite at de babler !!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.