Et sporløst liv

0

Et sporløst liv

Organisasjonen Finans Norge mener nordmenn kun bør betale med kort, mobiltelefon eller på nett og håper vi er uten kontanter allerede i 2020. Partiet Venstre advarer mot dette og Guri Melbye (V) sier:

Det må være mulig å kunne betale for varer og tjenester uten å registrere seg. I dag er den muligheten aller best ivaretatt ved at det er mulig å bruke kontanter.

For en gangs skyld må jeg gi Venstre et viktig poeng. Ikke bare finansnæringa, men også all verdens overvåkere har en stor våt drøm om å få registrert absolutt alt vi foretar oss. Heldigital betaling vil gjøre at vi kan spores ned til den minste detalj. Det blir ikke et eneste lite sprell du kan foreta deg uten at Storbror har full oversikt. Og ikke bare Storebror, men også all verdens småbrødre. Wall Street Journal skrev alt i 2011 om overvåkingsutstyr som hyllevare som nær sagt hvem som helst kan skaffe seg.

Stingray mobilsporer kan følge en mobiltelefons bevegelser sjøl når den ikke er i bruk. Den kan sikkert også utvikles til å spore betalinger foretatt med mobiltelefon. Appel og Google har som kjent avansert programvare som kan spore alt vi gjør digitalt, og de deler det rikelig med selskaper som kan betale for det – og med amerikansk etterretning. Visa og MasterCard kartlegger ikke bare alle våre betalinger, men de selger disse dataene til seksper som vil sende reklame til oss.

Den globaliserte eliten snakker allerede entusiastisk om The End of Privacy – Slutten på privatlivet,og dette har vært tema på de to siste Bilderberg-konferansene.

Så det er all grunn til å applaudere Venstres parole om et sporløst liv. Men vil de gjøre noe med det i praksis?

Forrige artikkelÄr Amnesty verkligen oberoende?
Neste artikkelGruvearbeiderne i Donetsk: – Hjelp oss å få slutt på krigen og stoppe fascistene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).