Faktisk: Helt usant

0

Den såkalte faktasjekkeren Faktisk.no, som påstår at den kan skille mellom sant og usant og en gang for alle slå fast hva som er sant og usant, har vist seg å være et politisk redskap. Faktisk.no har gjennomgått en artikkel av Eva Thomassen Herlandrapporten og mener å konkludere med at den er Faktisk helt feil.

Påstand
«Millions in Norwegian aid are transported illegally into Syria. None of the relief agencies will account for who the recipients of the millions in tax money are, or what they are used for. »
Konklusjon

Norske hjelpeorganisasjoner som mottar offentlig støtte til arbeid i Syria rapporterer detaljert til Utenriksdepartementet om hvor pengene brukes og hvem som mottar hjelpen. Sikkerhetssituasjonen i landet gjør imidlertid at de er tilbakeholdne med å rapportere offentlig om detaljene rundt dette, men det er helt feil å si at de ikke vil redegjøre for pengebruken og å antyde at pengene går til al-Qaida.

Problemet er at det er Faktisk.no som gjør seg bort. Deres konklusjon er Faktisk helt usann.

Det er ikke sant at norske bistandsorganisasjoner kan redegjøre eller har redegjort om hvor pengene brukes og hvem som mottar midlene. I et svar fra Norsk Folkehjelp til UD går det fram at pengene går til et område som er totalt kontrollert av terroristene i HTS.

Et selvavslørende svar fra Norsk Folkehjelp til UD. Her går det fram at terroristene i HTS kontrollerer det området de sender penger til. De dekker seg bak at deres forsendelser går til lokale råd (LC). Men hvor naive er NF og UD? Hvem tror de kontrollerer de lokale rådene der HTS har total militær kontroll?

Hvem er HTS? Det er Hay’at Tahrir al-Sham, Dette er ei gruppe som er oppstått gjennom sammenslåing av al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria, og blant annet al Zinki, bevegelsen, de som skar hodet av den palestinske guttungen på eget videoopptak. Men de facto er HTS ikke stort annet enn al-Qaida under et annet navn. Det er altså til al-Qaida-kontrollert område Norsk Folkehjelp etter eget utsagn har sendt norske skattepenger. Vel å merke uten kvittering og uten å kunne redegjøre for hvem som er sluttmottaker.

Når Faktisk.no så hevder at Eva Thomassens artikkel er «Faktisk helt feil», viser de enten en utrolig journalistisk sløvhet, eller de driver et bevisst politisk spill, der de med vilje ser bort fra faktiske forhold for å få NGOenes og UDs propaganda til å stemme. Det er ikke godt å vite hva som er verst.

 

Les også Eva Thomassens svar.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIngen av hjelpeorganisasjonene kan redegjøre for hvor Syria-pengene er gått
Neste artikkelBistandsmidler til opprørskontrollerte områder i Syria: Hvor går pengene egentlig?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).