Faktisk: Helt usant

0

Den såkalte faktasjekkeren Faktisk.no, som påstår at den kan skille mellom sant og usant og en gang for alle slå fast hva som er sant og usant, har vist seg å være et politisk redskap. Faktisk.no har gjennomgått en artikkel av Eva Thomassen Herlandrapporten og mener å konkludere med at den er Faktisk helt feil.

Påstand
«Millions in Norwegian aid are transported illegally into Syria. None of the relief agencies will account for who the recipients of the millions in tax money are, or what they are used for. »
Konklusjon

Norske hjelpeorganisasjoner som mottar offentlig støtte til arbeid i Syria rapporterer detaljert til Utenriksdepartementet om hvor pengene brukes og hvem som mottar hjelpen. Sikkerhetssituasjonen i landet gjør imidlertid at de er tilbakeholdne med å rapportere offentlig om detaljene rundt dette, men det er helt feil å si at de ikke vil redegjøre for pengebruken og å antyde at pengene går til al-Qaida.

Problemet er at det er Faktisk.no som gjør seg bort. Deres konklusjon er Faktisk helt usann.

Det er ikke sant at norske bistandsorganisasjoner kan redegjøre eller har redegjort om hvor pengene brukes og hvem som mottar midlene. I et svar fra Norsk Folkehjelp til UD går det fram at pengene går til et område som er totalt kontrollert av terroristene i HTS.

Et selvavslørende svar fra Norsk Folkehjelp til UD. Her går det fram at terroristene i HTS kontrollerer det området de sender penger til. De dekker seg bak at deres forsendelser går til lokale råd (LC). Men hvor naive er NF og UD? Hvem tror de kontrollerer de lokale rådene der HTS har total militær kontroll?

Hvem er HTS? Det er Hay’at Tahrir al-Sham, Dette er ei gruppe som er oppstått gjennom sammenslåing av al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria, og blant annet al Zinki, bevegelsen, de som skar hodet av den palestinske guttungen på eget videoopptak. Men de facto er HTS ikke stort annet enn al-Qaida under et annet navn. Det er altså til al-Qaida-kontrollert område Norsk Folkehjelp etter eget utsagn har sendt norske skattepenger. Vel å merke uten kvittering og uten å kunne redegjøre for hvem som er sluttmottaker.

Når Faktisk.no så hevder at Eva Thomassens artikkel er «Faktisk helt feil», viser de enten en utrolig journalistisk sløvhet, eller de driver et bevisst politisk spill, der de med vilje ser bort fra faktiske forhold for å få NGOenes og UDs propaganda til å stemme. Det er ikke godt å vite hva som er verst.

 

Les også Eva Thomassens svar.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.