F35 truer nasjonal suverenitet

0

Datamengden som Norges nye F-35-fly samler inn og videresender til produsentens servere i USA, får anskaffelseslandene – inkludert Norge – til å reagere. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa skriver videre:

Flyene er satt opp til å sende data automatisk etter hver flyging til produsentens  servere i Fort Worth i Texas gjennom det verdensomspennende nettverket ALIS (Autonomic Logistics Information System, journ.anm).

– Blant annet på grunn av nasjonale hensyn er det behov for et filter hvor nasjonene kan utelukke sensitive data i datastrømmen som deles i systemet tilbake til produsenten Lockheed Martin sier, Lars Gjemble, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, til ABC Nyheter.

Ikke bare har USA presset og lokket sine vasaller til å kjøpe et rådyrt kampfly som de ikke trenger, men produsenten Lockheed Martin får altså gjennom flyet tilgang til data om brukerlandene som de ikke ønsker å gi fra seg. Dette er såpass alvorlig at brukerlandene «frykter for sin suverenitet», som ABC Nyheter skriver. Det vises til en artikkel i Flight Global der det heter:

A spokeswoman for the Italian air force tells FlightGlobal that by the end of this year an Italian firm will implement a hardware filter for the ALIS data traffic, followed by an enhanced software solution in 2018. The solution will automatically block messages and data the country does not wish to send, the spokeswoman says. Each partner is able to modify its JSF system to protect its sovereign data, she adds.

“Italy, in [this] specific case, wants to preserve its sovereignty on some information, avoiding any unnecessary disclosure,” she says. “In order to do so, like other partners do, Italy took some actions to grant an effective use of the weapon system, without disclosing some data that are deemed sensible.”

I artikkelen nevnes Australia, Italia og Norge blant de landene som er bekymret for sin suverenitet på grunn av datasystemene i F35 og den måten de overfører sensitiv informasjon til Lockheed Martin på.

– Norge har inngått et samarbeid med Italia om å fellesfinansiere anskaffelsen og driften av et laboratorium der vi selv kan legge inn nasjonale sensitive data, slik vi i dag gjør på F-16, sier Lars Gjemble til ABC Nyheter.

Kritikerne av F35 er mange, og det snakkes, også i USA, om at flyet er «a trillion dollar mistake», slik Bloomberg skriver, riktigmok med et spørsmålstegn etter, og at programmet umiddelbart burde skrinlegges, som en annen kritiker skriver.

En Pentagon-rapport kom i 2016 med en knusende kritikk av F35. US Air Force ønsket å erklære flyet kampklart, men rapporten sier at dette er altfor tidlig. Tidsskriftet Fortune skriver:

The Director of Operational Test and Evaluation (DOT&E) report cites a myriad of problems with the F-35, spanning design issues that negatively impact its aerodynamics in flight to countless software bugs buried in the F-35’s eight million lines of code.

Rapporten sier at et omfattende salg av flyet tidligst kan skje i 2022. Takket være våre servile norske politikere er Norge det landet i verden som investerer mest per innbygger i dette prosjektet.

Og alt tyder på at det er en flygende kalkun, hvor det med flygende er det usikre leddet. USAs militærplanleggere og produsenten Lockheed Martin har kjørt seg helt bort i dette prosjektet.

Norge er det landet i verden som investerer mest per innbygger i dette prosjektet.

f35 innb

Vi er også det landet som kjøper flest F35 i forhold til folketallet.

f35 antall
I forhold til folketallet er Norge det landet som satser aller mest på F35.

Og så viser det seg altså i tillegg at vi har kjøpt et fly som spionerer på oss så grovt at sjøl «Forsvarsdepartementet» reagerer. Godt jobba!

Forrige artikkelNATOs planer for «overtalelse og påvirkning av media»
Neste artikkelIskald vind fra fortida
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).