Vil Kina lansere petroyuan om kort tid?

9

De siste årene har Kina tatt en lang rekke skritt som peker i retning av et oppgjør med dollarens dominerende rolle i verden og et nytt internasjonalt valutasystem. Nå ryktes det at Kina er klar til å ta et stort strategisk sprang framover gjennom å lansere en petroyuan. Ryktene går ut på at det vil skje i løpet av to måneder.

Dagnes internasjonale valutasystem er basert på petrodollar. Etter en avtale mellom USA og Ssudi-Arabia skulle det arabiske oljediktaturet bruke sin innflytelse til å sikre at verdens oljehandel måtte skje i dollar. Siden olje er strategisk råvare nummer én og alle land må kjøpe olje, ble også alle land nødt til å kjøpe dollar og ha en reserve av dollar å handle med. Dermed kunne The Fed i USA trygt trykke så mange dollar som man måtte ønske uten risiko. Det ville alltid være avsetning på dollar uansett.
Nå står dette systemet for fall.

Kina, som er verdens største oljeimportør, planlegger å lage et nytt prissystem for olje, der det svarte gullet skal prises i yuan i stedet for i dollar. Den nye prismekanismen skal antakelig også forankres i gull via såkalte «futures» kontrakter i Shanghai. I Kina sies det at dette trekk vil komme snart og at Kina vil «handle raskt».

Noen observatører er skeptiske til dette, ikke minst fordi yuan ikke er fulstendig konvertibel.

Men dette skjer samtidig med at Saudi-Arabia legger ut oljeselskapet Aramco på børs og der det sies at de kinesiske oljegigantene vil være aktuelle investorer. Rapporter sier at Kina prøver å få Saudi-Arabia til å godta kontrakter i yuan. En sterk kinesisk posisjon i Aramco kan være det som skal til for å vippe saudierne over fra dollar til yuan.

Venezuela, som har verdens største oljereserver, har sagt at de ønsker seg bort fra petrodollaren og kan tenke seg å handle i yuan. Russland skriver stadig nye kontrakter i rubel eller en annen valuta som ikke er dollar.

Andre som har ymtet om å skrote dollaren i sin oljehandel har møtt en heller ublid skjebne, spesielt Saddam Hussein og Gaddafi. Men Kina er ikke Irak eller Libya. USAs muligheter for å ta mottiltak er ikke så mange og krig mot Kina er ikke en av dem – foreløpig.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Tatt i betraktning China’s over altfor lang tid økende innenlandsgjeld, som neppe ser noen fallende trend de nærmeste 5-8 år, burde en nok fortsatt holde seg til dollar. Riktig nok er deres utenlandsgjeld liten, samt at de har store valutareserver, vil dette nok utad kunne demme opp for noe av risikoen i innenlandsgjelden, men altfor mye tyder fortsatt på at deres økonomi ennu ikke helt er i «samkjør» med vår etablerte vestlige økonomi.

  Derimot å omsette olje i gull, burde være mer stabiliserende, -;).

 2. Jeg leste nylig at 2/3 av verdenshandelen fremdeles gjøres opp i dollar. USA og dollarens posisjon har vært veldig sterk og mer enn bare olje. Men nå går det likevel mot slutten for dollarens hegemoni slik det tidligere gikk med britisk pund.

  Dollar er ikke gullbasert, men er basert på olje (og USAs militærmakt).
  Norske kroner er ikke gullbasert, men er basert på dollar.

  Skal en norsk regjering hente penger fra oljefondet, må feks verdipapirer i fondet selges i verdensmarkdet. Dette kan gi en dollarinntekt, deretter må disse dollars veksles om til norske kroner i det internasjonale valutamarkedet for at pengene skal kunne brukes i Norge. Denne omveksling til norske kroner kan blåse opp norsk vekslingskurs. Alt dette er ganske problematisk og kan svekke norsk økonomi. Håper at noe slikt kan bli bedre hvis petrodollar erstattes av petroyuan. Altså et nytt internasjonalt valutaregime (feks ved å foreta en slags swap av penger direkte fra petroyuan til norske kroner uten omveksling i verdensmarkedet).

  • Tillit til valuta er problemet i dagens system der pengerøkning er standard. Dagens valuta blir utkonkurret av noe som har mer substans. I sum interessant at vi har senket renten til nære null i et kredittbasert monetært system som bygger på tillit og som befolkingen ikke har kunskap om. Det uten en demokratisk diskusjon;)

   Alternativ kommer men hva som blir ny standard det vet ikke noen.. Mye makt i å sette den nye standarden…

   http://m.julianliebeck.blogg.no/1508510383_cryptocurrency_kort_forklart.html

 3. Har flere lagt merke til en aldri så liten økning i anti-kinesiske nyheter i det siste? Akkurat nå så jeg en artikkel om kinesisk statsstøttet doping, med en varsler som ‘forteller alt’. – det minner meg litt på hvordan pressekampanjen mot Russland.startet for et par år siden.

  • Ja, samme oppskrift og samme tyske tv-kanal som står bak «avsløringene», også denne gang helt uten beviser. Bare påstander fra «avhoppere»/»varslere».

   De russiske avhopperene/»varslerene» (Den dopingtatte Yuliya Stepanova og hennes mann) ble betalt 30.000 dollar av WADA for sine påstander.

   WADA anbefalte at alle Russere skulle bli utestengt fra OL i Rio, bortsett fra den dopingtatte Stepanova, som de mente burde få delta under et nøytralt flagg.

   Om Saudi-Barbaria begynner å selge olje i annen valuta enn dollar er det vel ikke lenge til at vesten begynner å innføre sanksjoner mot landet for brudd på menneskrettigheter som vi stort sett har ignorert frem til nå…

 4. «Andre som har ymtet om å skrote dollaren i sin oljehandel har møtt en heller ublid skjebne, spesielt Saddam Hussein og Gaddafi. Men Kina er ikke Irak eller Libya. USAs muligheter for å ta mottiltak er ikke så mange og krig mot Kina er ikke en av dem – foreløpig.»

  Norge kunne jo prøve …? (-Man kunne jo kanskje arrestere en snekker, som Øverland skal ha sagt på Grini)

  Alternativet blir å følge storebror til den siste hvile og ikke komme seg hjem igjen fra den begivenheten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.