Saudi-Arabia beordret angrepene på Damaskus i 2013

14

18. mars 2013 ble hjertet av Damaskus, presidentpalasset og flyplassen i byen angrepet med tungt skyts. Angrepet markerte toårsdagen for det angivelige opprøret i Syria. Det var Saudi-Arabia og prins Salman bin Sultan personlig som ga ordre om angrepet. Han ba opposisjonen om å «fyre opp Damaskus» og «legge flyplassen flat».

Dette går fram av et hemmelig dokument fra USAs National Security Agency (NSA) som er lekket av Edward Snowden.

Saudi-Arabia sendte 120 tonn våpen til «opposisjonen» for at jihadistene skulle gjennomføre angrepet, noe de også gjorde. Etter angrepet uttrykte Saudi-Arabia seg «svært fornøyd» med resultatet. USA var blitt informert om angrepet tre dager før det skjedde.

Det er liten tvil om at dokumentet er autentisk og at dette er det som faktisk skjedde. Det gir et avslørende innblikk i dynamikken i intervensjonskrigen mot Syria.

Oljediktaturenes krig

Krigen mot Syria har hele tida vært et prosjekt drevet fram av oljediktaturene i Gulfen med Saudi-Arabia i spissen. Det som angivelig var et «folkelig opprør» mot «diktatoren Assad» har vært og er en intervensjonskrig finansiert av oljepenger fra disse statene.

Et halvt år etter det saudistyrte angrepet på Damaskus informerte USAs utenriksminister John Kerry Kongressen om at arabiske stater hadde tilbudt å betale alle kostnadene for en USA-intervensjon i Syria.

“In fact, some of them have said that if the United States is prepared to go do the whole thing the way we’ve done it previously in other places, they’ll carry that cost,” … “That’s how dedicated they are at this. That’s not in the cards, and nobody’s talking about it, but they’re talking in serious ways about getting this done.»

President Barack Obama var uvillig til å bli dratt direkte inn i krigen i Syria. Det var oljestatene i samspill med neocons i USA, og da i første rekke en mann som John McCain, som presset på for en intervensjon allerede tidlig i 2011. I 2013 reiste McCain illegalt til Syria og hadde møter med ledende jihadister, noe han også offentliggjorde på Twitter. Og Saudi-Arabia la direkte press på Washington.

Presset virket og i 2011 dannet USA sammen med Frankrike, Qatar, Saudi-Arabia og Qatar det de kalte Friends of Syria, som offisielt stilte kravet om å fjerne Assa. Norge og den rødgrønne regjeringa sluttet seg til dette.

Olje og gass

Som Robert F. Kennedy jr skrev i Politico, viser saudiarabiske etterretningsdokumenter publisert av WikiLeaks at landet sammen med Tyrkia og Qatar bevæpnet, trente og finansierte de jihadistiske militsene i Syria. Qatar, som ønsket en gassledning fra Gulfen gjennom Syria, hadde mest å vinne, investerte 3 milliarder dollar i «opprøret» og inviterte Pentagon til å trene opprørere på USA-basen i Qatar.

Qatar, som deler gassfeltet South Pars / North Dome med Iran, gikk i 2000 inn for å bygge en gassrørledning gjennom Saudi-Arabia, Jordan, Syria og Tyrkia. En slik rørledning ville gi gassprodusentene i Gulfen, og særlig Qatar, et sterkt grep over energiforsyninga til Europa. Qatar ville investere 10 milliarder dollar i dette prosjektet. Hemmelige dokumenter fra USA, Saudi-Arabia og Israel indikerer at forberedelsene til krig mot Syria startet da Bashar al-Assad sa nei til Qatars planer. Ifølge WikiLeaks begynte CIA å finansiere opposisjonsgrupper i Syria i 2009.

Stedfortrederkrig som ledd i Den lange krigen

Allerede i 2008 hadde Rand Corporation på vegne av US Army anbefalt at USA og deres lokale allierte kunne bruke jihadister for å føre en stedfortrederkrig i Syria. Rapporten har den talende tittelen «Unfolding the Future of the Long War».

Rand kaller denne strategien for «Splitt og hersk».

Divide and Rule focuses on exploiting fault lines between the various Salafi-jihadist groups to turn them against each other and dissipate their energy on internal conflicts.

RAND mente at dette ville være en billig måte for USA for å svekke sine motstandere og kjøpe seg tid i den lange krigen. (side xvi)

I 2014 skrev Hillary Clintons nære medarbeider John Podesta til sin sjef: «the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL and other radical Sunni groups in the region.»

Saudi-Arabias prins Saud al-Faisal kom med en åpeninnrømmelse til John Kerry at hans land skrev Financial Times:

After the Iraqi city of Mosul fell to a lightning Isis offensive in 2014, even the late Prince Saud al-Faisal, the respected Saudi foreign minister, remonstrated with John Kerry, US secretary of state, that “Daesh [Isis] is our [Sunni] response to your support for the Da’wa” — the Tehran-aligned Shia Islamist ruling party of Iraq.

Den saudiarabiske utenriksministeren Saud al-Faisal sa altså rett ut til John Kerry at det var oljediktaturet sjøl som har skapt IS.

I 2014 viste Seymour Hersh hvordan våpen fra CIA ble kanalisert inn i Syria ved hjelp av Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar.

Brikkene faller på plass

Den siste informasjonen om at Saudi-Arabia og prins Salman personlig ga ordre om og sørget for våpen til angrepet på Damaskus i 2013 kompletterer bildet. I motsetning til den offisielle fortellinga om «det folkelige opprøret mot diktatoren Assad» ser vi en langvarig imperialistisk plan drevet fram av oljediktaturene i samarbeid med det militær-industrielle komplekset i USA for å knuse Syria. Det blir også mer og mer klart at Israel har vært en skjult partner i dette spillet, noe vi også ser i den stadig tettere alliansen mellom Tel Aviv og Riyadh.

Intervensjonsmaktene har hatt ulike agendaer, men sammenfallende interesser.

Og til å selge inn prosjektet har de hatt ei presse og medier som eies av de samme kreftene som eier våpenindustrien, eller som danser etter deres pipe. Og naive venstreorienterte har gått rett på limpinnen og støttet det de har trodd har vært et «folkelig opprør», mens de i virkeligheten har applaudert for CIAs og oljediktaturenes krig. Det er på tide at de våkner.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Sannheten,skjult bak tåkeprat.Slik nattens mørke,skjuler tyven.Slik er det.Vi EU,NATO,USA og mange fler.Er en del av denne løgnen.En løgn som dreper på alle mulige og umulige,måter.Som sender milioner av mennesker ut i en verden.Som deler deres angst.Som fordømmer både Assad regjeringen og flyktningene.Slik taper sannheten.Når våre nyheter,er en del av løgnen.Vår regjering er også en del av den.Hvor er dere?Dere som har lest de, 10 BUD.Våre lover og uskrevne regler.Er alle basert på 10 enkle bud.Men er de kun for de små?Eller er det slik,att mørke krefter styrer over vår regjering.AP,FRP,Høyre og dere andre.Kristlig folke parti,hva skjer?Du er da ikke bedre.Heller verre syntes da jeg.Kinesisk ordtak:Ingen liker sannheten.Men å skjule den,det er en løgn!

 2. Trøsten får være at det i et så mangehodet troll som det saudiske kongehuset, også dukker opp et og annet lyst hode, om en kan si det sånn. Seansen som nylig fant sted i Russland, viste jo tydelig at de skjønner at de er på det tapende laget. Prinselige ytringer etterpå har jo også vært mer som valgkamp-innspill å regne: https://www.rt.com/news/407677-saudi-high-tech-500-billion-mega-city/
  men han har også noe å si om hvor han ønsker å gå ideologisk: https://www.rt.com/news/407627-saudi-arabia-return-moderate-islam/
  Vi lever sannlig i spennede tider.

 3. Det er snart på tide at folk i vesten våkner og slutter å tro på at USA og Saudi Arabia kriger sammen for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Midt-Østen. Et demokratisk Syria og Irak vil være en stor politisk trussel mot diktaturet i Saudi Arabia. Men uansett hva USA gjør av destruktive handlinger alene eller sammen med sine allierte, så ser det likevel ut som om landet får støtte fra store grupper av befolkningen i vestlige land inkl den vestlig makteliten. Norge går til og med til det skritt å alliere seg med USA og Saudi Arabia og sender norske soldater illegalt inn i Syria. Det neste blir vel at norske soldater militært også skal beskytte og opprettholde det diktaturet i Saudi Arabia?

  Man skal også huske på at det nyinnførte demokratiet i Egypt ble avskaffet etter presidentvalget i Egypt. De nye makthaverne i Egypt passet ikke USA, og da var det helt greit å gjeninnføre diktatur i landet, noe som skjedde uten at vestlige land protesterte. Kamp for demokrati?

  En av grunnene til at Obama var tilbakeholdende med å gå til full krig mot Syria, er trolig at Iran samtidig ville ha gått til fullt motangrep mot alle USAs baser i Midt-Østen under USAs angrep på Syria. Dette ville ha ført til full krig i Midt-Østen. Irans røde linje går gjennom Syria. Både Iran og Syria er listet opp som del av ondskapens akse av USA. Dette betyr av landene på denne listen skal utsettes for regimeskifte i tur og orden. Man kan se hva som har skjedd med feks Afghanistan, Irak og Libya. Og noen av de neste land ut ser til å omfatte også slike land som Venezuela og Nord-Korea. (Og slutten på det hele blir vel kanskje regimeskifte i USA selv?)

  En gassrørledning fra Qatar til Europa ville kunne utkonkurrere både russisk og norsk gass på det europeiske markedet. Som takk for Norges militære innsats i Irak og Syria, så ville USA til gjengjeld altså ha gruset norsk økonomi. Se på hva som skjedde med kurderne, etter at det hadde vært med på å nedkjempe IS sammen med USA så ble de sviktet av USA i sin streben etter å danne en egen stat. Norge var i sin tid med på den økonomiske krigføringen mot Sovjetunionen. Norge ble den gang presset av USA til å åpne gassproduksjon på Trollfeltet samtidig som europeiske gasskunder ble presset av USA til å kjøpe norsk gass istedenfor gass fra Sovjetunionen. Den gang vant Norge på dette, men denne gang ville Norge ha tapt på stormaktspillet. Det er nok riktig som Henry Kissinger sier: USA har ingen venner, USA har bare interesser. Dette må Norge snart lære.

 4. Mye av dette stemmer nok.Men en ting skjønner jeg ikke,og har ikke funnet noen forklaring heller :
  Det betraktes vanligvis som en business opportunity å få en olje- eller gass-ledning gjennom sitt territorium.
  Det kan tjenes penger på kontrakter, man tjener penger i all evighet på selve transporten gjennom sitt territorium.
  Og vanligvis kan man kople seg på via terminaler og frakte egen gass eller olje gjennom samme ledning. Det blir billigere for alle parter. Syria har både olje og gass selv.

  Så hvorfor i all verden sa Assad nei til det? Kan noen forklare DET?
  SA HAN OVERHODET NEI? Kan noen dokumentere det? Uten dokumentasjon på det, blir liksom denne forkjlaringen litt for god, litt for god til å være sann. Og da er den som regel ikke helt det.

   • Nei dette blir for drøyt. Se på kartet. Se på filmer fra området. Det består stort sett av stein, med noen små landsbyer innimellom, bortsett fra en mager sone langs elvene.

    Det er god plass til TO rørledninger. Ja jeg skulle lett ha tatt på meg å strekke MANGE rørledninger gjennom landskapet der. Enhver oppegående diktatorspire med bruk for noen ekstra grunker på kistebunnen, vill vel ha stått på grensen og ønsket alle rørleggere velkommen, alt mens kasseapparatet klang friskt i bakgrunnen?

    Den ene rørledningen utelukker ikke den andre tenker jeg. Det må finnes en annen, og mye bedre forklaring.

    • Angivelig, og jeg understreker angivelig, så foreslo Sarkozy i et lukket møte med Assad en eierandel på rørledningene som ikke skal ha vært særlig smigrende for Assad. Til dette skal Assad ha svart Sarkozy at Syria ikke lenger er en kolonistat. Dette skal ANGIVELIG ha ført til at Sarkozy fikk et raseriutbrudd hvorpå han svarte Assad: «Om det er slik det skal være kommer jeg til å brenne landet ditt til grunnen». Alt dette kommer fra en og samme ubekreftede kilde på internett. -En video som er lagt ut av en person som ANGIVELIG var tilstede under møtet. Er det noen som har bedre kilder til de forhandlingene som fant sted ifbm rørledningene?

     • Well hvis dette er den beste kilden, en UBEKREFTET kilde på INTERNETT, så har vi ingen kilder overhodet. Det skjønner et hver barn.

      Se her:
      «jeg var til stede ved forhandlingene mellom Frankrike og Syria, som observatør. Der godkjente Assad alle planer, mot at han fikk en liten prosentandel. Sarkozy ble meget fornøyd»

      Hvem som helst kan skrive hva som helst på nettet.Når noe ser ut til å stemme alt for bra, er det som regel for godt til å være sant.

 5. Og ellers heier du støtt og stadig, hver gang noen tar til orde for å fullføre Holocaust?

  det europeiske jldehatet, og spesielt det norske jødehatet er ubegripelig. 853 jøder ble sendt fra Norge til de tyske kamrene. Alle av dem ble arrestert av norsk politi, transportert til kaia i Oslo av norsk politi og overlevert tyskerne der for direkte båttransport til Tyskland. Ingen ble stilt til ansvar for det overgrepet mot norske statsborgere, ingen ble hengt som deltakere i folkemordet.

  Veien er kort til nazipartiet, Laila Perly!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.