Plan om fast USA-base i Troms?

0

Norge og USA skal være i samtaler om en avtale som innebærer at en styrke på mer enn 400 soldater fra US Marines kan bli fast stasjonert på Setermoen i Troms. Flere forsvarskilder har bekreftet planen overfor Nordlys.

Avisa skriver videre:

Etter det Nordlys kjenner til skal det handle om en styrke bestående av mer enn 400 soldater. Opplegget skal følge samme mønster som marinekorpsets tilstedeværelse på Værnes i Trøndelag. Det betyr at styrken rulleres med nye soldater hver 6. måned.

I tillegg til personellet skal stridsvogner og andre kjøretøyer være fast stasjonert på Setermoen. Kilder sier til Nordlys at Forsvaret vurderer å innlosjere styrken i den gamle artillerileiren, og at det er snakk om å bygge om kaserner som i dag ikke er i bruk.

Nordlys skriver at det er snakk om å iverksette planen allerede i 2018 og at soldater fra US Marines har vært på flere befaringer i høst.

Dette kommer altså i tillegg til basen på Værnes og det betyr at Norge på svært kort tid legger om sine basepolitikk fullstendig. Da Værnes-basen ble etablert skrev Military.com at USA Marines vurderte å gjøre Norge til sitt operasjonssenter i Europa.

Only months into what will be a year-long trial period for rotating Marine Corps elements through this sleepy base in central Norway, Marine leaders are eager to expand the partnership, eyeing a plan to more than double the service’s presence here.

330 USA-soldater på Værnes og eventuelt 400 i Troms, det tilsvarer den faste deployeringa av US Marines i Europa, og gjør Norge til krigsmål i en helt annen målestokk enn tidligere. Forsvarsdepartementet hevder overfor Nordlys at det ikke foreligger planer om en USA-base i Troms.

I lys av den manglende åpenheten regjeringa har vist hittil og de uttrykte ønskene til US Marines om å gjøre Norge til operasjonssenter, gjør at det er stor grunn til å ha tillit til de kildene Nordlys viser til. Det er på høy tid det skapes en folkeopinion mot denne krigspolitikken.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKongressen i USA ber Pentagon forberede intervensjon i Venezuela
Neste artikkelNorge, Polen og EØS-milliardene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).