Fake News og grov manipulering av fakta fra Bergens Tidende: Deir ez Zoor generalen truer ISIS, ikke vanlige folk

8
Hanne Nabintu Herland

Av Hanne Nabintu Herland.

Det vestlige propagandabehovet for å opprettholde den kunstige narrativen om at “amerikanerne og det allierte – Norge – redder de lokale i Syria fra regjeringens overgrep” når stadig nye høyder. Bergens Tidendes oppslag om at “Denne generalen vil ikke ha flyktningene hjem”, blir atter et klassisk eksempel på tidstypisk, grov mainstream Fake News.

La oss først sitere Bergens Tidende:

En av Assads mest fremtredende generaler, Issam Zahreddine, oppfordrer flyktningene som har rømt landet om ikke å returnere. Syriske flyktninger må ikke tro at de nødvendigvis er ønsket velkommen hjem igjen om Assad-diktaturet vinner krigen, ifølge en av Assads mest fremtredende generaler.

Man fremstiller det som om general Issam Zahreddine fra Den Republikanske Garde,  som har maktet å bekjempe og stå imot ISIS nå i tre år i Deir ez-Zoor – en mann vi burde vært alliert med og hyllet dersom vi faktisk motarbeider ISIS i regionen – denne mannens utsagn fremstilles som om han sier til flyktningene og vanlige syrere at de aldri må komme tilbake til Syria.

Dette skrives i aviser som Bergens Tidende til tross for at Zahreddine for lengst har avkreftet påstanden og en rekke medier bekreftet at utsagnet gjaldt ISIS leiesoldater, de samme som har terrorisert befolkningen i Deir ez-Zoor i flere år. General Issam Zahreddine forklarte på den nasjonale TV stasjonen at utsagnet ble feiltolket av “slike som bevisst ønsker å feiltolke det som sies”. Han snakket om ISIS leiesoldatene og andre jihadister, etter å ha sett hvordan de behandlet kroppene til syriske soldater som hadde blitt maltraktert, halshogget og drept på bestialsk vis.

General Issam Zahreddine fra Den Republikanske Garden

De jeg snakket til var Daesh (ISIS) folk som har gjort disse tingene mot syriske soldater. Selvsagt er vanlige mennesker som har flyktet til utlandet hjertelig velkommen til å returnere til Syria. Vi følger loven og retningslinjene til vår regjering og president. Vår presidents ord er vår Bibel.”

Det er mer enn fem millioner syriske flyktninger, og 6.5 millioner flyktninger internt i Syria, noe som sammenlagt utgjør halve befolkningen i Syria på flukt, ifølge FN tall. Zahreddine er en bejublet general som har ledet kampen mot ISIS i Syrias Deir ez-Zoor provins.

I Bergens Tidende – som pussig nok nå fremstår som forurettede ISIS symatisører, trist over at Deir ez-Zoor ikke lenger er ISIS styrt – ettersom generalens tre årige anliggende nettopp har vært å bekjempe ISIS – hadde riktig overskrift vært: “Denne generalen advarer ISIS soldater og andre jihadister mot å komme tilbake til Syria og Deir ez Zoor.”

Norge befinner seg, som kjent, illegalt i Syria sammen med amerikanerne, stikk i strid med internasjonal lov og rett, og i brudd med FNs forordninger om respekt for nasjonal suverenitet. USA har nylig tapt kampen om den strategisk viktige byen, Deir ez-Zoor og Bergens Tidende finner det åpenbart passende å kaste noen fakler på bålet ved å nedsnakke og feilsitere general Issam Zahreddine som har overvunnet ISIS i denne regionen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Det er frivillig å abonnere på eller kjøpe aviser som Bergens Tidende. Dagsavisene i Norge har bare blitt verre og verre, fulle av fjas og politiske løgner. Hvem er villig til å betale for slikt? Derfor går opplagstallene ned og prisene opp, i panikk for å overleve. Sjøl abonnerer jeg på om lag åtti nettsteder fra hele verden, inkludert steigan.no. Det gir et mer allsidig og riktig bilde av hva som skjer rundt oss. Det betyr at jeg i snitt bruker tre timer hver dag på å holde meg oppdatert. Ingen aviser, ingen TV eller radio. La møkkamedia få svar – nei til NATO og EU-propagandaen.

 2. Det kan hende at hellige syrere går rett i fella dersom de vender hjem. Djevelen/psykologiprofessoren har muligens noen skjulte ess i ermet for å ta knekken på de hellige han ikke allerede har massakrert.

 3. Hvem er psykologiprofessoren? For meg var det ikke vanskelig å forstå at generalen mente at de som hadde vært aktive og væpnete opprørere, skulle være forsiktige med å returnere til Syria. Og etter å ha tenkt noen sekunder, fant jeg ut at det er sikkert ikke noen dårlig advarsel. Eller er det det? Tror vi bør ha beina på jorden – sjøl om vi bør ha rett til si at det sjølsagt ikke betyr at regimet vil meie folk ned. Det kan jo likevel finnes andre som ikke helt har fått krigen ut av kroppen………… At regimet kommer til å stille noen for retten pga væpnet opprør, må vi regne med.

 4. Fake news er jo alt vi får i våre dagers Norge. Storkapitalen har jo der, som over nesten hele verden, kjøpt opp nesten hele det offentlige språklige markedet. Allerede Marx-Engels var klar over at de ledende ideer under enhver epoke var elitens ideer, og aldri har vel dette vært så klart som i våre dager. Det verste ved dette er at arbeiderklassen, og klassene rundt og under den, sin stemme, er godt begravet. Og dermed kritikken av økonomiske, juridiske og andre sosiale overgrep de blir daglig utsatt for, overalt i verden./ Innen politikken ser vi at venstresiden går opp i sosialdemokratiet , som går opp i høyresiden, som liberalistene og de kristne gjør det samme. Så vi får et endimensjonalt bilde hvor den eneste motsigelsen som eksisterer er mellom de to fraksjonene innen høyresiden, den mellom høyrepopulistene, som gjør seg store på motstand mot innvandring, på den ene siden, og de som mere i det stille «administrerer» en neoliberal politikk som tar fra de fattige for å gi til de rike, på den andre. Ellers er alle sosiale klassemotsigelser feid under teppet. Det politiske bildet blir også helt endimensjonalt, som bildet i det språklige markedet. Begge tjener bare interessenen til eliten./ Og, naturligvis, hva gjelder de vestlige imperialistiske krigene, aldri er dette så tydelig som innen dette feltet./ La Paz, Bolivia.

 5. Bergens Tidende, som jeg abonnerer på, henter det meste av sitt utenrikspolitiske stoff fra Politikken i Danmark. En del av de som produserer dette stoffet går igjen med reaksjonært materiale og som tydelig er produsert for å opprettholde et bestemt verdensbilde. Jeg regner med at dette er stoff fra CIA eller en eller annen CIA-finansiert tenketank, slik den nå avdøde journalisten Udo Ulfcotte skrev en bok om: «Kjøpte journalister».

  Det er aldri kritiske artikler til NATOs, USAs eller vestens utenrikspolitikk. NATO/USA er de gode som står mot de onde.

  Jeg er så vant til dette at jeg reagerer ikke lenger på det. Jeg så artikkelen og tenkte som Reehorst skriver. Dette gjelder opprørere og kanskje kan det være sant. Men det er det altså ikke.

  Det kommer minst en slik artikkel daglig i den avisen og det er en måte å møte den økende uroen i befolkningen over at kanskje ikke blir informert, men lurt til å tro på eventyrene til NATO/USA.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.