Saudi-Arabia investerer tungt i spredning av wahhabismen i Asia

13
En demonstrasjon for IS i Jakarta

Saudi-Arabia bruker sine oljeprofitter ikke minst på å spre sin ekstreme variant av islam, wahhabismen, til andre land. Denne formen for petroislam har også nådd svært folkerike land som Bangladesh og Indonesia. Indonesia er verdensfjerde mest folkerike land med sine over 260 millioner innbyggere. Bangladesh er nummer åtte med over 160 millioner.

Indonesia er uten sammenlikning verdens største muslimske nasjon med sine 225 millioner muslimer. Bangladesh ruver også med sine 150 millioner muslimer.

 

Til nå har den ekstreme islamismen bare hatt et mindre fotfeste i disse landene. Men det akter tydeligvis Saudi-Arabia å gjøre noe med.

En demonstrasjon for IS i Jakarta

Krithika Varagur, som er en journalist med base i Jakarta, skriver i The Atlantic:

Siden 1980 har Saudi-Arabia brukt millioner av dollar til å eksportere sin strenge variant av islam, salafisme, til historisk sett ganske tolerante og mangfoldige Indonesia. De har bygd mer enn 150 moskeer (riktignok i et land som har om lag 800 000), et stort gratis universitet i Jakarta, og flere arabiske språkinstitusjoner; forsynt mer enn 100 kostskoler med bøker og lærere (riktignok i et land som anslås å ha mellom 13 000 og 30 000 kostskoler); innført predikanter og lærere; og utbetalt tusenvis av stipendier for studier i Saudi-Arabia. Alt dette har skapt et dypt nettverk av saudisk innflytelse.

«Salafismens framvekst i Indonesia er en del av Saudi Arabias globale prosjekt for å spre sin islamistiske merkevare i hele den muslimske verden,» sier Din Wahid, en ekspert på indonesisk salafisme ved Syarif Hidayatullah State Islamic University (UIN) i Jakarta.

I april 2017 kunne Bangladesh-avisa Business Standard melde at Saudi-Arabia hadde forpliktet seg til å betale for bygging av 560 moskeer i Bangladesh.

Det er derfor ingen tilfeldighet at Den islamske staten også styrker seg ikke minst i Indonesia.

Mellom 300 og 700 indonesiere skal ha deltatt som leiesoldater i Syria, og det finnes mange jihadistceller i Indonesia, skriver BBC. Samtidig skal også al-Qaida være i ferd med å styrke seg.

Australske ABC News skriver at rundt 40 moskeer i Indonesia er anklaget for å drive rekruttering til IS. Den indonesiske hærledelsen hevder at det finnes IS-celler i nær sagt alle provinser i landet.

I juli 2016 ble Bangladesh rammet av en massakre utført av jihadister. Etterforskninga etter denne terrorhandlinga peker mot IS, og IS sjøl har påtatt seg ansvaret for mer enn 20 terrorhandlinger i Bangladesh i 2015 og 2016. IS-kalifatet påberoper seg også celler i Malaysia, Myanmar, Thailand, Filippinene og Singapore.

En økt ideologisk satsing fra Saudi-Arabias side på å spre wahhabisme i Indonesia og Bangladesh vil også ganske sikkert øke rekrutteringa til disse gruppene. Saudi-Arabia er jo som kjent ”den islamske staten som har greid det”, og er også kalt ”en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon”. Så lenge de har petrodollar å bruke på aggressiv misjon, vil spredninga av jihadismen fortsette.

Tradisjonelt samarbeider Saudi-Arabia tett med USA, og jihadismen kan også i Sørøst-Asia bli et virkemiddel for USA-styrt destabilisering. Sørøst-Asia er en uhyre viktig økonomisk region, og nest etter Kina den regionen som har hatt raskest vekst i vårt århundre. ASEAN samarbeider nært med Kina, et samarbeid USA opplagt ønsker å svekke. Da kan petrojihadister være gode å ha.

 


Definisjoner:

Salafisme eller Salafīyyah (Arabisk : سلفي forgjengere eller tidlige generasjoner) er en ortodoks fundamentalistisk bevegelse innenfor sunni-islam.

Wahhabisme er en puristisk-tradisjonalistisk retning innen sunniislam, grunnlagt av Muhammad ibn `Abd al-WahhabDen arabiske halvøy1700-tallet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

   • Rørende vakkert. Man ser levende for seg Den skarpsindige lavadelsmannen Herr Quijoyvind fra Totenåsen (Spansk: El Ingenioso Hidalgo Don Quijoyvind de la Totenåsen), totenschläger av den bedrøvelige tilskikkelse, Donkey Shot blant anarkister, der han i delirisk kanonform stormer et ondt pumpehus og banker livskiten ut av det, mens hans trofaste venn og væpner Sanchel Panzerford gir den tapre ridder ryggdekning mot eventuelle røde piller og andre sjofle drømmedrepere, og holder ham forsynt med stein så han aldri blir kasteløs.

    Dette er selvfølgelig langt fra noe anslag til noe som kunne blitt pangstarten på den moderne europeiske litteraturen, men som levende totenåsensk bygdehistorie er det alldeles fabelaktig, og uten tvil bevaringsverdig. En snarlig fredningsanmodning fra Krigsantikvaren imøteses med takknemlighet og lettelse. Selv om det selvfølgelig egentlig bare skulle mangle.

  • Når begynte kommunistene å hete Mohammad og bære pannebånd med arabisk skrift? Men godt mulig oversikten er en blanding over kommunistiske og islamistiske terrorister. Trodde de kommunistiske terrorgruppene var utdødd, men ser at de fremdeles er aktive. Det er dog neppe kommunisme 5.0 de målbærer.

   Uansett sikkert en fordel å være aktiv kommentator hos Steigan hvis jeg kidnappes av kommunistgeriljaen, men ville neppe følt meg like trygg hvis ISIL slår kloa i meg.

 1. Helt riktig som Pål skriver at USA er bekymret for at stater i Asia drar seg ut av USA-paraplyen og inn mot BRICS og Shanghai Cooperation Organization hvor flere har meldt seg på som kandidatmedlemmer.
  Den saudiske finansieringen av Jihad i regionen er derfor velsignet av USA. Der som ellers skal Jihadene settes inn som terroristiske fotsoldater.Mot Kinas innflytelse særlig.
  Andre her har åpenbart ikke oppdaget at Marx-Muhammed alliansen startet allerede ved Khomeini-revolusjonen og Afghanistankrigen 1979-89 og har pågått med professor Bjørn Olav Utviks artikler om Jihad-Spania kjempere i Klassekampen i årevis. Han er ikke alene. Jihadismen i Syria ble hilst velkommen på lederplass i nevnte organ.

 2. Wannabeisme er en opportunistisk-infantil retning innen politisk karrierebygging. Kjente norske wannabeister inkluderer f.eks. Jens Stoltenberg (I wanna be inside with you guys), Ine «Tei» Søereide (I wanna be Uncle Sam’s bitch) og Thorbjørn Jagland (Ich bin ein europäischer, and I wanna be smart).

 3. En logisk konklusjon man i beskjedenhet kan trekke ut av dette spillet, er at USA opptrer som påtatt og nyttig idiot i kulissene. Hans Moralske Høyhet Obama I, var ikke noe unntak, der han opptrådte som morsom hoffklovn for de «kongelige» sverdslingere.

  Trump er til sammenligning noe unnskyldt, siden det kan reises tvil om han i det hele tatt vet hva moral går ut på, og er følgelig heller ikke et lett offer for dobbeltmoralen, han er iallfall ikke som sin forgjenger en like åpenbar dustekandidat til Nobels fredspris.

  Petrodollaren balanserer på stram line, og det er ikke strukket ut sikkerhetsnett under, så mister den balansen ligger det et blodig lik i steinrøysa. Og derfor danser de alle sammen rundt gullkalven (Saud-dynastiet), demokrater, republikanere, kristne, ateister, kongress og senat.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.