Saudi-Arabia investerer tungt i spredning av wahhabismen i Asia

0
En demonstrasjon for IS i Jakarta

Saudi-Arabia bruker sine oljeprofitter ikke minst på å spre sin ekstreme variant av islam, wahhabismen, til andre land. Denne formen for petroislam har også nådd svært folkerike land som Bangladesh og Indonesia. Indonesia er verdensfjerde mest folkerike land med sine over 260 millioner innbyggere. Bangladesh er nummer åtte med over 160 millioner.

Indonesia er uten sammenlikning verdens største muslimske nasjon med sine 225 millioner muslimer. Bangladesh ruver også med sine 150 millioner muslimer.

 

Til nå har den ekstreme islamismen bare hatt et mindre fotfeste i disse landene. Men det akter tydeligvis Saudi-Arabia å gjøre noe med.

En demonstrasjon for IS i Jakarta

Krithika Varagur, som er en journalist med base i Jakarta, skriver i The Atlantic:

Siden 1980 har Saudi-Arabia brukt millioner av dollar til å eksportere sin strenge variant av islam, salafisme, til historisk sett ganske tolerante og mangfoldige Indonesia. De har bygd mer enn 150 moskeer (riktignok i et land som har om lag 800 000), et stort gratis universitet i Jakarta, og flere arabiske språkinstitusjoner; forsynt mer enn 100 kostskoler med bøker og lærere (riktignok i et land som anslås å ha mellom 13 000 og 30 000 kostskoler); innført predikanter og lærere; og utbetalt tusenvis av stipendier for studier i Saudi-Arabia. Alt dette har skapt et dypt nettverk av saudisk innflytelse.

«Salafismens framvekst i Indonesia er en del av Saudi Arabias globale prosjekt for å spre sin islamistiske merkevare i hele den muslimske verden,» sier Din Wahid, en ekspert på indonesisk salafisme ved Syarif Hidayatullah State Islamic University (UIN) i Jakarta.

I april 2017 kunne Bangladesh-avisa Business Standard melde at Saudi-Arabia hadde forpliktet seg til å betale for bygging av 560 moskeer i Bangladesh.

Det er derfor ingen tilfeldighet at Den islamske staten også styrker seg ikke minst i Indonesia.

Mellom 300 og 700 indonesiere skal ha deltatt som leiesoldater i Syria, og det finnes mange jihadistceller i Indonesia, skriver BBC. Samtidig skal også al-Qaida være i ferd med å styrke seg.

Australske ABC News skriver at rundt 40 moskeer i Indonesia er anklaget for å drive rekruttering til IS. Den indonesiske hærledelsen hevder at det finnes IS-celler i nær sagt alle provinser i landet.

I juli 2016 ble Bangladesh rammet av en massakre utført av jihadister. Etterforskninga etter denne terrorhandlinga peker mot IS, og IS sjøl har påtatt seg ansvaret for mer enn 20 terrorhandlinger i Bangladesh i 2015 og 2016. IS-kalifatet påberoper seg også celler i Malaysia, Myanmar, Thailand, Filippinene og Singapore.

En økt ideologisk satsing fra Saudi-Arabias side på å spre wahhabisme i Indonesia og Bangladesh vil også ganske sikkert øke rekrutteringa til disse gruppene. Saudi-Arabia er jo som kjent ”den islamske staten som har greid det”, og er også kalt ”en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon”. Så lenge de har petrodollar å bruke på aggressiv misjon, vil spredninga av jihadismen fortsette.

Tradisjonelt samarbeider Saudi-Arabia tett med USA, og jihadismen kan også i Sørøst-Asia bli et virkemiddel for USA-styrt destabilisering. Sørøst-Asia er en uhyre viktig økonomisk region, og nest etter Kina den regionen som har hatt raskest vekst i vårt århundre. ASEAN samarbeider nært med Kina, et samarbeid USA opplagt ønsker å svekke. Da kan petrojihadister være gode å ha.

 


Definisjoner:

Salafisme eller Salafīyyah (Arabisk : سلفي forgjengere eller tidlige generasjoner) er en ortodoks fundamentalistisk bevegelse innenfor sunni-islam.

Wahhabisme er en puristisk-tradisjonalistisk retning innen sunniislam, grunnlagt av Muhammad ibn `Abd al-WahhabDen arabiske halvøy1700-tallet.

 

Forrige artikkelLeiesoldater den nye vekstnæringa – og vi er med!
Neste artikkelFNs de Mistura til «opprørerne»: – Innse at dere har tapt krigen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).