Leiesoldater den nye vekstnæringa – og vi er med!

0

Storbritannia er «krumtappen for verdens leiesoldater» i den globale private militærindustrien, som har blomstret helt siden «krigen mot terror» begynte for 15 år siden, ifølge en rapport som er publisert i The Guardian.

Det britiske multinasjonale selskapet G4S er nå verdens største private sikkerhetsselskap, og ikke mindre enn 14 selskaper ligger i Hereford, nær SAS’ hovedkvarter (de britiske spesialstyrkene), hvorav minst 46 selskaper ansetter rekrutter, sier en rapport fra britiske War on Want.

Den enorme økningen i antall private militær- og sikkerhetsselskaper, med kontrakter som løper opp i milliarder pund, er det innledet en ny epoke for ”krigens hunder” (leiesoldater) en æra som fulgte av invasjonen av Afghanistan og Irak, sier John Hilary, administrerende direktør of War on Want.

Rapporten gir mange eksempler på hvordan leiesoldatindustrien kommer seg inn over alt, for eksempel i sjøfarten.

Many maritime security companies are filled with ex-Navy and ex-Special Forces personnel, and carry military grade equipment. Indeed, one such company has built a private navy of three large boats, each capable of carrying 40 private marines and equipped with a helicopter and drones.

According to G4S, enhancing the security of trade vessels in the Indian Ocean is “a big commercial opportunity”. The company provides armed guards, as well as tactical and strategic advice, to a range of oil and other corporations seeking to secure their assets through major sea lanes. This opportunity has only increased since October 2011, when British Prime Minister David Cameron formally authorised the use of private armed guards on board UK-registered ships.

BBC har en reportasje der en 21 år gammel ansatt i sikkerhetsselskapet ble så sjokkert over de  forholdene han opplevde i et av interneringssentrene til G4S i Storbritannia at han i samarbeid med BBC utstyrte seg med skjulte kameraer og dokumenterte volden, kaoset og overgrepene i Brook House nær Gatwick flyplass. Senteret er beregnet for ulovlige immigranter som skal returneres, og det han forteller om er grov vold, mishandling og narkotikamisbruk.

Men fryd dere, som det heter, her har vi en vekstindustri i grove overgrep, privatiserte drap og uoffisielle kriger uten regler, og VI ER MED. Oljefondet er blant de ti største eierne i G4S, og vi har investert for nesten én milliard kroner i selskapet.

 

 

Forrige artikkelSeieren i Deir Ezzor: – Psykologisk og økonomisk viktig for Assad
Neste artikkelSaudi-Arabia investerer tungt i spredning av wahhabismen i Asia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).