Leiesoldater den nye vekstnæringa – og vi er med!

20

Storbritannia er «krumtappen for verdens leiesoldater» i den globale private militærindustrien, som har blomstret helt siden «krigen mot terror» begynte for 15 år siden, ifølge en rapport som er publisert i The Guardian.

Det britiske multinasjonale selskapet G4S er nå verdens største private sikkerhetsselskap, og ikke mindre enn 14 selskaper ligger i Hereford, nær SAS’ hovedkvarter (de britiske spesialstyrkene), hvorav minst 46 selskaper ansetter rekrutter, sier en rapport fra britiske War on Want.

Den enorme økningen i antall private militær- og sikkerhetsselskaper, med kontrakter som løper opp i milliarder pund, er det innledet en ny epoke for ”krigens hunder” (leiesoldater) en æra som fulgte av invasjonen av Afghanistan og Irak, sier John Hilary, administrerende direktør of War on Want.

Rapporten gir mange eksempler på hvordan leiesoldatindustrien kommer seg inn over alt, for eksempel i sjøfarten.

Many maritime security companies are filled with ex-Navy and ex-Special Forces personnel, and carry military grade equipment. Indeed, one such company has built a private navy of three large boats, each capable of carrying 40 private marines and equipped with a helicopter and drones.

According to G4S, enhancing the security of trade vessels in the Indian Ocean is “a big commercial opportunity”. The company provides armed guards, as well as tactical and strategic advice, to a range of oil and other corporations seeking to secure their assets through major sea lanes. This opportunity has only increased since October 2011, when British Prime Minister David Cameron formally authorised the use of private armed guards on board UK-registered ships.

BBC har en reportasje der en 21 år gammel ansatt i sikkerhetsselskapet ble så sjokkert over de  forholdene han opplevde i et av interneringssentrene til G4S i Storbritannia at han i samarbeid med BBC utstyrte seg med skjulte kameraer og dokumenterte volden, kaoset og overgrepene i Brook House nær Gatwick flyplass. Senteret er beregnet for ulovlige immigranter som skal returneres, og det han forteller om er grov vold, mishandling og narkotikamisbruk.

Men fryd dere, som det heter, her har vi en vekstindustri i grove overgrep, privatiserte drap og uoffisielle kriger uten regler, og VI ER MED. Oljefondet er blant de ti største eierne i G4S, og vi har investert for nesten én milliard kroner i selskapet.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


20 KOMMENTARER

 1. Alt kan gjøres om til penger. USAs foretnings ide er jo kriger. De må holdes gående hele tiden slik at produksjonen av krigs materiel kan holdes oppe. I et slikt miljø hvor mord på mennesker avler gryn, er det helt naturlig med privatisering. Bare spør våre tre mest privatiserings kåte partier: Frp. AP og Høyre.

  Disse partiene (Også småpartiene i mellom) mener jo at privat drift er det mest effektive. Så også når det gjelder mord. En romersk keiser:»Penger lukter ikke» da han skattla do tømmerne. Slik er det tilsvarende med drap. Aksjonærene hører ikke skrikene fra de som myrdes. Så da så. Penger er penger.

 2. Jeg ble forskrekket over hva G4S egentlig var for noe tilbake i 2012, da de var det sikkerhetsselskapet som hadde blitt valgt for OL i London, og jeg gravde litt rundt. Dessverre tok jeg ikke vare på informasjonen jeg fant, bortsett fra et lite innlegg i et forum. I en artikkel fra 13.07.12 i The Guardian, skrev de at av de 13.700 vaktene G4S hadde bundet seg til å skaffe, hadde de ved artikkelens dato, bare uker før OL, fortsatt bare klart å skaffe 4000. Pr. i dag har selskapet omtrent 600 000 ansatte. (G4S jobbet også i Norge, inntil NOKAS kjøpte opp selskapet i 2013.)

  https://www.theguardian.com/sport/2012/jul/12/london-2012-g4s-security-crisis

  Det kan jo også nevnes at stiftelsen Fritt Ord er største aksjeeier i NOKAS.

 3. nei, jeg tror ingen våkner her hjemme før det er altfor sent på alle områder. De tre reaksjonære maktpartiene er helt uutholdelige på alle plan hver eneste dag fordi vi vil jo bare det gode. men ingen småpartier advarer.

 4. «USAs foretnings ide er jo kriger.» Nå er de ikke alene om det, men krig er ikke bare viktig for økonomien, men også som sosialt lim. Har lagt ved lenke til «Iron Mountain Report», som leker med tanken som et USA uten krig, samtidig som makten beholder sin posisjon, som ikke er et veldig lystig samfunn, for å si det mildt: https://youtu.be/xNLFI0gtx_M
  Om privat militær oppbygning er dokumentarfilmen «Iraq for Sale» interessant.

 5. Ja, dette lover jo fryd herfra til evigheten. Men hvis norske myndigheter i fremtiden skulle komme med flere signaler som tyder på at Norge er mot krig, vet vi i hvert fall at de ljuger om oljefondets betydning som en ryggrad i norsk økonomi. Fondet er så blytungt investert i krig og våpen at hvis det betyr noe, har jo slett ikke Norge råd til å være mot denslags, det ville være å skyte seg selv i foten. Produksjon og spredning av fredspropaganda kan faktisk medføre straffeansvar for økonomisk utroskap mot statskassa, så de får jaggu holde seg på matta.

  • Posta denne hos VG: «Hvis du går inn på holdingschannel eller googler Egerton Capital «top holdings» så ser du alle selskapene Egerton har under sin «investeringsparaply». Foruten de store konsernene som Alphabeth, (google) FB, kredittkort mm finner vi gigantbankene JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley, HDFC Bank osv. Da skjønner man hvilken politik Støre kommet til å drive, hvis han ikke ble tatt under lupen. Det har blitt privatisering, krigsstøtte mm. – for dette er en stor del av profitten Egerton gjør seg søkkrik på… Denne flettekurven av en korporasjon eier hverandre, krigsindustrien, vikarbyråer, og hele røkla av børsen. Dette veit Støre (!) AP? For et elendig skalkeskjul. Han er bankenes mann og lystrer så snart det er penger å tjene. Etikk? 😀 »
   http://www.vg.no/nyheter/meninger/stortingsvalget-2017/stoere-og-den-engelske-finanseliten/a/24135454/

   • Nå er jo ikke jeg fjøsboker, og kanskje er det slik at kommentarfeltet hos VG ikke laster inn alle FB-kommentarene til en artikkel, selv om det virker rart at det ikke skulle gjøre det. Eller kanskje ovenstående utmerkede kommentar fra deg muligens kan ha vært i overkant for falske nyheter for VG, for enten er den slettet, eller så er den borte, eller så er den vekk. Jeg finner den i hvert fall ikke i det kommentarfeltet nå.

    • Hmm. Trykk på nyeste da. Hvis ikke er det nok en fiffig variant av sensur, hvis det bare er meg som ser den. Forrige gang det skjedde to jeg kontakt og da ramlet den inn dagen etter når tråden var «død»

     • Jeg har prøvd å snu lista opp ned (nyeste>eldste), sortert på popularitet (topp) og klikket på alle «vis flere svar»-knappene der det er lange undertråder. Jeg ser i skrivende stund 21 toppnivåkommentarer og et utall svar på noen av disse, men din er ikke blant dem. Jeg skal sjekke med jevne mellomrom for å se når eller om den dukker opp. Er du innlogget på Fjøsboka når du leser VG nå?

 6. Ja, trøstesløse greier. Ingen vil kikke Støre i korta, fordi pressestøtta kommer fra samme «handa». Du har helt rett. Den ligger i «sumpen» i Sverige som sist. Du skulle sett under forrige valgkamp. Da la dem inn en times sperre på meg slik at innlegget tilslutt kom så langt ned at tråden forlengst var kald. Det gjaldt e24. Dagbladet blokkert meg, eller rettere sagt, den svenske filialen av NSA

  • FRA-loven i Sverige er et uvesen, ja.

   Er det noen norske partier som sier de er imot denne praksisen, eller i det hele tatt har noen halvtroverdige kritiske bemerkninger til overvåkingssamfunnet på programmet ved dette valget?

   Jo, faktisk er det et som skiller seg positivt ut i så måte; Miljøpartiet De Grønne. Det er på ingen måte sånn at MDG ville vært et ukomplisert alternativ for meg å stemme på, jeg føler, kanskje mer enn ved noe tidligere valg, at det eneste jeg kan gjøre er å ikke stemme i det hele tatt – siden vi ikke har noen sterkere protestform innenfor valgets rammer enn nettopp det å bidra til lavest mulig valgdeltakelse. Også har jeg dessverre noen andre høner å plukke med MDG, men deres program ser i hvert fall ut til å være det eneste med litt mer enn snittet fokus på personvern. Selv om de skulle gjøre et brakvalg blir dessverre i praksis uansett ikke lett for MDG å få noe flertall for vesentlig mindre inhuman og totalitær personvernspolitikk. Men tanken er jo god. Det samme gjelder de fromme ønskene om mindre atomvåpen og mindre norsk krigsprofitt.

   Sitatet under er fra Ny Tids artikkel, der de liksom sjekker ut hvor mye anarkisme som kan spores i de ulike partienes programmer i år. Jeg sier «liksom», fordi jeg har noen små hønekyllinger å plukke her også, vedr. begrepsbruk og historieskriving, men det er en annen diskusjon jeg evt. får ta hos Ny Tid:

   MDGs partiprogram er i stor grad i tråd med anarkistiske prinsipper. Partiet har en solid personvernpolitikk og vil blant annet «sikre at inngrep i borgernes kommunikasjon, uten den enkeltes uttrykkelige samtykke, bare skjer under domstolkontroll og når det foreligger konkret mistanke om kriminell adferd hos den enkelte». Med denne formuleringen går MDG imot alle forslag som innebærer automatisk lagring av det vi gjør på nettet. MDG går lenger enn alle andre partier i sitt program og vil ha slutt på at den svenske staten overvåker nordmenns nettbruk. Partiet vil «kreve slutt på Sveriges overvåkning av norsk internett-trafikk gjennom FRA-loven («Lag om ändring i lagen om försvarsunderrättelseverksamhet, red.anm.), samt all annen tilsvarende masseovervåkning utført av andre stater».
   Også på områdene fredsarbeid, internasjonal solidaritet og i arbeidet mot atomvåpen utmerker MDG seg: «Norge skal ta en ledende rolle mot atomvåpen, [og] ha en langt mer restriktiv politikk for norsk våpeneksport for å hindre at norskproduserte våpen ender opp i land som begår alvorlige menneskerettighetsbrudd,» skriver de.

 7. Slike kommentarer sluttet jeg ganske raskt å poste med på den FB jeg lånte. De sperres effektivt etter IP for innsyn til andre eller setter dem nederst dersom du er en av de «opposisjonelle».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.