FNs de Mistura til «opprørerne»: – Innse at dere har tapt krigen

0

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, retter en appell til de såkalte «opprørene» i Syria og ber dem innse at de har tapt krigen mot Bashar al-Assad og Syrias regjering.

Til journalister sa de Mistura 6. september 2017:

“For the opposition, the message is very clear: if they were planning to win the war, facts are proving that is not the case. So now it is time to win the peace,”

De Mistura sa at siden krigen nå nesten er over og så mange land går sammen om å nedkjempe Daesh og jihadistene i Syria, burde det snart bli en nasjonal våpenhvile.

Han oppfordret også til at det må skapes et politisk rammeverk som etterfølger frigjøringa av Deir Ezzor og Raqqa. Og han spurte om «opposisjonen» vil være realistisk nok og tilstrekkelig samkjørt til å innse at de ikke vant krigen.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa samme dag at det har vært betydelig framgang i de forhandlingene der Russland, Tyrkia og Iran har deltatt for å sikre de-eskalering også i Idlib-provinsen.

Tre de-eskaleringssoner fungerer allerede, og nå er eventuelt tida kommet til Idlib, der ikke minst al-Qaida-filialen al-Nusra står sterkt.

Men når skal norske politikere innse at de har satset på det ulovlige taperlaget? Nå har de investert så mye i krig. Kunne de ikke nå jobbe for fred istedet? Kall tilbake spesialstyrkene, avslutt sanksjonene og tilby Syria massiv hjelp til gjenoppbygging.

Forrige artikkelSaudi-Arabia investerer tungt i spredning av wahhabismen i Asia
Neste artikkelEt frustrert Israel bomber militæranlegg i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).