Kræsjer Jamaica-koalisjonen før den er begynt?

0
Shutterstock

Etter at SPD har trukket seg fra videre regejeringssamarbeid med CDU/CSU, er Angela Merkels eneste mulighet til å danne flertallsregjering å få til en såkalte Jamaica-koalisjon (etter partifargene) med FDP og de grønne.

Det kan imidlertid kræsje før det har begynt. De grønnes leder Simone Peter sier til CSU at noen øvre grense for flyktningmottak, slik CSU og FDP har krevd, ikke vil bli godtatt av Die Grünen.

CSU gjorde sitt dårligste valg siden krigen, og har ikke minst tapt stemmer til det innvandringskritiske AfD. I CSU har dette ført til stor uro, og det har til og med vært reist krav om å bryte ut av fellesfraksjonen med CDU i Forbundsdagen.
Skulle CSU bøye seg for de grønnes krav, er det sannsynlig at de vil tape enda flere stemmer til AfD.

FDP vil heller ikke ha noe av åpne grenser. Partisjef Christian Lindner vil sende tilbake krigsflyktninger så snart det er mulig for dem å vende tilbake til hjemlandet, og vil ikke høre snakk om åpne dører.

Koalisjonsforhandlingene blir heller ikke enklere for Merkel etter at Frankrikes Emmanuel Macron har lansert et forslag om en felless EU-skatt for å finansiere en «radikal ombygging av Europa».

Dette ble kontant avvist av FDPs medlem i Europaparlamentet, Alexander Lambsdorff, som sa: «Man styrker ikke Europa gjennom nye bøtter med penger.»

Som vi har sagt før: Angela Merkels valgresultat var et nederlag kamuflert som en seier. Det er ikke en gang gitt at hun vil lykkes med å danne en flertallsregjering. Europas motor har fått et alvorlig rusk i forgasseren.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEspen Barth Eide og «Infantile Beatrice»
Neste artikkelFN-rapport hevder at Dag Hammarskjölds fly trolig ble skutt ned
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).