Espen Barth Eide og «Infantile Beatrice»

6

Avisa Klassekampen feirer at Arbeiderpartiets Espen Barth Eide under sin permisjon (?) fra milliardærklubben i Davos har tatt til orde for «mer uenighet i utenrikspolitikken».

Eide, som mer enn noen annen norsk politiker, var den som fikk Norge med i Syria-krigen i 2012, så til Klassekampen at:

«I en så uforutsigbar verden må det være lov å ha mer uenighet, også blant sentrale partier. Påstanden om at norsk utenrikspolitikk skal ligge fast, blir meningsløs når verden går i alle mulige retning».

Nå jubles det i SV og Senterpartiet over disse statsmannsordene fra Eide.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete sier til avisa:

«Eg trur det ville vera bra dersom me fekk litt meir diskusjon om utanriks- og forsvarspolitikk også mellom Ap og Høgre og imøteser signal frå Barth Eide med interesse. Først og fremst er eg spent på kva det vil få å seie for mulege endringar i Langtidsplanen for Forsvaret.»

Leder i SVs internasjonale utvalg, Gjermund Skaard, sier:

– Me håpar Ap vil vera med å støtta SVs forslag om atomvåpenforbod. Det kjem me til å fremja når Stortinget opnar i oktober.

WikiLeaks offentliggjorde i sin tid et hemmelig telegram fra USAs ambassade til utenriksdepartementet i Washington der ambassaden gir sitt skussmål til Barth Eide. Telegrammet er fra juli 2008 og kan leses her. Hvis man lurer på hvilken type politiker Barth Eide er, bør man studere den kadervurderinga han får av sine amerikanske venner.

«Men noen ledende amerikanske embetsmenn har følt at han har vært vanskelig å plassere i flere saker med bekymring og karakterisert Barth Eide som “røyskattaktig”.»

(Her er det å bemerke at vår oversettelse er noe i snilleste laget. Weasel betyr riktignok røyskatt, men i dagligtale om en person betyr det å være sleip og upålitelig.)

Videre fra USAs kadervurdering:

«Kilder i forsvarsdepartementet ble sjokkert og forferdet over det de oppfattet som å sette sine egne personlige interesser foran Norges strategiske interesser.»

Eide er for øyeblikket både direktør i milliardærklubben World Economic Forum, FN-utsending til Kypros og nyvalgt representant til Stortinget, uten at det er kjent at han har frasagt seg lønn fra sine arbeidsgivere.

Nå Sp, SV og Klassekampen setter sin lit til at denne mannen vil fornye norsk utenrikspolitikk, minner det litt om en figur i Fredrik Stabels Norsk Dusteforbund. Hun het Beatrice Gulbrandsen («Infantile Beatrice») og var kjent som forfatteren Goddag Mann Hostesafts hybelvertinne og forlovede.

Jeg sier ikke mer, herr president!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Viktig å påpeke at man ikke må la seg lure/begeistre av tilsynelatende nye toner fra AP v/Eide. Men det blir vel litt snodig å sitere leder av SVs Int.utvalg som minner om at SV vil fremme forslag om at Norge skal signere forbudet mot atomvåpen som bevis på jubel for «nye toner».

  Også Navarsete er ganske nøktern og kjører på SPs gode sak om ikke å flytte alt sørover. Jeg kjenner ikke de sakene i detalj, men på meg virker det som om motstanden mot nedleggingene har bedre argumenter innenfor en ganske snever forståelse av hva man kan/bør gjøre med Forsvaret – som jeg er uenig i, men som den dominerende oppfatningen.

 2. «Eg trur det ville vera bra dersom me fekk litt meir diskusjon om utanriks- og forsvarspolitikk…» Jeg trodde politikerne satte dagsorden, og kunne diskutere hva de ville, men slik er det altså ikke – det er Ap og Høyre som setter standarden, og de andre partiene på lunte etter.

 3. Bob Dylan sa det så godt allerede tidlig på 1960-tallet :
  «And I hope that you die
  And your death’ll come soon
  I will follow your casket
  In the pale afternoon
  And I’ll watch while you’re lowered
  Down to your deathbed
  And I’ll stand o’er your grave
  ’Til I’m sure that you’re dead»

 4. Jeg har prøvd å finlese Klassekamp-intervjuet (http://www.klassekampen.no/article/20170925/ARTICLE/170929975) med Eide flere ganger. Bortsett fra noen fillesaker (Bell til Rygge, Heimevernet osv), hva rent praktisk er det egentlig han vil?

  1. Han vil redde ryktet. Jeg mistenker han leser denne bloggen og føler seg truffet av enkelte karakteristikker fra ambassadekabler. Derav behovet for å markere seg som liksom-uavhengig, med gullkorn som «Jeg mener at vi i våre rødgrønne år hadde en tydeligere, mer selvstendig og mer aktiv utenrikspolitikk» og «– Denne [blå] regjeringen har vært mye mer opptatt av å tekkes amerikanerne.»

  2 Selve kjernen av det han vil få fram er «Det gjør at vi er nødt til å ta innover oss at vi ikke ensidig kan basere sikkerhetspolitikken vår på USA.» – Under hans mulige ledelse i forsvarskomiteen, tror jeg vi kan se økt press for integrering i felles kommandostrukturer og enheter i de europeiske NATO-landene. Watch this space. Skal vi gjette på tyske ubåtbaser i Norge eller æren av å kjempe i franske kolonikriger?

 5. Barth Eide sier til KK :»Påstanden om at norsk utenrikspolitikk skal ligge fast, blir meningsløs når verden går i alle mulige retning».

  La oss ta en titt på Arbeiderpartiets program om norsk utenrikspolitikk:
  «Å stå sammen med NATO-allierte og våre nordiske naboland er av sentral betydning for norsk sikkerhet. Spesielt når vi ser et nytt og mer utfordrende trusselbilde internasjonalt.»

  På bakgrunn av det han hevder over bør man jo spørre Barth Eide om APs partiprogram skal endres?

  https://www.arbeiderpartiet.no/politikken/nato/

 6. EBE er selve definisjonen av en mann man ikke kan stole på. Når han snakker om nye takter, lyder det litt som da Obama misbrukte ordet «Change»: Det ble flere kriger, ikke færre. EBE kan ikke redde sin ære, fordi han har ingen. Av samme grunn tviler jeg på at han har solgt sin sjel til WEF (han har jo ingen sjel). Jeg stoler mer på en hvilken som helst rumensk lommetyv enn på EBE. Jeg vil faktisk foreslå et eksperiment: Neste gang det blir snakk om at EBE skal få en ministerposisjon, ber jeg om at det velges ut en tilfeldig rumensk lommetyv fra politiets vaktarrest på Grønlandsleiret og så kan denne fungere i EBEs sted. Jeg tror det vil bli færre kriger og mindre sløsing på statsbudsjettet på den måten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.