Fattigdommen i Tyskland har bitt seg fast

8
Fattigdommen i Tykland øker. (dpa / picture alliance / Paul Zinken)

Av Ivar Austbø.

Tyskland opplever det høyeste antallet arbeidende fattige på et tiår. Avisen The Nation skriver at dette skyldes en streng arbeidsledighetslov. Loven det dreier seg om kalles Hartz IV, og er den fjerde og endelige delen av en omfattende avregulering av arbeidsmarkedet kjent som Agenda 2010. Denne avreguleringen ble iverksatt i Tyskland mellom 2003 og 2005 av den regjerende koalisjonen av SPD (sosialdemokratene) og De Grønne.

For å presse mottakerne eller «kundene» til å raskt finne en jobb, uansett hvor dårlig betalt eller hvor dårlig jobben samsvarer med forventninger eller ferdigheter, er den månedlige utbetalingen på lave € 409 for en person.

Foran Berliner Stadtmission. Fattigdommen er steget efter reformer af arbejdsmarkedet.
FOTO: Arbejderen

Det er også etablert insentiver for arbeidsgivere, som fritak for lave lønninger fra skatt og fjerning av restriksjoner på bruk av midlertidig arbeidskraft.

Dette har gjort arbeidsgivere grådige. Med lavlønnsarbeid forsynt fra jobbsentre omgjorde de vanlige jobber til usikre. Antallet midlertidige arbeidstakere steg fra 300 000 i 2000 til nesten 1 million i 2016. 4,7 millioner arbeidere overlever i dag på en mini-jobb som betaler maksimalt 450 euro i måneden.

I 2016 var nesten 6 millioner mennesker i Hartz IV-systemet, inkludert 2,6 millioner offisielt arbeidsløse, 1,7 millioner uoffisielt arbeidsledige – presset ut av statistikken med «aktiveringsforanstaltninger» (treningsordninger, «coaching»-oppgaver som betalte € 1 per time, mini-jobber osv.) – og 1,6 millioner barn av mottakere.

I et samfunn som tilber arbeid, blir mottakerne ofte foraktet som late eller verre, skriver The Nation.

I 2005 publiserte den føderale økonomi-departementet en brosjyre med tittelen «Ærlige folk først: Bekjempelse av misbruk, bedrageri og egoisme i velferdsstaten», med et forord av minister Wolfgang Clement, medlem av SPD.

I brosjyrens forord står det:

«Biologer bruker ordet parasitt for å referere til en organisme som oppnår sine ernæringsmessige behov ved å snylte på andre levende ting … det ville være upassende å overføre konsepter fra dyrenes verden til mennesker.»

Dette hindret ikke tabloidpressen, ledet av Bild, å bruke uttrykket «Hartz IV-parasitt».

Røttene til dette systemet går tilbake til 1999-manifestet «Europe: The Third Way / Die Neue Mitte», signert av Schröder og hans britiske motpart, Tony Blair. Manifestet hadde som visjon å omdanne det sosiale sikkerhetsnettet til «et springbrett til personlig ansvar», og hevdet at deltidsarbeid og lavt arbeid er bedre enn ikke noe arbeid fordi det lettet overgangen fra arbeidsledighet til jobb.

Jobbsentrene som forvalter systemet stiller store krav til mottakerne. The Nation skriver at en arbeidsløs lærer nylig mottok et brev som ba henne om å søke en jobb som salgsassistent i en sexbutikk – eller bli sanksjonert.

Les også: Ulikheten i Tyskland har eksplodert.

Fattigdommen i Tykland øker. (dpa / picture alliance / Paul Zinken)

Fattigdomsfelle for immigranter

Den tyske regjeringen legger opp til en immigrasjon på ca. 300.000 i året hvert år fram til 2060. Argumentet for dette er å holde folketallet stabilt. Men hvis man ser på hvordan immigrantene kommer ut økonomisk og sosialt i det nye fattigdoms-Tyskland, er tallene nedslående. En studie fra Berliner Instituts für empirische Integrations- und Migrationsforschung (BIM) ved Humboldtuniversitetet viser at fattigdommen er mer enn dobbelt så høy blant immigrantene som blant befolkningen forøvrig. Blant mennesker som har bodd mindre enn ti år i Tyskland er 37% truet av fattigdom. Tallet synker imidlertid til 23% etter 25 år, men det er fortsatt meget høyt.

ING/Diba mener at over 18 millioner jobber står i fare på grunn av robotisering i Tyskland. De røde feltene viser antall jobber i ulike sektorer som er utsatt.

Robotisering truer halvparten av arbeidsplassene

Tyskland ligger i verdenstoppen når det gjelder robotisering. En tysk studie fra ING-Diba viser at halvparten av jobbene i Tyskland står i fare for å forsvinne på grunn av robotisering. Sjefsforsker Carsten Brzeski ved ING-Diba sier at det ikke er mye som tyder på at de som vil miste jobbene på grunn av robotisering lett vil finne jobber i andre deler av økonomien. En årsak til det er at alle sektorer i økonomien, fra sjaujobber til administrative og intellektuelle jobber, vil bli kraftig berørt av robotiseringen. Brzeski mener at Tyskland står overfor en sosial bombe.

For å oppsummere: Tyskland har en permanent fattigdom som har bitt seg fast. Landet importerer hundretusener av lavkvalifiserte immigranter hvert år, som svært lett havner i fattigdom. Og landet står overfor en robotisering som vil fjerne millioner av arbeidsplasser. Hva kan gå galt?

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Tysklands «Merkel» driver å skufler millioner av nye fattige inn i bunnen av samfunspyramiden. Da blir resultatet slik. Samtidig som mer verdier finner veien til «toppen».

 2. Situasjonen i Tyskland må vel ha sammenheng med globaliseringen og race-to-the-bottom?

  Tyskland konkurrerer både innenfor EU og innenfor WTO. Tysk eksport til WTO-området er etter det jeg vet større enn tysk eksport til EU/EØS-området. Produksjon kan flyttes fra Tyskland til feks USA, Kina eller India hvis bedriftene ikke liker vilkårene i Tyskland. Denne WTO avhengighet undergraver EUs evne til å løse sine interne problemer.

  Tyskland er et veldig høyt industrialisert land. Bla produseres det industri-roboter i Tyskland. Når bruken av industriroboter i verden øker vil veldig mange av disse roboter bli produsert i Tyskland (og skaper bla eksportinntekter til Tyskland).

  Generelt, hvor blir det av gevinsten av automatisering og robotbruk:
  -Havner gevinsten hos den bedrift som bruker robotene (hos eiere og evt også hos ansatte)?
  -Havner gevinsten hos kundene til denne bedrift som bruker roboter ved at prisen på produktene settes ned?
  -Havner gevinsten hos det selskap som produserer robotene (feks hos tyske og japanske robotprodusenter)?
  -Havner gevinsten hos de bedrifter som produserer/leverer strøm til robotene? (og kanskje stiger strømprisen)

  Trolig er svaret ja på alle spørsmålene. Situasjonen er ikke nødvendigvis helsvart for Tyskland og den tyske befolkning pga automatisering. Automatisering øker også landets konkurranseevne mot omverdenen. Men det kan være viktig at robotisering skjer i kontrollerte former, noe som selvfølgelig kan være vanskelig i et verdensmarked preget av fri flyt av alt.

 3. Hos NRK ser de dette på sitt nyanserte vis.:

  Om AfDs velgere.:»Verden er full av idioter og nå har de fått et talerør.»
  Signert journalist Elisabeth Onsum.

  De inkvoterte ser ut til å ha en inbyrdes konkurranse-«Hvem overgår Hillary Clinton.»
  Vil det vanke premie fra WEF-utdelt av Presidenten?

  • Journalisten siterer en kvinne som blir intervjuet. Vedkommende framstår med navn og bilde.
   Det er altså ikke journalistens ord. Overskriften og hvor stor plass uttalelsen får er som vanlig deskens/ redaktørens ansvar.

   • Det gjør vel ikke situasjonen bedre,for NRK.
    5 -6 milliober idioter -takk for den.Kunne ikke journalisten eller NRK funnet andre intervjuobjekter-f.eks.i delstaten der de utgjør flertallet av velgerne.

 4. Slik blir det seende ut i alle EU land med tiden, Tyskland har vært EU medlem nesten fra begynnelsen, og er derfor kommet lengst i å ligne på USA. For EU var en amerikansk ide, å utvide USA til Europa, ved å gjøre Europa til Europas Forente Stater, til et frihandels område, med fri flyt av uregulert kapital, varer, billigste arbeidskraft og tjenester. Med TTIP og TISA fullt implementert også, vil offentlige tjenester privatiseres, og de store private selskapene som vil drive dem, kommer ikke til å gjøre det med statlig og kommunal oppsigelsesvern og overtallighet som i dag.

  Det er verdt å merke seg at SPD, Tysklands svar på Arbeiderpartiet, som sto bak brutaliseringen av tysk arbeidsliv, som kan sammenlignes med hva Reagan gjorde i 80 årene. En tilsvarende utvikling her i Norge har mange vanskelig for tro vil skje, men med EU, TTIP og TISA fullt implementert kommer det samme til å skje her. Den regjeringen vi har nå er for EØS (en EU avtale med EØS på omslaget) EU, TTIP og TISA, og med støttepartiet for dette, AP, skal de underskrive TISA i denne regjeringsperioden, før 2020.

  Hovedstrømsmedia rapporterer ikke akkurat fyldig om utviklingen i EU landene på kontinentet, heller ikke konsekvensene for TTIP og TISA for Norge. Vi kan risikere at TISA avtalen underskrives bak ryggen på befolkningen her i Norge, som så vil få en brutal oppvåkning.

  • La oss bare håpe at det blir en så brutal oppvåkning som overhode mulig,
   helst så brutal at befolkningen her aldri sovner igjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.