Leger som krysser grenser

0
Hjelpepakke "Made in Norway" etterlatt i al-Nusras hovedkvarter i Øst-Aleppo. Foto: Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

Svar til Kyrre Lind, Leger Uten Grenser.

Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser-Medécins Sans Frontières (MSF), skriver at jeg ikke er klar over hva «humanitær» hjelp betyr.

I motsetning til Lind har jeg vært i Syria 4 ganger i perioden 2015- 2017. Jeg har bl.a. vært i områdene som er befridd fra IS/Al-Nusra. Nå sist i april i Øst Aleppo.


Denne artikkelen var et leserinnlegg i Klassekampen 21.9.17. Forrige artikkel fra Eva Thomassen finnes her.


Lind skriver sitat: «I alle områder MSF arbeider, er vi prisgitt aksept fra de gruppene som kontrollerer dem «Dette betyr at vi må forhandle om tilgang med dem som har kontroll i forskjellige områder. Men forhandling betyr ikke det samme som samarbeid- samarbeid impliserer et felles mål». Videre skriver Lind at MSF er en «uavhengig, nøytral hjelpeorganisasjon»…

Hjelpepakke «Made in Norway» etterlatt i al-Nusras hovedkvarter i Øst-Aleppo. Foto: Eva Thomassen

MSF måtte trekke seg ut av Syria etter kidnapping av 4 av sine medlemmer i 2015. Altså opererer ikke MSF med egne ansatte i Syria. De samarbeider derfor med lokalansatte.  MSF opererer kun i områder kontrollert av terrorgruppene IS og Al-Nusra. Det betyr at MSFs lokalansatte må samarbeide med nevnte terrorgrupper. Hvordan kan Lind skille mellom forhandle og samarbeide når MSF ikke selv er i disse områdene? Svaret er at de må stole på sine lokalansatte. Hvordan kan da MSF vite at de lokalansatte ikke må samarbeide med Al-Nusra/IS?

Siden MSF ikke oppholder seg i Syria, kan de ikke kontrollere om informasjonen de får kommer fra.uavhengige kilder. I Øst Aleppo var White Helmets eneste kilde. White Helmets er en del av Al-Nusra. Da Øst Aleppo ble befridd i desember 2016, ble det avslørt hva som egentlig foregikk i de 5 årene bydelen var beleiret av Al-Nusra. Der ble det funnet medisinsk utstyr med logoen til MSF, også de 100 tonn(!) med medisinsk  utstyr MSF fikk inn i Øst Aleppo august 2016, 4 måneder før bydelen ble befridd. Disse ble funnet i store depoter i  hovedkvarterene Al-Nusra delte med White Helmets og de lokalansatte MSF brukte som samarbeidspartnere. Hovedkvarterene var sykehus som ikke ble brukt som sykehus slik MSF hevdet de ble.  Dersom MSFs lokalansatte ikke samarbeidet med Al-Nusra, hvorfor stakk de da sammen med Al-Nusra da Øst Aleppo ble befridd i desember 2016?  Hvorfor ble de ikke igjen for å hjelpe 100 000 sivile som ble evakuert til Vest Aleppo?

White Helmets logo i jihadistbasen i Øst-Aleppo

Lind hevder MSF ikke får tilgang til områder sentrale myndigheter kontrollerer. Og, avslutter med å si at Leger Uten Grenser  vil fortsette med å krysse grenser. Altså å fortsette med å ta seg ulovlig inn i Syria. Det kan man ikke gjøre uten å samarbeide med terrorgrupper. Det eneste man kan forhandle om er prisen…

Linds påstand om at MSF kun forhandler og ikke samarbeider er i beste fall kun ordkløveri.

Etter evakueringen av Øst Aleppo og nå Deir Ezzor er det kun Røde Kors sammen med Syrias Røde Halvmåne og Russland, som bistår sivilbefolkningen med nødhjelp. Ingen hadde hindret MSF å bli igjen for å hjelpe sivilbefolkningen. Tvert imot. Alle stiller spørsmålstegn ved hvorfor alle vestlige bistandsorganisasjoner forsvinner når områder blir befridd?

Hvorfor kan ikke MSF arbeide på samme måte som Røde Kors? Å være nettopp en uavhengig nøytral hjelpeorganisasjon?

Våpenkasser i Øst-Aleppo
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs trusler avslører en grunnleggende svakhet
Neste artikkelFattigdommen i Tyskland har bitt seg fast